Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Ny bok om norskamerikanske misjonærer

Torbjørn Greipsland er redaktør for de to utgavene om norskamerikanske misjonærer.
Foto: Kari Undeland.

Tidligere redaktør i Santalen Torbjørn Greipsland er redaktør for en ny bok som er utgitt på Ventura forlag

En utgave har tekst på norsk, Helt til jordens ende. 1000 norskamerikanske misjonærer, en på engelsk To the Ends of the Earth. 1000 Norwegian-American Missionaries.

Navn på over tusen misjonærer er med og 30 av dem er omtalt.

- De norskamerikanske misjonærene ofret virkelig liv og helse for å bringe det kristne budskapet til mennesker i land med uro, krig og sult. Det er på høy tid at deres dramatiske innsats blir kjent gjennom en bok, sier Greipsland. 

Mest informasjon er det om misjonærer i Kina, India og på Madagaskar foruten blant eskimoene i Alaska. Det er med en lengre artikkel om Lars O. Skrefsruds 16 måneder lange besøk i USA midt på 1890-tallet, der han holdt 364 prekener og foredrag. Et besøk som forfatteren N. N. Rønning skrev var det besøk som betydde mest av alle besøk i det norske i Amerika. Men det er ikke omtalt i de sentrale bøkene om det norske Amerika. Det er også med en artikkel om Kaerabani gutteskole basert på årsrapportene til misjonsprest Helland. En mindre artikkel om Naomi Torkelsen er med i boken, hun var en av de aller siste norskamerikanske misjonæren ei India. 

Informasjon om boken kan finnes på  www.emigrantforlaget.com og www.venturaforlag.no