Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Folk Art som samfunnsutvikling

Rettferdige, økologiske og kortreiste kunsthåndverk fra regionene.
Foto: Birgit Lopacki

I 2009 startet Normisjon opp et rettferdig handel-prosjekt. Man ønsket å støtte opp om produksjon av lokale suvenirer og kunsthåndverk laget i Aserbajdsjans regioner, samt å fronte rettferdig handel i Aserbajdsjan.

Det har ikke vært lett å overføre det som startet som et bistandsprosjekt til en business-modell. Sommeren 2016 bestemte Folk Art-teamet at det beste ville være å ta en pause og tenke over hvordan arbeidet på bestmulig måte kunne videreføres. Resultatet har blitt en ny-åpnet Folk Art butikk med ny giv!

Daglig leder Zemfira Mahmudova, hvordan skiller Folk Art seg fra andre liknende suvenirbutikker?
– De fleste suvenirbutikkene i Baku selger suvenirersom er antikviteter eller produsert i Kina. Vi selger lokalprodusert kunsthåndverk fra håndverkere vi kjenner godt. Hos Folk Art har alt en fast pris, i andre suvenirbutikker ser de ofte an kunden og tar mye mer enn en vare er verdt. Iblant arrangerer vi også små workshops eller seminarer for kundene våre, forteller Zemfira.

Hvorfor har du valgt å fortsette å jobbe med Folk Art og med gjenåpningen av Folk Art-butikken?
– Det er et behov for oss. Folk som kjenner oss ser forskjellen på oss og andre. Kort sagt, vi er etterspurt av både produsenter og kunder.

Hva er din visjon for Folk Art framover?
- Vi har siden begynnelsen ønsket å forandre folk holdninger rundt det å kjøpe lokalprodusert. Folk er mer bevisst nå på å kjøpe etisk og økologisk. Når vi satser på lokale produkter, hjelper vi håndverkerne å overleve. Vi bidrar også til å ta vare på de gamle produksjonsmetodene, for eksempel produksjon av silke og leirkar som står i fare for å dø ut. Zemfira Mahmudova, daglig leder og foreløpig den eneste som står i butikken, ønsker oss velkommen.

Den lille butikken ligger i en av sidegatene i Bakus sjarmerende gamleby. Butikken er lekkert dekorert med kunsthåndverk og suvenirer: Smykker, skjerf og klær, puter, vesker, keramikk og leirkrukker – alt laget av produsenter som hun kjenner personlig og kan fortelle historiene til. Mange av produsentene har de jobbet med i flere år, men det har også kommet flere nye til gjennom evalueringsprosessen, forteller Zemfira.

Selv om mange av produktene i dag er laget i Baku, er produsentene fra regionene fremdeles sterkt representert.
– Vi kjøper sokker fra Qusar, silke og leirkar fra Sheki, tepper fra Ismayilli and kobberkar fra landsbyen Lahich. Og selv om Folk Art i dag er en business, er det humanitære aspektet ivaretatt. Blant produsentene har vi noen internflyktninger, og det er også noen med funksjonsnedsettelser, forteller hun.