Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Livsviktig vann

Brønngraverne. Når bildet ble tatt i mai, var det enda et par meter til før vi fant vann.
Foto: Moskvil

Etter å ha gravd 10 meter ned i bakken, møtte graverne veldig hardt fjell. Fortsatt var det lite tegn til vann, men vi hadde et håp om at det nærmet seg. Med hammer og meisel er det hardt arbeid å komme nedover i det harde, hvite fjellet som gjør at mange brønner ikke blir fullført. 

Da vi var i landsbyen i forrige uke fortalte en opprømt brønngraver at nå hadde det begynt å piple opp vann fra fjellet nede i brønnen. Og i dag ringte han og sa at han var ferdig. Både vi og brønngraveren var veldig fornøyd med at vi kom i havn før regntida begynte. Ellers hadde vi måttet vente helt til neste år før vi fikk fullført. Selv om de brønnene vi har gravd står inne på tunet til familier, så hjelper de folk fra hele landsbyen. Familiene er opptatt av at dette er vann til alle, og vi har mange ganger sett køen av damer som kommer hver morgen for å fylle opp bøttene sine. 


Endelig fant vi vann! Foto: Moskvil

RENT VANN – EKSTREMT VIKTIG 
Rent vann er ekstremt viktig! Helsepersonell her i byen forteller at det er veldig mange syke i perioden før regntiden, og mange dør. Særlig de små, og de svake. På grunn av vannmangel må mange benytte urene vannkilder som igjen fører til sykdom, dehydrering - og om det er ille nok altså død. Tidligere i år ringte en av vennene våre fra landsbyen og fortalte at en bror var død. Han hadde vært «syk i magen» uten at vi helt sikkert kan vite at det var dårlig vann. 

Rent vann og nok vann er så selvfølgelig i Norge, men det er virkelig helt livsnødvendig! Nå kommer heldigvis regntiden, og det blir mer vann. Vannmangel er noe av det første folk nevner når man spør etter de største utfordringene her i området – kanskje kan vi få være med å bidra mer i forhold til dette! Allerede i høst tenker vi å prøve å grave en fellesbrønn for damene i landsbyen. Dette er en brønn som damene har begynt på felles ved at alle bidrar med en liten sum. Denne er bredere enn vanlig slik at mange kan dra opp samtidig, men de er ikke kommet lenger enn ca 3 meter pga at dette koster mye penger. Denne brønnen står midt i en grønnsakshage, og det er en fellesbrønn. En må ned til ca 10 meter for å ha vann hele året. Dette prosjektet kommer vi tilbake til når det nærmer seg.