Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Bare peanuts

Kvinne som har sikret neste års peanøtt-avling
Foto: Karen Ekern

I kasonkéland er peanøtter en alvorlig sak. Det er livsviktig og dagligdags, men langt fra enkelt! Peanøttene representerer det viktigste i sausen, og sausen er det som avgjør kvaliteten på middagsmaten.

Kvinner driver med håndarbeid i mange land. Det håndarbeidet alle kasonkékvinner må gjøre, er å knekke skall på peanøtter. Mens praten går på kveldene, høres små knepp fra peanøtter som kvinnene har mellom fingrene. Dette går automatisk og går helt greit i mørket.

     

Det fins en enkel peanøttskrellemaskin som kan avlaste kvinnene, men det er ikke alle unt å ha tilgang til en slik.

 

Regntida og dyrkingssesongen nærmer seg. Da er det et spørsmål som er viktig for alle kvinner: fins det nok peanøtter til såfrø slik at det går an å få til en peanøttåker som kanskje kan gi god avling og sikre kvaliteten på middagene kommende år?

Kommer det nok regn, og holder barna og de selv seg friske så de kan få nok tid og ork til å luke i åkeren? En grønn, fin åker er lykke i regntida, og de ferske bladene er gode i sausen.  

 

Mot slutten av året starter innhøstingsarbeidet. På mange måter er det en glede når de må holde på lenge, fordi det betyr at det blir godt med mat. Men det er ganske slitsomt å holde på flere måneder for å få peanøttene opp av jorda, berge avlingen fra kuer og sauer som prøver å få tak i godsakene, plukke nøttene av graset og opp i kurver og sekker, for så endelig å kunne frakte det hjem til stabburet.Den andre sida av det er at dette er ei tid der kvinnene opplever et eget fellesskap og på mange måter koser seg med å få være sammen. Det er slitsomme dager, men de er ute i det fri og sitter ofte under et fint skyggetre. Ungene kan sove eller leke, og de litt større kan være med å hjelpe til.

Det fins noen veldig tøffe kvinner her. Ei av dem er 19 år og mor til en 3-åring. I desember 2015 er hun høygravid og sitter hele dagen og plukker peanøtter av graset sammen med flere i familien. Hun har ei svært arbeidsom mor og ei bestemor som har greid utrolig mye etter at hun ble tidlig enke, så hun har noe å slekte på. Dagen etter at dette bildet ble tatt, fødte hun sin andre sønn. Noen få uker etterpå er gutten med på åkeren, mens mor er i full sving igjen.

Ny avling er sikra, og kvinnene kan fortsette sitt håndarbeid og lage god saus til middagen. Men dette handler altså ikke om fiks ferdig kjøpt peanøttsmør. Først å dyrke, luke og grave opp, så knekke, så i gryta for å grilles og så knuses til en tykk masse før det havner i sausen.

Den gamle metoden for å lage peanøttsmør er å knuse dem med en stein eller ei flaske. De som er så heldige å ha tilgang til ei kvern har en enklere jobb.

Hverdagssausen har litt mindre peanøtter enn den til fest, akkurat som fløte i sausen kanskje er mest aktuelt til søndagsmiddagen.En lang prosess for å få laget saus; slett ikke bare peanuts dette her!