Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Fra dårlig ris til grønnsaker og fisk

Abul Hazim og hans familie fikk nytt liv takket være Sancred
Foto: Normisjon

Abul Hazim (48) var en fattig bonde fra landsbyen Dighirpar i Badaghat. Han pleide å dyrke ris, men jordstykket på et knapt mål er lite egnet til risdyrking. Som eneforsørger av en familie på seks var han i en veldig vanskelig situasjon. Avlingene ble alltid dårlige og i lange perioder matte de overleve på halvparten av den maten de egentlig trengte. I tillegg hadde de ikke råd til skolegang for sønnen og de to døtrene.

I desperasjon ble Abul medlem i Peoples Organization (PO), en selvhjelpegruppe. Disse opererer under Sancreds prosjekt ICDP (Integrated Community Development Program) som Normisjon støtter.

Han gikk jevnlig på informasjonsmøter i regi av PO, og på et av disse møtene fikk han vite at man kunne bli med på et kurs i moderne økologisk jordbruk. Etter godt gjennomført kurs fikk han utdelt såkalte hybridfrø. Dette er frø som har større motstandsdyktighet mot sykdommer, og som ikke minst gir større avlinger. Han fikk også opplæring i hvordan lage økologisk gjødsel. Til sist ble han også inspirert til å drive fiskeoppdrett i dammen han hadde på eiendommen sin.

Avfallet fra fiskeoppdrett er perfekt som økologisk gjødsel for grønnsakene! Abuls familie har nå mat og en god inntekt. Han selger grønnsaker, fiskeyngel og leier jord av andre, som han også dyrker. Jentene går på skole og eldstesønnen hjelper til i familiebedriften!