Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Okhaldhungajentene på tur til Nepal

Hele reisefølget.
Foto: Privat

Syv jenter fra Bergen har alle gått i barneforeningen S-klubben Sandsli mens de gikk på barneskolen. Marie Dørdal Sylta hadde lyst til å lage en gruppe for de som sluttet i S-klubben samtidig.
– Alle ønsket å fortsette og vi startet Okhaldhungajentene høsten 2014. Jentene har hørt om Okhaldhunga og arbeidet på sykehuset siden de begynte I S-klubben. Da vi måtte ha et navn på gruppen, ble det Okhaldhungajentene, sier Marie.

En gang i måneden er det samling med overnatting hjemme hos Marie. Samlingene starter med en andaktsstund, lesing av nyheter fra Okhaldhunga Times, kollektstund og felles bønn.
– Etter dette har vi en kreativ stund. Jentene har til nå jobbet mye med silketrykk på ulike tekstiler. De har laget produkter til seg selv og til sommer- og julemarked, forteller Marie. Så spiser de indisk mat og kveldene avsluttes med bønnevandring.

Etter bønnevandringen, rigger de seg til i stuen med madrasser og soveposer.
– Samlingene avsluttes etter frokost dagen etter.

Bergen-Nepal
Marie forteller at gruppen lenge har drømt om å reise til Nepal. Marie var selv i Nepal i 2013, og moren til Marie har videreformidlet tusenvis av tepper fra strikkere i Norge til sykehuset i Okhaldhunga. Dermed hadde familien en sterk tilknytning til landet i øst.
– Det var stort å se hvilket fantastisk arbeid som blir gjort på sykehuset der ute mellom fjellene i Nepal. Da begynte drømmene om jentegruppen og en Nepaltur å spire. Nå har begge deler blitt virkelighet, sier Marie.


Klare for avgang! 

I fjor vår ble jentene, med en forelder hver invitert til Nepal. 8. oktober reiste hele følget på 13 fra Bergen med kurs østover. Seks av Okhaldhunga-jentene og fire mødre meldte seg på. Maries yngste datter og mann ble også med.

Møtet med Nepal
– Nepal skiller seg fra Norge på omtrent alle måter: lyder, lukter, mat, trafikk, klær og butikker. De første dagene i Kathmandu brukte vi på å besøke de store templene og å handle klær. Det var mange inntrykk å absorbere. For de fleste var dette den første gangen de var i Asia, sier Marie. Hun forteller at bilturen til Okhaldhunga var spennende.

– Å kjøre i bratte fjellsider på gjørmete veier fulle av jordras kan kjennes utrygt, men vi hadde leid gode sjåfører og følte oss trygge. I Okhaldhunga ble gruppen overveldet av gjestfriheten vi møtte, sier Marie videre.

Hun forteller at gruppen ble kjent med Kristin og Erik Bøhler og deres arbeid på sykehuset. De ble invitert hjem til folk for å spise, de fikk omvisning på sykehuset og jentene ble kjent med ungdommer i kirken. Nye vennskap ble dannet og ved hjelp av sosiale medier kan kontakten fortsatt pleies, sier Marie.

160 tepper til barna
Med seg i bagasjen hadde reisefølget 160 ulltepper til sykehuset.
– Jentene fikk være med på å gi teppe til nyfødte på sykehuset. De ble også intervjuet i den lokale radioen om hvorfor de som ungdommer ønsker å hjelpe mennesker på andre siden av jordkloden, forteller Marie. Hun legger til at dagene i Okhaldhunga var innholdsrike og fantastiske.


Amalie fra Bergen med et teppe strikket av barn i S-klubben. Det skal nå varme kalde nepalesere.

– Tilbake i Kathmandu besøkte vi ABBS, Dagsenteret for funksjonshemmede som Normisjon er med å støtte. Det var godt å se arbeidet de gjør. De siste dagene i Kathmandu besøkte vi en fairtrade-fabrikk, og flere typiske turiststeder. 


Glem ikke å gjøre godt
Hensikten med gruppen er å gi jentene en trygg tro og gi dem visshet om at de er elsket og skapt med de evner de har. Marie ønsker å se at de bruker sine evner i tjeneste for Gud og andre mennesker. Misjon er også viktig for gruppen, og jentene har i mange år fått høre om arbeid i utlandet. De har også et stort hjerte for Nepal.

– Et av bibelversene vi har i bunn, er Hebreerne 13.16, hvor det står: Glem ikke å gjøre godt og dele med andre. Vi kan be for og samle inn penger til arbeid i Nepal, sier Marie.

Marie mener at unge mennesker har godt av å engasjere seg i arbeid for andre.
– Vi i Norge har god velstand sammenlignet med andre land. Vi har et sikkerhetsnett i en velferdsstat og forsikringsordninger når noe skjer. Ved å lese historier fra Okhaldhunga Times, har jentene blitt kjent med at alle har det ikke slik som dem, sier Marie og fortsetter:
– Når sykdom og katastrofer rammer er det økonomisk katastrofe for mange. 

Nå som Okhaldhungajentene har vært i Okhaldhunga og sett og hørt om arbeidet som blir drevet, vet de at pengene de har samlet inn – og pengene de kommer til å samle inn – kommer til nytte.


Det ble et minne for livet da jentene fra Bergen tok turen til Nepal. Her er nordmennene sammen med nye venner fra landet i øst