Alpha = gi det videre

Tekst/bilde: Inge Morten Paulsen

Anders Lerang Larsen, Knut Rørtveit og Jimmy Ngo fikk sine liv forandret på Alpha.

På Ganddal startet de Alpha i fjor høst. Deltakerne var i gjennomsnitt 20 år gamle.

-Jeg ble overrasket på Alpha, for det var plass for alle slags spørsmål. Jeg er ikke vant med å gå i kristne miljøer, så jeg hadde vel laget mine egne fordommer. Jeg trodde de tenkte mye svart/hvitt – mye pekefinger, opptatt av rett og galt.
Det er Anders Lerang Larsen (18) som forteller om «Alpha for ungdom» på Ganddal. –Jeg var ganske nysgjerrig. Vi hadde Alpha hjemme hos en av lederne, og der var det plass for de litt kontroversielle spørsmålene også. Jeg hadde ikke så veldig behov for å være rebelsk, men ville gjerne dra spørsmålene litt lenger. Jeg skjønte at det var greit, og i stedet for pekefinger førte det heller til refleksjon.
Anders sitter sammen med Jimmy Ngo (22) og Knut Rørtveit (23), som også var med på Alpha. –Jeg har vært en kristen siden jeg ble født, sier Jimmy. –Jeg har gått i kirken hver søndag. Selve kunnskapen var ikke ny for meg, men du vet at i kirken er det mye sånn at du sitter og hører. Jeg fikk mye kunnskap inn, men gjorde ingenting med det. På Alpha fant jeg ut at jeg lengtet etter å uttrykke det jeg mener, og fikk anledning til det.
Knut er nesten for veteran å regne, for dette hans tredje Alpha. –Først gikk jeg på Alpha i Holy Trinity Brompton mens jeg bodde i London, så i IMI Kirken, og nå på Ganddal, gliser han, men har også noe viktig å si: –Jeg kunne historiene om Jesus – var en slags søndagsskolekristen, som kjente «Gud er så glad i meg»-sangene. På Alpha fikk jeg høre vitenskapelige bevis, og fikk diskutere tro.

Lærte mest av gruppesamtalen
De tre snakker varmt om sine Alpha-ledere. Etter mat og musikk fra musikere som ble invitert inn, brukte de god tid på undervisning. –Jeg lærte mye av undervisningen, sier Anders, men fem ganger så mye av gruppesamtalen etterpå. De andre var annerledes enn jeg kanskje hadde tenkt – mindre fordømmende og mer aksepterende. Mer ydmyke.
–Alpha for meg er å dele at Gud har gjort så mye for meg, tenker Jimmy. -Før sa jeg aldri at jeg var en kristen, hvis ikke noen spurte direkte. Nå er jeg mer bevisst og åpen. Vi hadde et bra samhold. Jeg har aldri hatt så mye fokus på Gud før, sier han.
-Alpha er den beste plassen å være åpen om sine spørsmål, mener Knut. -Du kan stille tøffe spørsmål om ting som skjer i livet. Du blir ikke møtt med utropstegn. Da blir det lettere å gjøre en reise mot Jesus. Og så opplevde jeg opplevde Den Hellige Ånd. Det er det beste.
-Hva har Alpha gjort med deg, Anders? –Jeg vil faktisk si at min personlighet er blitt forandret. Før holdt jeg ting inne, mens nå har jeg vært med å si ting. Dessuten er jeg blitt bevisst på å ha gode relasjoner. Jeg har Innsett hva det vil si å ha bra folk rundt deg. Det er jeg takknemlig for. Jeg er jo fersk, og har ikke bakgrunn i dette. Men Jesus er som en mentor for meg. Han har god tid til meg. 
Kristian Dragsund er en av hovedlederne på Ganddal, og har ansvar for å følge opp ungdommene. –Vi bestemte oss for et hjemmebasert Alpha, for å knytte dette mest mulig inn i den hverdagslige rytmen. De som var med i fjor høst var i snitt 20 år gamle. Flere uttrykker takknemlighet for felleskapet, og mange har opplevd at det har gitt nye perspektiv i livene deres, sier han.

Alpha partner
I mai var Anders, Jimmy og Knut blant de 6000 som var med på Leadership Conference i London. De deltok også på en egen samling for konferansens norske deltakere, og har nå bestemt seg for å bli med Alpha Norge å bygge opp «Alpha partner», for å øke inntektene og dermed grunnlaget for fortsatt drift.
-Hvorfor vil dere bruke tid på å styrke Alpha-arbeidet i Norge?
-Det er meningsfylt å samle inn penger til noe som er så bra, sier Knut. Konferansen i London var veldig bra, og vi oppdaget at vi kan lære mens vi er med.
-Jeg kjenner behov for å gi tilbake, sier Anders. Vi har møtt Kristian, og fått mye. Dette er en måte å gi tilbake. Jeg liker å holde på med markedsføring, og vil bruke mine evner og gaver.
-Alpha er mulighet til å gjøre en forskjell. Mange er på villspor. Alpha må være der ute og hjelpe, avslutter Jimmy.