Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Dilemmaer i mikrokreditt

Denne kunden fikk i gang ett drivhus med mikrokredittlån.
Foto: Viator

Oljekrisen som har rammet Norge, rammer Aserbajdsjan enda hardere. Situasjonen er utfordrende for land og folk og ført til flere alvorlige devalueringer av den lokale valutaen manat.

Tilbakebetalingsprosenten i Viator har vært god, selskapet har vunnet priser for sin virksomhet. Selskapet har greid å opparbeide seg en egenkapital. Dette gjør at Viator har klart seg gjennom den økonomiske krisen Aserbajdsjan er kommet i på grunn av lav oljepris. 

Å låne ut penger til fattige

Det er utfordrende å låne penger til fattige kunder. Bankene ønsker ikke å gi dem lån på grunn av lav sikkerhet. Ved hjelp av mikrokreditt får disse mulighet til å låne lave beløp og investere i egen fremtid. Det blir stilt høye krav til screening og oppfølging av kunder for å hindre at kundene får mer lån enn det de kan betale tilbake.

Denne utlånsvirksomheten er selvsagt både risikofylt og arbeidskrevende. Lånene har også kort nedbetalingstid for å hjelpe kundene betale tilbake så fort som mulig. Samlet gjør dette renten høyere enn på langsiktige lån som boliglån. Rentenivået hos den Aserbajdsjanske sentralbanken ligger for øyeblikket på 15% og Viators rentenivå på 25% ligger i nedre sikt av hva som er vanlig i landet for mikrolån.Denne Viator-kunden fikk et mikrolån for å drive handel med dyr. Foto: Viator

Gullsmykker og dollar
På grunn av devalueringen og den oljeskapte økonomiske krisen, har flere banker gått konkurs, og mange kjøper gull istedenfor å sette penger i banken. Mange har stilt gull og smykker som sikkerhet for sine mikrolån, og dette blir nå brukt til å nedbetale de forpliktelsene de har overfor Viator.

Viator låner inn penger i dollar og låner ut penger i dollar. Når den lokale valutaen i Aserbajdsjan er devaluert gjør det at lånene har blitt dyrere. Viator har tilbudt kundene å forlenge nedbetalingstiden og forsøkt å gjøre kostnaden med den forlengede nedbetalingen så lave så mulig. Hvis Viator skulle ettergi alle lån ville mikrokredittselskapet gått konkurs.

Små bedrifter kan hjelpe økonomien
Normisjon driver også jobbtreningskurs i Aserbajdsjan for å hjelpe mennesker starte små og mellomstore bedrifter. Nettopp gjennom slike arbeidsplasser som dette og de mikrokreditt tilbyr vil også økonomien i landet på lang sikt bli diversifisert og ikke være så avhengig av oljeprisenes opp og nedgang.

Les også tidligere utsending Trond Langen sitt innlegg på verdidebatt her.