Hjelp nyfødte babyer å puste!

Jordmor Kari Jøssang kom tilbake fra misjonstjeneste i Senegal i Juni. Foto: privat

Det kommer et siste skrik fra den fødende kvinnen, så er babyen ute. Jordmoren holder den glatte babyen i hendene, mens moren finner igjen pusten.

– Men hvor blir det av barnets pust?

Jeg heter Kari Jøssang og er jordmor. Jeg vet hva som står på spill i de første 60 sekundene av et lite menneskes liv. I disse sekundene er det én spesiell ting jeg venter på: barnets pust. Jeg ser også etter bestemte bevegelser og en frisk hudfarge. 

Vi jordmødre venter aldri på barnets første åndedrag. Vi tørker babyen grundig med et håndkle for å gni pusten i gang, men noen ganger er ikke det nok. Det hender det ligger fostervann i luftveiene som blokkerer for babyens pust. I slike tilfeller bruker vi et enkelt redskap som suger væsken ut og hjelper barnet å trekke pusten inn. 

Men dette hjelper ikke alltid. Noen ganger blir babyen blå, og da vet vi at tiden er i ferd med å løpe fra oss. I slike tilfeller trenger barnet en spesiell pustemaske.

Uten kunnskap og utstyr dør friske babyer.

Alle som tar imot barn må vite hvordan man bruker en pustemaske.  På kurs får fødselshjelperne øve seg på en dukke, slik at kunnskapen setter seg «i fingrene».

I Senegal er mangelen på utdannet helsepersonell stor, og dette gjelder særlig på landsbygda. De som tar imot babyer, har ofte ingen helseutdanning og mangler livsviktige pustemasker, sugeredskap og kunnskapen som trengs.

Tall fra Verdens helseorganisasjon forteller at rundt 900.000 barn dør årlig på grunn av pusteproblemer i forbindelse med fødsel. To tredjedeler av barna kunne enkelt ha vært reddet – hvis bare personen som tok imot dem hadde utstyr og kunnskap for enkle, livreddende grep. 

Før jeg kom hjem til Norge var jeg med på å trene opp senegalesiske helsearbeidere. I høst skal disse holde kurs og videreformidle kunnskapen de har tilegnet seg til nye, lokale fødselshjelpere. Men for å få til dette trenger vi givere som deg. Kursdeltagerene vil lære å gjenkjenne pustevansker og gi pustehjelp til nyfødte. De vil også få med seg nødvendig utstyr, som for eksempel pustemasker. 

Hjelp nyfødte babyer å puste! 

Din hjelp kan bli avgjørende for et nytt lite liv!  

  • Kr 261 = én pustemaske
  • Kr 1318 = kurs og utstyr for to fødselshjelpere
  • Kr 659 = kurs og utstyr for én fødselshjelper
  • Kr 2610 = 10 pustemasker

Ved å trykke på en av knappene under kan du enkelt vippse ditt beløp: