Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Jordskjelvsnytt

De lokale samarbeidspartnere til Normisjon har sammen med Normisjons utsendinger vært på mange turer i jordskjelvsområdene for å dele ut nødhjelp og se hvordan de best kan hjelpe lokalbefolkningen
Foto: Odd Magnus Venås

Jordskjelvet 16. april var på 7,8 i styrke og rammet hardt. Mange etterskjelv har også ført til mer skade. Minst 661 personer omkom og 27 732 personer ble skadet. Jordskjelvet er den verste naturkatastrofen i Ecuador siden 1949. Over 30 000 personer mistet hjemmene sine og mange bor enda i parker eller midlertidige leirer.

31. mai kom vi hjem fra nok en tur ut i jordskjelvområdet, men denne gangen lenger nord i landet til Esmeraldas-området. I dette området var det første jordskjelvet sterkt, men det var etterskjelvene som gjorde størst skade. Jeg var på øya Muisne som er hardt rammet, og som selv før jordskjelvet har hatt sine utfordringer, med mangel på lokale myndigheter helt siden november. Vi måtte bruke ferge for å komme dit.

Men når vi skulle tilbake, gikk ikke ferga, fordi myndighetene ikke hadde råd til drivstoff til de to båtene som dro ferga, fordi begge motorene på ferga var ødelagt. Det er mange utfordringer og dette er en av grunnene til at det fortsatt trengs mye hjelp fra andre aktører enn bare myndighetene.

Vi var også innom Chamanga, hvor mange bor på hus av påler. Her var de fleste hus blitt ødelagt. Myndighetene har fått på plass leirer for de som er rammet, men utfordringen er at det kreves at de må flytte inn i leirene for å få hjelp. De som ikke ønsker å forlate husene sine, får derfor ikke hjelp, noe som er grunnen til at det fortsatt vil være behov for å komplementere arbeidet til myndighetene.

I Jama var vi for tredje gang innom et område hvor 80 prosent er rasert. Vi fikk være med å dele ut mat og se på ulike muligheter for hvordan vi kan hjelpe på lang sikt.

Den lutherske kirka har nå definert at hjelpen først og fremst skal rettes mot to steder; Muisne og Jama, med besøk hver tredje uke for å hjelpe med bearbeiding av traumer hos barn og ungdom, legebrigader, utdeling av mat og hygieniske artikler, samt dugnadshjelp og bidrag inn mot de lokale menighetene vi allerede har kontakt med.

Tusen takk til dere som har bidratt med økonomisk støtte og ikke minst forbønn!