Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

5300 besøkende på "Åpen julegård"

Julespillet i parken etter mørkets frembrudd, hvor elevene dramatiserte juleevangeliet, var også i år en fin avslutning på Åpen julegård.
Foto: Johannes Hermansen Boe

Gjennom årene har mye av programmet blitt endret og utvidet. Men to ting forandres ikke: alle dyrene står sentralt. Og avslutningen med dramatiseringen av juleevangeliet er beholdt.
– Julespillet startet vi med det første året, i 1990, som siden har vært fast innslag, forteller inspektør ved Tomb vgs. Morten Thomassen, som er spillets instruktør.

Juleevangeliet

– Tidligere inspektør ved skolen, Helge Brundtland, har skrevet teksten, som er en lett tilpasning av juleevangeliet fra evangelisten Lukas, slik at det kan fremføres ute med mennesker og dyr, legger han til.

Det er i år klasse 1 B i naturbruk som har øvd inn spillet, med elev Julie Katrine Lien fra Stange og elev Rolf Skøien fra Vestby som henholdsvis ”Maria” og ”Josef”. Organisator for klassens 26 elever er lærer Kari Koppang Fuglevik. Med gode høyttalere og forhåndsinnspilt lyd var det ingen hos publikum som mistet teksten.
– Det eneste problemet med gjennomføringen i dag var hesten, som ikke var helt samarbeidsvillig, sa Rolf Skøien.

I skytteltrafikk

Det er ikke først etter mørkets frembrudd at dyrene gjør sin entré på julegården. Hele dagen er det stor trafikk hos dyrene. I en av kalvebingene var det flere folk enn dyr.

Ute gikk hestene i skytteltrafikk med vogn fullastet med barn og voksne som ønsket seg en kjøretur. Silje Monica Andersen, elev i 2 B (hesteklassen) var en av de som fikk æren av på holde i tømmene. Lærer i heste- og hovslagerfag, Jørgen Kvarme, hadde overoppsyn med det hele.

Et annet populært innslag var banen med småtraktorer i naturbrukhallen, hvor de minste også kunne få utskrevet traktorsertifikat, uten aldersgrense! En av dem som benyttet anledningen var Sander Grøholt (4) fra Tomter.

Normisjon

I ett av hallens andre rom var komiker og tryllekunstner Johannes Lindrupsen i aksjon. Her var det også trengsel og stor stemning. Nissen sto hele dagen ved Stabburet og delte ut godteposer til barna.
– Noen er redd meg og andre ikke, konstaterte nisse Louise Tolstrup, elev i naturbruk vg. 1, med et smil.

På høyloven var også standen for Normisjon region Østfold, som sto sammen med Østfold søndagsskolekrets. Overskriften var ”Jul i mange land” og massevis av bilder var med å illustrere temaet. Torill Bredeg sammen med frivillige fra Acta betjente standen.
- Her får du te fra Nepal og Mali, sa Torill Bredeg, som forsynte svært mange som kom forbi.

Kjemiforsøk

Nytt av året var muligheten til å gjøre kjemiforsøk. Her kunne en lage slim, leppepomade og få fram ulike farger på sommerfugler ved hjelp av ulike syrer og baser.
– Dette er morsomt, konstaterte Christiane (5) og Nathaniel (7) Olsen og Ida Vastveit (11), som fikk hjelp til forsøkene av lærer Eirin Huseby og elev Carine Borger.

På høylåven sang blant annet artist Roy Sætre fra Moss. Det samme gjorde også det nystartede skolekoret på Tomb vgs. med sin dirigent Helene Haarr.

Variert program

Vi nevner stikkordsmessig noen av de andre programpostene: Kaninhopping, ansiktsmaling, nissedans, motorsagshow, juletregang, åpent gårdsmuseum, fuglekassesnekring, høyhopping, veterantraktorer, rideshow, radiostyrte traktorer og juleverksted.

Og vi kan naturligvis heller ikke glemme de ca. 60 utstillerne som solgte sine varer og gjenstander. For øvrig gikk matsalg av alt fra bakerovnsbrød og kumlokkvafler til grøt og pølser med tilbehør unna.

Alle engasjert

Det er en elevgruppe, ”Tomb Event” på ca. 20 fra andre og tredje klasse på skolen som har planlagt arrangementet.
– Men i dag har alle skolens 270 elever og 70 ansatte stått på, sier assistent Berit Jakobsen som sammen med miljøarbeider Torbjørn Glad Heim har koordinert det hele.