Lag din egen innsamling!

Har du hørt om crowdfunding? Det har aldri vært enklere å samle inn penger til din hjertesak!

Tekst: Camilla Gullbrekken
Foto: Privat

Crowdfunding, også kjent som folkefinansiering, gir enkeltpersoner muligheten til å samle inn penger til gode formål. Med dagens teknologi har det aldri vært enklere å gi.

Det finnes en rekke plattformer for crowdfunding – du har kanskje vært innom spleis.no, eller gitt via en innsamling på Facebook?

Normisjon har opprettet sin egen side for crowdfunding på bidra.normisjon.no. Her kan du lett opprette din egen innsamling, velge hvilket prosjekt du ønsker å samle inn til, registrere deg og dele lenke til din innsamling på sosiale medier til dine kjente og kjære. Den er også et nyttig verktøy dersom du ønsker å samle inn penger i forbindelse med en bursdag eller et jubileum.

Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland mener crowdfunding er et konsept med stort potensiale for innsamling til Normisjons arbeid.

– I dagens samfunn hvor de fleste av oss har det vi trenger, er dette en fin mulighet til å dele med andre det vi ellers ville fått til oss selv, enten det er i anledning bursdag, jubileum eller liknende. Vi har tro på at Bidra kan være en plattform hvor alle og enhver, uansett alder, kan delta og samle inn på eget initiativ, sier Kvelland.

Sigrid Flaata, som til daglig jobber som seniorrådgiver i Kirkerådet, er en av de mange som har lang tradisjon som «crowdfunder» for Normisjon, dog kanskje uten å bruke akkurat det begrepet.

Sigrid Flaatå arrangerer teselskap og samler inn penger til sykehuset i Okhaldhunga

I år feiret Flaatas eget innsamlingskonsept 20-årsjubileum. Allerede i 1998 begynte hun å samle venninner til «tea party» på bursdagen.

– Gaver til jubilanten er ofte en utfordring for gjester og jeg synes vi lever i et overflodssamfunn. Det var derfor naturlig å inkludere veldedighet som en del av opplegget, sier Flaata

Siden 2005 har pengene som samles inn gått til Okhaldhunga sykehus i Nepal.

– Jeg ble kjent med Okhaldhunga sykehus da jeg begynte som diakon i Haslum menighet. Gjennom leserbrev fra Kristin og Erik Bøhler direkte fra arbeidet på sykehuset, fikk jeg en veldig «hands-on» opplevelse av hverdagen på sykehuset. Jeg ble mektig imponert over det utstrakte arbeidet som gjøres der med få og enkle midler i et krevende terreng. Jeg setter pris på den diakonale holdningen som preger arbeidet, hvor alle som ber om det får hjelp, uavhengig av livssyn, kjønn og sosial situasjon. Slik jeg oppfatter det, er respekt og myndiggjøring sentrale dimensjoner. Det ble derfor naturlig for meg å velge sykehuset som mottaker for innsamlingen på min fest, forteller Flaata.

– Det finnes mange muligheter innenfor denne formen for innsamling. Folk kan holde på med det de liker å gjøre, og samtidig samle inn til et prosjekt de brenner for, sier Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

Blir du inspirert av Sigrid Flaatas engasjement, og kunne tenke deg å gjøre noe liknende? Kanskje nærmer din bursdag seg, kanskje du snart har gullbryllup, eller skal arrangere sommerfest? Man trenger ingen spesiell anledning til å samle en vennegjeng, spise kake, kose seg i sommervarmen og samtidig samle inn litt penger til en god sak!

Tips om ting du kan gjøre som crowdfunding-aktivitet:

  • Hagesalg
  • Invitere en gjeng på middag
  • Pizzafest
  • Klesbyttekveld
  • Filmkveld
  • Vaffelsalg/ Kakefest
  • Strikkeselskap

Finn noe du liker å gjøre, eller kanskje noe du allerede gjør, og bruk det som en anledning til å samle inn til et prosjekt du brenner for!

Besøk Normisjons innsamlingsplattform på bidra.normisjon.no

Saken sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 2/2018