Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

På seminar for å lære barn å lage nye lyder

Vefa forklarer hvordan lyder formes i munnen
Foto: Synnøve Aandstad Baghirova

14 personer var samlet denne uka til logopedi-seminar. Det var teamleder for Normisjons arbeid blant barn med funksjonsnedsettelser, Vefa Memmedova som holdt seminaret, og de 14 deltakerne fikk lære mye nytt om hvordan man kan hjelpe barn med talevansker.

Vefa Memmedova har selv arbeidet i Normisjons arbeid overfor barn med funksjonsnedsettelser de siste 9 årene, og bruker mye av tiden sin som logoped. Halvparten av deltakerne på seminaret er Vefas kollegaer. Hun så viktigheten av at de får et innblikk i logopedi, siden mange av barna vi arbeider med har ulike former for talevansker.  I tillegg deltok ei av de ansatte på barnehjemmet i Merdekan, fire deltakere fra en lokal samarbeidsorganisasjon, United Aid for Azerbaijan, som vi samarbeider med på barnehjemmet, en logopedstudent, samt ei jente som hadde hørt om seminaret gjennom en bekjent. I løpet av 4 timer ga Vefa en god innføring i logopedi – både teoretisk og praktisk. Nurane, som arbeider tett sammen med Vefa, fikk være prøvedokke da Vefa skulle vise hvordan man hjelper barn å si nye lyder, og latteren satt løst da Vefa viste metoder for tungemassasje, hvordan man kan hjelpe et barn til å si R osv.

Vefa demonstrerer tungemassasje på Nurane. 

Vefa gav flere praktiske eksempler på hvordan man kan gjøre arbeidet spennende. Når man undersøker bevegeligheten i tunga til et barn, kan man bruke eventyret om tunga som hadde hus i munnen og gikk ut på tur til den ene og andre munnviken. Hun gav eksempler på øvelser som gir trygghet i samarbeid med barn som har vanskelig for å stole på logopeden, og mange kreative eksempler på hvordan man kan gjøre for å hjelpe barn si ulike lyder.  

En av deltakerne fortalte at hun selv har vanskelig for å uttale lyden H, da russisk er morsmålet hennes, og denne lyden ikke brukes på russisk. Vefa brukte da henne som eksempel for å vise hvordan man kan hjelpe et barn til å si denne lyden.

En annen av deltakerne hadde reist langt. Terane, er gjennom Normisjon blitt engasjert i oppfølgingen av to barn med spesielle behov i Sheki. Hun jobber ukentlig med ei jente på 18 år og en gutt på 7 år. – Etter at jeg begynte å arbeide med barn med spesielle behov, har jeg fått en stor interesse for logopedi, sier Terane. Jeg ser viktigheten og effekten av det, og jeg er veldig glad for at jeg fikk til å komme på dette seminaret.

- Vefa er en dyktig logoped og flink til å formidle, sier Terane. Jeg vil bruke det jeg har lært i dag videre i arbeidet mitt, og jeg håper på å få lære mer.