Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Tusenvis demonstrerte for folkehøgskoler

Tusenvis av mennesker møtte opp for å demonstrere foran Stortinget tirsdag
Foto: Stine Selåsdal

Tirsdag demonstrerte tusenvis av mennesker mot de foreslåtte kuttene i bevilgninger til folkehøgskolene. Med regjeringens budsjettforslag kuttes skolene til sammen 45 millioner kroner.

– Et budsjettkutt på 45 millioner kroner er dramatisk. Det er fire prosent ned sammenlignet med inneværende år. Det vil ramme alle skolene, og noen skoler vil det ramme veldig mye, sier daglig leder i Folkehøgskolerådet Odd Arild Netland til NRK.

Foran Stortinget tirsdag vaiet en mengde bannere som formidlet et rungende nei til regjeringens kutt. Flere tusen mennesker, mange av dem tidligere og nåværende folkehøgskoleelever møtte opp, og responsen fra demonstrantene på budskapet formidlet fra scenen var upåklagelig.


Både politikere og elever talte folkehøgskolenes sak. Emma Louise Harila, tidligere elev på Valdres folkehøgskole, hadde følgende løfte til de frammøtte:
– For tre år siden stod jeg også her, og da vant vi. Det skal vi jammen meg gjøre denne gangen også!

Marthe Wang, tidligere elev ved Rønningen folkehøgskole, spiller torsdag for et utsolgt Oslo Konserthus, men tirsdag stilte hun opp foran Stortinget med to av sine aktuelle låter for å støtte folkehøgskolene.  Flere politikere hadde ordet og lovet å kjempe for å reversere kuttet i folkehøgskolene. Audun Lysbakken (SV) var tydelig på hva som var selve grunnlaget for å kjempe for folkehøgskolene:
– Folkehøgskole er ikke et hvileår - det er et utviklingsår.