Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Sprer kunnskap

Foto: Jacob Smørdal

Dorji jobber som fysioterapeaut, men er også blind og ønsker å dele sine egne erfaringer i filmen.

– Det er få skoler her som er tilrettelagt for oss som har funksjonsnedsettelser. Heller ikke geografien her gjør det enkelt. Terrenget går mye opp og ned, noe som også gjør det fysisk utfordrende for oss i Bhutan. Vi er et utviklingsland med økonomiske begrensninger, det er heller ikke heldig for oss, forteller han i dokumentaren.

Sanga Dorji er selv blind og jobber som fysioterapaut. Dorji er både dyktig og ettertraktet og kan skilte med kongelige på pasientlisten sin. Foto: Jacob Smørdal

På filmen ser man en gutt, la oss kalle han Soman, som har problemer med å gå og som sliter seg opp en liten grus-sti i oppoverbakke. Flere ganger sklir gutten nedover igjen og må kjempe seg opp med armer og bein, men kommer seg til toppen til slutt.

– Når jeg leker på skolen, så faller jeg hele tiden. Jeg drømmer om å spille fotball og kaste ball, men verken føttene eller hendene mine fungerer så bra. Jeg ønsker å lære meg å skrive, men det er ikke så enkelt forteller Soman.

Moren til Soman forteller at hun må være med han hver eneste dag på skolen fordi han trenger hjelp med mange ting. Før kunne han ikke gå i det hele tatt og måtte bæres. Det har heldigvis endret seg. Spesiallærer Kamil Hamo er bekymret for barn med funksjonsnedsettelser i Bhutan.

– Miljøet på skolene er ikke tilpasset disse barna. Det gjør at mange blir frarøvet mulighetene til utdannelse. Det er trist og meget bekymringsverdig at barna er hjemme og ikke på skolen, sier hun.

Hamo påpeker også at landet mangler lærere som har spesialpedagogikk som fagområde.

– Vi prøver å skaffe oss informasjon og kunnskap gjennom internett og noen av våre venner i utlandet. Noen ganger har vi også gjesteforelesere fra utlandet som hjelper oss, forteller hun.

Se videoen her! 

Vi ber for: Arbeidet til DPAB og at mulighetene til barn med funksjonsnedsettelser i Bhutan må styrkes.