Takk for forbønn! Gud hører!

31 august 2016

 Mission Week i Yoruba, Ostrava

Tusen takk til alle som var med og ba for Usti nad Labem og Mission Week der forrige uke, og andre Mission Week denne sommeren! 

En av medarbeiderne våre, Katerina, har skrevet en tilbakemeldingen til tsjekkiske forbedere, inkludert en mail hun fikk fra en av lederne i den lokale menigheten i Usti. Dette har blitt oversatt til engelsk slik at flere kan lese og glede seg over det Gud gjør i blant oss. Vær med videre i bønn for Usti og det nordlige Tsjekkia. 

Vær også med og be for Orlova. Vi hadde oppfølgingsdag der i går, og en ny ungdomsklubb starter opp neste uke med ungdommene vi ble kjent med der i sommer. Be om at ungdommene får lære å kjenne Jesus.

Be også for Mistek. Vi hadde oppfølgingsdag der på søndag. Spesielt en ny familie er ivrige i å komme etter sommerens MW. Be om at menighetsplantingen der får bære frukt også videre.

Og be for det som skjer her hos oss i Ostrava. Flere har fått høre om Jesus her for første gang denne sommeren. Vi ber om at Gud skaper tro og frihet i mennesker rundt oss, og at felleskapet her forankres i Jesus.

Her er tilbakemeldingen Katerina skrev:

Impuls Week in Usti nad Labem that ended this Saturday was truly amazing. The Lord brought some people in our way who really wanted to find a place to belong and they were so excited to find a group where they felt accepted. We had the opportunity to share the gospel and pray for many people. We spent a majority of our time in Krasne Brezno - a Romanian people neighborhood where there is an extremely high level of criminality, drugs and prostitution. We joined a program organized by the AC Usti church. The locals have been spiritually really open in the last few months and many of them decided to accept the Lord Jesus as their savior! Their lives are so impacted by this decision that their testimonies bring more people to make the same choice done by their families and neighbors. Praise the Lord for this!! :-) We believe that God will transform this area and it will lead to a huge change in the whole town.

To encourage you, I'm sending a part of a mail I've received from one of the church leaders in Usti:

A few days ago, one man visited Marian at night and told him something that had happened. He had a dream where he could see the second coming of the Lord Jesus. This man said he couldn't go with the others. Based on this, he wanted to accept Jesus as a savior in that very moment and he also came to church the next day. The next day, two people arrived who said that they received a special impulse that they should come to church and get to know God more. On Saturday, Marketa and me visited one large family in Brezno and we were able to pray and break things from the past of one of the women that were present who used to run a brothel. On Sunday, another couple invited us for a meeting. The woman had an encounter with the devil for the past few nights who's been telling her that he knows she is interested in Christianity but she still belongs to him. Based on this she said: Why would I just shack up with my partner if I really lived with Jesus?

Hearing this really touched me. You can pass this mail also to others to encourage them - this applies to all of us and not just to the work in Usti. Something was born in the Czech nation - hallelujah! Today, we have a meeting here in Brezno again, this time probably indoor. As of Sunday, we start the 24/7 non-stop prayer week. May God bless you, our work in Lord is truly never vain.

Investering i unge ledere

06 august 2016

En lørdag i måneden har Daniel og Kristian guttedag med en herlig gjeng unge menn. Ønsket er å se dem reist opp til å bli menn som kjemper for familien og evangeliet. Det har blitt en flott åpenhet - både nederlag og drømmer deles og bes for. Og de samme guttene er også jevnlig med oss på teamturer. To av dem leder Mission Week denne sommeren, og en har dratt til Lesvos for å jobbe blant flyktninger i sommer.

Vær med og be for disse flotte unge mennene. Be om at de får kjenne Gud stadig dypere og at de setter sin lit til Ham.
Takk for din forbønn!

Gaver til arbeidet vårt gis til Norkirken Bergens bankkonto: 3000.16.23903 og merkes med Tsjekkia.
Takk for det du gir!

Vennlig hilsen
Kristian Lande

Bilde: Måltidsfellesskap i Ostrava, Tsjekkia

Tid for nye steg

23 juli 2016

Det som ble klart ganske tidlig var at det er tid for å bygge fra oss ansvar i Ostrava og gjøre oss klar for nye steg. Vår styrke er oppstart av nye ting. I tillegg er det et flott team her i Ostrava, så avgjørelsen var ganske enkel. Nå har vi et helt år frem til sommeren 2017 på å jobbe målrettet i denne prosessen.

Be for oss om at vi må lykkes i denne prosessen.
Be spesielt for Daniel som er hovedleder i teamet. Han er en pioner av nådegave. Be om at han finner en god og fruktbar rolle i teamet fremover. Han er nå hovedlederen, men gradvis skal det ansvaret gis over til en annen, slik at Daniel kan fortsette å gjøre det han er best på.

Hva nå?

Kallet Gud har gitt oss på lang sikt er å være med og kalle Europa tilbake til Jesus. Det ønsker vi å gjøre gjennom å utfordre kirkesamfunn og enkeltmenigheter til å hive seg med og gjøre misjon sammen. Her i Tsjekkia har vi fått lov til å gjøre det sammen med den lutherske kirken. Visjonen om å plante menigheter/gjøre misjon utenfor bibelbeltet fantes allerede her før vi kom, det vi fikk gjøre var å være med å sette det i gang i praksis. Vi fikk med Daniel, og etterhvert flere, og slik har det blitt et pionerprosjekt for kirka, som ledelsen står bak, og de unge kan henge seg på. Vi drømmer nå om å se flere nordmenn bli en del av tsjekkiske langtidsteam.

Videre på samme prinsipper

Mission Week er basert på de samme prinsippene: Utfordre en eksisterende menighet til å sammen gjøre misjon en uke. Nye får høre om og møte Jesus, og menigheten mobiliseres. I årene som kommer ønsker vi å se at flere kirkesamfunn og menigheter setter i gang og gjør det Gud allerede har lagt ned i dem. Vi kan ikke gjøre det for dem, men vi kan gjøre det med dem.

Som familie ønsker vi å gjøre dem med base i Kristiansand. Vi opplever at Sørlandet har et stort og delevis uforløst potensialle i å sende misjonærer, korttids og langtids. Det ønsker vi å være med og gjøre noe med, så pass opp sørlendinger :-) I tillegg gleder vi oss til å bli en del av Norkirken Kristiansand og det Gud gjør gjennom fellesskapet der. Det var et vanskelig valg å ikke flytte til et sted med få kristne. Men vi opplever at Gud setter overskriften «mobilisering» for den neste perioden, og at Sørlandet da er et strategisk sted å ha base. Også med tanke på fellesskap og støtte fra familie.

Takk for din forbønn for oss i denne tiden.

Gaver til arbeidet vårt gis til Norkirken Bergens bankkonto: 3000.16.23903 og merkes med Tsjekkia.
Takk for det du gir!


Bilde: Daniel og Kristian

Jesus til steder uten kristne

09 juli 2016

Bilde: Bønnesamling i den Tjsekkiske misjonsorganisasjonen MISE

I Olomouc flytter et pensjonert amerikansk ektepar inn i en bydel sammen kristne tsjekkere. For en måned siden dro vi på rekognoseringstur hit.

Da spurte vi oss frem: Hvor i Olomouc bor det mange mennsker? Hvor er det i tillegg ingen menighet? Slik må vi spørre. For det er alt for mange steder i dette vakre landet som ikke har noen menighet, og som ofte ikke en gang har noen kristne. Hvordan kan mennesker bli kjent med Jesus når de ikke kjenner noen som kjenner ham? Vi må videre. Flere tsjekkere må høre om Jesus.

Vær med og be for de to teamene som nå setter i gang. Og be om at Gud reiser opp mange flere arbeidere til nye steder. Høsten er stor!

Gaver til dette arbeidet gis til Norkirken Bergens bankkonto: 3000.16.23903 og merkes med Tsjekkia.
Takk for det du gir!

Kartnålen står i byen Olomouc i Tsjekkia. Hele Europa trenger Jesus.

Vennlig hilsen
Kristian Lande

En menighet tar form

28 juni 2016

Den siste tiden har vært både krevende og samtidig veldig positiv. Familien vår har slitt med mye sykdom. Et traumatisk møte med legen for Magnus var bunnpunktet, og satte en støkk i både ham og oss foreldre.

Teamet her i bydelen Poruba i Ostrava, Tsjekkia, har også gått gjennom en utfordrende tid. Vi har gått fra en pionerfase, der fleksibilitet og spontanitet har vært nøkkelord, via fasen der noen nye i fellesskapet sluttet, og over i en fase der en menighet begynner å ta form. Behovet for mer stabilitet og forutsigbarhet i dette unge menighetsfellesskapet har blitt tydelig. Vi har luftet frustrasjoner med hverandre og hatt konstruktive team-samlinger. Menigheten i Poruba begynner å ta form.

Med andre ord, vi er ikke lenger først og fremst et team av innflyttere, vi begynner å bli et fellesskap av mennesker som bor i Ostrava og ønsker å følge Jesus sammen. Vi har innsett at vi som ledere ikke bare kan fokusere på utadrettet arbeid, men at vi nå er en storfamilie i misjon.

Det mest aktuelle eksemplet er menighetshelgen (bildet over) vi nettopp har avsluttet. Med store og små var vi 28, 6 familier og 5 single. Bare 9 av oss er innflyttere som kommer til å dra videre en gang.

Vi sitter igjen med stor takknemlighet til Gud: Barna fant hverandre på kryss og tvers og lekte sammen hele helgen. Relasjoner ble styrket. Og ikke minst ble Jesus i sentrum av fellesskapet, slik vi ba om på forhånd.

Vil bli døpt

Enkelte viser stor glede over nå å kunne tilhøre en menighetsfamilie av mennesker som tror på Gud. Voksne og barn bygger vennskap. Det er herlig å se. Takk Jesus! På søndag kom ei og sa at hun vil bli døpt. 23.juli blir det dåp i et vann utenfor Ostrava. Måtte flere rundt henne få oppdage Gud!

En mor og hennes to barn, var også med i helga. Moren uttrykte stor takknemlighet etterpå. Sønnen har en vanskelig tid på skolen, men i helga var det annerledes. Han hadde fred, sa moren. Hennes høydepunkt var å lytte til forkynnelsen, og hun var ivrig med å planlegge utegudstjeneste midt i byen til sommeren. Vår bønn er at Jesus gjennom disse og de andre som har blitt kristne i Poruba sprer de gode nyhetene videre.

Økonomisk minus

Tusen takk til alle dere som er økonomiske medarbeidere. Dere er med og gjør dette mulig. Den siste tiden har prosjektet vårt gått i minus, og akkurat nå ligger vi 60.000 kroner i minus. Det skyldes en naturlig avskalling av faste givere, og ble ekstra merkbart når Karianne kom tilbake fra morspermisjon i vinter.

Vi spør med frimodighet om flere kan tenke seg å bli faste givere, som vil gi månedlig balanse. Og vi spør frimodig om noen har lyst til å dra i gang en basar eller lignende for å ta inn underskuddet.

Norkirken Bergen hjelper oss med å ha styr på det økonomiske.

Gaver og faste overføringer gis til deres bankkonto 3000.16.23903 og merkes med Tsjekkia/Lande.

Gaver kan også gis kjapt og enkelt med Vipps til Norkirken Bergen #11868 Merk: Tsjekkia.

 

Tusen takk for det du gir!

Vennlig hilsen Kristian Lande

 

Teamtur til Halle i Tyskland 23.–28. mars

22 mars 2016

Onsdag 23. mars reiser vi til Halle I Øst-Tyskland for å være med på Missionweek. Vi er et team på 5 som reiser fra Acta i Agder. Eivind(17), Rebekka(17) og Ole Peder(18) fra Mandal og Esther(29) og Ole Jakob(29, undertegnede) fra Arendal.

Vi skal møte team fra Tsjekkia, Stuttgart og Freiburg i Halle og støtte en lokal menighet i å nå ut med evangeliet til nye mennesker i bydelen. Vi skal ha godhetsaksjoner og tilby hjelp til vårrengjøring og ut på gata og møte mennesker.

Vi er spent på hvilke planer Gud har for oss. J

 

Vær med å be for oss:

                At teamet fungerer bra og kan være til velsignelse.

                At Gud leder oss konkret til de menneskene han har forberedt for oss.

                At vi får oppleve noe som gjør at hverdagslivene våre i Agder ligner mer på slik Jesus levde.

 

Ole Jakob Pedersen

Disippeltrener i Acta Agder 

Teamtur til sommeren?

16 februar 2016

Vi trenger teamledere. Du som har litt erfaring med å lede, som er opptatt av å gi Jesus videre og å hjelpe andre i gang med det samme. Du får i tilfelle støtte og hjelp med alt fra det praktiske, til rekrutering, til hvordan dele Jesus med europeere - alt etter som du føler behov for. 

Vi trenger også teamdeltakere. Først og fremst ønsker vi at du blir med noen du kjenner som leder team. Hvis det ikke er mulig, ta kontakt, så finner vi ut av det :-)

Teamene jobber alltid sammen med en lokal menighet/ungdomsgruppe som ønsker hjelpe til å nå ut med Jesus til sin by. Vi koordinerer ofte flere team samtidig i samme området. Da har vi en felles trenings og teambyggingsdag i begynnelsen av uken, og en felles feiring på slutten. Alle, både de lokale og de tilreisende, teammedlemmene bor sammen hele uka. Økonomien ordnes lokalt, noe som betyr at det oftest ikke blir veldig dyrt.

Målet med en slik uke, kalt Mission Week, er at mennesker blir berørt av Jesus og begynner å følge han. At alle som er med på team ta nye steg med Jesus. At den lokale menigheten/ungdomsgruppa blir oppmuntret og får ny giv til å fortsette å dele Jesus i sin by.

Her er litt om hva som skjedde på fjorårets teamturer/Mission Weeks:  21 tok i mot Jesus i Bohumin, Tsjekkia

Tidspunkter og steder som er klare for våren/sommeren:

 • Påsken: Halle, Tyskland (Team fra Acta Agder, åpne for flere teamdeltakere)
 • Påsken: Ulyanovsk, Russland (Team fra Tsjekkia, trenger flere teamdeltakere - gjerne norske)
 • 25.juni - 2.juli: Nord - Tsjekkia (Mission Week flere steder - flere team trengs)
 • 2.juli - 9.juli: Øst - Tsjekkia (MW flere steder - flere team trengs)
 • Første uka i august: Finland (MW to steder - flere team trengs)
 • 21.august - 28.august: Øst Tsjekkia (MW flere steder - flere team trengs)
 • Hvis du har egne ideer/kontakter, men ønsker veiledning støtte i å lede team ta kontakt, vi hjelper gjerne :-)

 

Kontaktinfo:

Ole Jakob Pedersen: pedersen.ole.jakob@gmail.com 

Åsmund Bjørnstad: asmund@3dlife.no 

Kristian Lande: krlande@gmail.com

 

 

 

Europe Weekend - Riga

20 oktober 2015

Helgen 16.-18. oktober var representanter fra flere Europeiske land samlet for planlegging av kommende år for Prosjekt Europa. Samlingen fant sted i et gammelt slott på utsiden av Riga i Latvia. Mye er skjedd i 2015 og lovsang med takk ble en toneangivende del av programmet. Fra Norge var vi 10 personer -3 fra Agder, 2 fra Rogaland, 1 fra Trondheim, 3 fra Østfold og 1 fra Tsjekkia (Kristian Lande). En slik samling handler ikke bare om planlegging, men i aller høyeste grad om hvilke skritt Herren vil ta med den enkelte av oss. Pastor Don Richman fra Minnesota - USA gav oss inspirerende input og Mark van den Steenhoven, en Nederlender som nå er bosatt i Sheffield - UK underviste oss i hvordan egne prosesser kan holdes i gang. På en slik samling har også det uformelle programmet stor prioritet og med så mange mennesker som er tent for Jesus blir fort solide vennskapsbånd knyttet på tvers av geografiske grenser. Vi takker Gud for dere Finner, Latviere, Tsjekkere, Normenn og andre som var samlet denne helga, og for alle andre som står med oss i visjonen om at Jesu navn igjen tydelig skal prege vårt kontinent.

Det folk som vandrer i mørket, får se et stort lys; over dem som bor i skyggelandet, stråler lyset fram (Jes 9,2). Mange er på vandring i Europa, og mange famler for å finne veien videre. Det er vi som har fått privilegiet å være lysbærere. Så la oss ikke skjule lyset og ha det for oss selv, men la oss spre det slik at flere ser hvor det er redning å finne.

Bohumin - hva skjedde?

09 september 2015

Det er ikke hverdagskost for tradisjonelle menigheter i Europa at 21 mennesker tar imot Jesus i løpet av en uke. Her er noen tanker om hva som ligger bak:

Et grunnlag er lagt over tid:

 • En pastor og en ungdomsleder som gav seg til byen og menigheten for en lang tid. De valgte og bosette seg i en drabantby med veldig høy forrurensing, mye kriminalitet og høy arbeidsledighet. Offervilje!
 • De har vært trofaste i smått. En håndfull ungdom har blitt kristne, og de har investert mye i dem - disippelgjort. To av disse ungdommene er sentrale ledere i dag, og var sentrale under mission week. En annen av ungdommene som det er investert mye i er allerde sendt videre for og starte opp et lignende arbeid i en annen drabantby i området. En av byggeklossene for disse ungdommene som nå er ledere var og være med på Mission Week sammen med et team fra Betlehem i Bergen for 3 år siden.
 • Det har blitt bedt mye.

Menigheten fikk drahjelp denne uken:​

 • Unge mennesker med stor frimodighet på og dele gode nyheter. Evangeliet er gode nyheter, ingen ting og skamme seg over, tvert imot. Vi som var adskilt fra Gud, adskilt fra og leve det livet vi er skapt til og leve, adskilt fra evigheten - vi er ikke lenger adskilte. Det er gode nyheter det!!!
 • Det skjer noe når mennesker møtes på tvers av kulturer og landegrenser for å sammen dele Jesus med andre. 
 • Til syvende og sist så handler det om Guds Ånd, og når han setter i gang bevegelse i og mellom mennesker.

Hva kan vi ta til oss av dette? Noe og lære?

21 tok imot Jesus i Bohumin, Tsjekkia

09 september 2015

 
I sommer har det vært Mission Weeks rundt om i Europa. Team har krysset by og landegrenser for å dele Jesus med europeere. De har bodd sammen med lokale kristne i kirker, menighetshus, skoler ... og sammen vært ute i byene og truffet mennesker. Det er oppmuntrende og se tilbake og vite at mennesker har fått møte Jesus, tatt i mot frelse, blitt helbredet, fornyet, satt i brann for misjon. Her er noen glimt: 
 
I det nordlige Tsjekkia, kjerneområde for Europas ateisme, var det Mission Week i tre byer i juli. Et norsk-tsjekkisk team i Ustek fikk lov til å lede en bestefar til Jesus - han tok så med seg en flokk av barnebarn til kirken for og feire Jesus og ha fellesskap. Bønnekamp og forberedelse til videre arbeid stod i sentrum for et finsk-tsjekkisk team i Usti nad Labem. I Zatec tok tenåringsdatteren til menighetsabrbeideren i mot Jesus etter at et norsk-tsjekkisk team hadde vært der, og det ble liv og røre når tre ungdommer ble helbredet på gata.

I slutten av august var det Mission Week i Bohumin. Jeg må innrømme at jeg var litt spent. Det finske teamet som kom hadde lite erfaring og var fra 20-22 år. Lørdagen etter fikk jeg oppleve noe stort. Møte med det finsk-tsjekkisk teamet gjorde inntrykk. Miriam har vært ungdomsleder i Bohumin i flere år. Sakte men sikkert har ting gått fremover, nå slet hun med og finne ord. Hun måtte ty til Salme 126:

Da Herren vendte Sions lagnad,
        var det for oss som en drøm.
     2 Da fyltes vår munn med latter,
        vår tunge med jubelrop.
        Da sa de blant folkene: «Store ting
        har Herren gjort mot disse.»
     3 Ja, store ting har Herren gjort
        mot oss, og vi ble glade.
     4 Vend vår lagnad, Herre,
        som bekkene i Negev!
     5 De som sår med tårer,
        skal høste med jubelrop.
     6 Gråtende går de og sår sitt korn,
        med jubel skal de komme og bære sine kornband.

De hadde vært på kne og bedt. Nå opplevde de en åpenhet for evangeliet de ikke hadde sett før. 21 mennesker tok i mot Jesus i løpet av en uke. Ei dame på 101 år fikk møte Jesus på gamlehjemmet, først var hun skeptisk til disse kristne ungdommene, men når de fikk fortalt henne det enkle, kraftfulle evangliet, snudde innstillingen. Under besøk i sigøynernabolaget, der pastoren jevnlig er på besøk, kom 5 til tro. Ei tenåringsjente som hadde vært innom ungdumsgruppa en gang iblandt, hang seg plutselig på teamet, og etter besøket i sigøynernabolaget fortalte hun at hun også hadde bedt frelsesbønn. Marketa som hun heter begynte med en gang og dra med seg familie og venner til kirka, og også noen av dem tok imot Jesus. Og slik fortsatte det. 

Les mer: Hva ligger bak det som skjedde i Bohumin? 

Det fantastiske er og se at den lille menigheten i Bohumin har jobbet hardt i mange år. Og så kommer 5 finske og 4 tsjekkiske ungdommer på besøk ei uke, bor, ber og går sammen med dem, og så forløser Gud det hele. Halleluja. Vær med og be om at alle som har fått et møte med Jesus i sommer skal finne gode steg videre i vandring med han.

Kristian