Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Inviterer flyktninger til språktrening

I Sandefjord Normisjon inviteres det til flyktningkafé. Der møtes flyktninger og nordmenn til samtale og måltid.
Foto: Øyvind Hanche Aker

– Da vi hørte om alle flyktningene som kom til Sandefjord, tenkte jeg og mange andre at vi ville bidra med noe og engasjere oss i dem. Utfordringen for mange var: «Hvordan få kontakt?» sier en av initiativtakerne i Sandefjord Normisjon, Øyvind Hanche Aker.

Inspirert av IMI Kirken

Aker kjente til IMI Kirken sin språkskole for fremmedspråklige i Stavanger. – Det syntes jeg virket som en god idé. Til forskjell fra offentlige språkopplæringsprogram, setter de mange frivillige til å prate med elevene rundt små bord. Det gjør at elevene får praktisert norsk, sier Aker. I Sandefjord Normisjon fant de raskt ut at språkskole ville bli for ambisiøst i første omgang. Men en språkkafé kunne de få til.
– Dermed henvendte vi oss til Sandefjord kommunale Voksenopplæring, som tilbyr noe kursing av flyktninger som er under mottaksordning – men som i Sandefjord bor spredt rundt i kommunen. Vi inviterte deres flyktningfamilier – med barn – til våre lokaler i sentrum noen mandager klokka 15. Da er nemlig både voksne og barn ferdige med undervisning i sentrum. Transport utenom disse tidene ville vært en stor utfordring, sier Aker.
– I tillegg erfarer mange at kvelder er familie- og middagstid for mennesker fra Midtøsten, hvor de fleste på mottaksordningen er fra. Da er det vanskelig å få dem ut igjen på et slikt arrangement.

Mat og prat

På kafeen får flyktningene mat, prat og sosialisering. Barna får leke med menighetens barn. I fokus står praktisering av norsk språk.
– Ingen av dem kan mye norsk, men det er viktig å øve, sier Aker.

Han forteller at menighetens medlemmer er ivrige til å stille opp på kafeen, og opp mot 40 av medlemmene kommer for å delta, til tross for et utfordrende tidspunkt. – Til nå har det kommet rundt 15 til 25 voksne flyktninger til kafeen, pluss barn. Så langt har vi invitert de som er på mottaksordning, men vi vurderer å åpne opp tilbudet, slik at flere kan komme. Det har vi kapasitet til. Og skulle vi ikke ha det, så får vi få med andre medarbeidere. For det er så viktig på så mange plan at flyktningene får både praktisere språket og bygge noen relasjoner til nordmenn. 

Ikke evangelisering

De aller fleste som kommer til kafeen er muslimer, kan Aker fortelle. – De vet at de kommer til et kristent lokale, men vi evangeliserer ikke til dem. Å vise godhet har en egenverdi. De vil se våre verdier, og da vil de med tiden kanskje også begynne å spørre. Inntil da lever vi etter Frans av Assisis ord: «Forkynn alltid. Om nødvendig, bruk ord!»

Siden oppstarten i april har Sandefjord Normisjon arrangert fire treff. I tillegg er deltakerne invitert med på utflukt sammen med menighetens medlemmer etter et 11-møte en søndag.

– Og vi har fått gratisbilletter fra Sandefjord Fotball, og har tatt med noen av deltakerne på kamper, kan Aker fortelle. Han sier de nok tar en liten pause fra språkkafeer i sommer, før de starter på nytt til høsten. Men like viktig som kafeen, er at det knyttes kontakter mellom medlemmene i Sandefjord Normisjon og flyktningene. – Flere har allerede fått middagsinvitasjoner.