Barnehjemsbesøk i solskinn

23 april 2015

Normisjon har arbeidet på det statlige barnehjemmet i Merdekan siden midten av 90-tallet og bidratt både materielt med mat, klær, leker og utstyr til barna, samt ikke minst med omsorg og kjærlighet gjennom ukentlige besøk. I dag er dette fremdeles et av våre høyest prioriterte prosjekter. Teamet fra Normisjon består i dag av en finsk mann og fem lokale damer. De besøker barnehjemmet tre dager i uka. I tillegg er det også andre frivillige som er med iblant. På barnehjemmet er det ca 150 barn, men teamet fra Normisjon arbeider i dag først og fremst med gruppa med de minste og mest funksjonshemmede barna – med ca. 30 barn. De deler ut yoghurt til de minste barna, og iblant også vitaminer som kosttilskudd, de bidrar med ulike typer terapi og – ikke minst – de gir barna oppmerksomhet og omsorg.

Sammen med to gjester fra Norge fikk jeg være med teamet på et av de ukentlige besøkene. Sammen med oss var også to andre frivillige; en finsk og en norsk fysioterapeut som følger opp noe av utstyret som har blitt donert til barnehjemmet. Vi fikk hilse på direktøren på barnehjemmet, og fikk en omvisning rundt på området. Hele barnehjemmet ble pusset opp for noen år siden – og standarden er betydelig høyere enn da jeg besøkte barnehjemmet for første gang for 13 år siden. Men fremdeles er det barn som bare ligger stille i en seng hele dagen. På musikkrommet spilte to musikklærere for ei gruppe av de større barna og ungdommene. En ung gutt som så ut til å være autist danset rundt og rundt til musikken. En av guttene satte seg til pianoet og spilte med – med en hånd. En annen gutt og ei av jentene sang med til de aserbajdsjanske folkesangene. Musikken fylte barnehjemskorridoren med glede. Men lukten av urin sitter stadig i veggene på enkelte av avdelingene. Mange av barna trenger både bleieskift og må mates – og det er ikke alltid så lett å rekke over alle med to ansatte på rundt 15 barn. Både direktøren og de ansatte gav tydelig uttrykk for at de satte pris på at teamet fra Normisjon kommer og alt vi har bidratt med gjennom årene og at det fortsatt er behov for innsatsen til teamet. Barna også uttrykte glede over at teamet kom - selv om mange av dem ikke kan si det med ord.

Da vi kom inn på avdelingen teamet først og fremst jobber på, strakte barna ut hendene og smilte – og kommuniserte tydelig glede for å se kjente ansikter. Teamet fra Normisjon fokuserer på individuell tid med hvert barn – og barna får komme inn på rommet teamet bruker etter tur. Målet er at barna skal utvikle seg innen hva de har potensial for slik at de kan bli mer selvstendige og klare seg med mindre assistanse i hverdagen. Det kan bety å lære å spise selv, kle på seg selv, gå eller si noen setninger. Ei av damene på teamet er logoped, og trener på språk med barna. Ei annen har utdannelse innen massasje, som er godt for stive muskler og ledd. Ellers bruker de både musikkterapi og «theraplay», som bruker lek i terapien. Noen barn øver på å gå på egen hånd eller med gåstol, andre øver på å motta korte beskjeder som å plukke opp en leke fra et sted og legge den ned et annet sted. Barna med lavest funksjonsnivå får kanskje bare ligge på en matte og se på ulike leker som henger over dem eller høre lyder fra leker. Bare det å få komme inn på et annet rom og i andre omgivelser og å få høre andre lyder og få ta og kjenne på leker og andre gjenstander kan være en positiv stimuli for barna som ligger stille med lite stimuli store deler av dagen.

Vi som var gjester fikk lov å ta med tre gutter ut i vårsola. Ingen av dem hadde noe særlig språk, men kunne gå på egen hånd. Vi gikk på uteområdet, løp etter hønene og lukta på blomster. En av guttene løp bort til en gammel lastebil som stod parkert i utkanten av området. Han klatret opp på bilen og lo – han var tydeligvis glad i biler. En annen gutt fra en annen gruppe kom bort til hun fra teamet som var med oss med en bukett valmuer han hadde plukket selv. Blomstene var bare til henne. Det er fordi jeg en gang tok med mora hans hit, forteller hun. Hun jobbet tidligere i «Barna tilbake til familien»-prosjektet, og fikk kontakt med guttens mor, som hadde to funksjonshemmede barn som hun ikke klarte å ta vare på. Men nå kommer hun ihvertfall på besøk en gang i blant.

Det er ikke lett arbeid å arbeide med disse barna; mange av barna viser kun små fremskritt og det er usikkert hvilken framtid som ligger foran dem. Men det er ikke tvil om at Normisjon har bidratt til å heve livskvaliteten for mange av disse barna. Alle på teamet uttrykte det også som meningfylt å arbeide der. Selv om det iblant er utfordrende å møte disse barna, tror de får mye igjen gjennom å se hvordan barna setter pris på det de gjør – gjennom smil og latter. Og, som Mesteren sa: «Det dere gjorde mot en av disse, mine minste, det gjorde dere mot meg.»