Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Hjerte for Okhaldhunga

Okhaldhungajentene fra Bergen fikk nye venner i Nepal som de kan holde kontakten med på sosiale medier.
Foto: Marie Dørdal Sylta

Denne turen til Nepal har vi drømt om lenge og nå skulle det skje! Okhaldhungajentene skulle endelig til Okhaldhunga. Okhaldhungajentene er en jentegruppe som ble startet da de ble for gamle til å fortsette i barneforeningen S-klubben Sandsli. Navnet på gruppen ble Okhaldhungajentene siden de har hørt om Okhaldhunga Sykehus i mange år på S-klubben. Jentegruppen består av syv tenåringsjenter født i 2001. 

 

Mange inntrykk

Etter en lang flytur ankom vi Kathmandu. De første dagene besøkte vi de store templene, og vi handlet klær. Det skjedde noe hele tiden, eller det føltes i hvert fall slik, siden inntrykkene var så mange. Nepal er annerledes fra Norge på omtrent alle måter. Lyder, lukter, mat, trafikk, klær og butikker. Det var mange inntrykk å absorbere. For de fleste var dette den første gangen de var i Asia.

 

Vei gjennom jordras

Alle var spente på bilturen. Å kjøre i bratte fjellsider på gjørmete veier fulle av jordras kunne kjennes utrygt. Tidlig onsdag morgen ankom tre jeeper og den spennende kjøreturen begynte. Reisen startet med fine veier og få biler på veiene. Etter noen timer på gode veier langs vakre fjellsider med terrasselandskap begynte en humpete, støvete, gjørmete vei langs elva og det var mange små jordras vi måtte kjøre over. Vi hadde leid gode jeeper og trygge sjåfører. En av jentene sa så fint; ”Jeg burde kanskje kjent meg utrygg, men jeg føler meg trygg”. 

 

Hjertevarme tepper

Med i bagasjen hadde vi 160 ulltepper fra Norge. Mange har strikket for å glede og varme babyer og andre trengende i Okhaldhunga. Jorunn Aadland Dørdal står for videreformidlingen av teppene og i løpet av de siste elleve årene sendt tusenvis av tepper til sykehuset. Nepal er et kaldt land i vintermånedene. Kalde vinder fra himalayakjeden gjør vinteren isende kald i uisolerte hus og skur. Varme gode ulltepper er derfor viktig for å forebygge god helse hos barna. Jentene fikk være med å dele ut tepper til nyfødte. Det var godt å få ta del i en del av arbeidet og se at arbeidet som blir gjort på sykehuset er betydningsfullt og fantastisk! 

 

Deltok på sykehuset

Den ene dagen ble jentene delt i to grupper. Noen av jentene fikk være med på å bygge sykehus. De bar stein og fikk kjenne på kroppen at det er tungt arbeid å bygge nye sykehusbygninger. Den andre gruppen var sammen med barn på sykehuset. De lærte bort å lage armbånd. Det var fint å se at selv om de ikke kunne forstå hverandres språk så hadde de glede i hverandres selskap. 

 

Nye vennskap

Vi ble godt tatt imot i menigheten og lokalbefolkningen. Det var opplevelsesrikt å bli invitert hjem til folk for å spise. Vi satt på jordgulv og spiste mat med hendene. Jentene ble kjent med ungdommer i menigheten. Viktige vennskapsbånd ble dannet, og ved hjelp av sosiale medier som instagram og facebook kan de følge hverandre fremover. Jentene ble intervjuet i den lokale radioen om hvorfor de som ungdommer ønsker å hjelpe mennesker på andre siden av verden. 

Dagene i Okhaldhunga var innholdsrike og fantastiske. Vi er takknemlige for at vi fikk komme på besøk. Tilbake i Kathmandu besøkte vi ABBS. Dagsenteret for funksjonshemmede som Normisjon er med å støtte. Det var godt å se arbeidet de gjør. De siste dagene i Kathmandu besøkte vi en fairtrade-fabrikk, og flere typiske turiststeder. 

Nå sitter vi igjen med stor takknemlighet og mange inntrykk. Vi er takknemlige for alle som har støttet turen både økonomisk og som har omsluttet oss med forbønn.