En kraftpakke som virker

Tekst/foto: Hjørdis Halleland Mikalsen

Glade deltakere og ledere på Ungdoms-Alpha på Finnøy.

– Alpha er en kraftpakke som virker. Det har jeg selv fått erfare, sier Kjell Morten Eggebø (32), fra Finnøy. Da han gikk på Ungdoms-Alpha som 16-åring var Espen Idsøe voksenleder. I dag holder de kurs sammen. – Ungdoms-Alpha ble et vendepunkt i livet mitt. Det er mitt ønske at andre skal få oppleve det samme, sier Kjell Morten.

16 år og usikker

Den nyoppussede kjelleren på Emmaus bedehus på Finnøy er i ferd med å fylles opp av ungdommer. Skrålende og leende – på ungdommers vis. Fra kjøkkenet strømmer god middagslukt. Kyllinggryte med ris står på menyen. Praten flyter lett ved bordene. Det er nest siste samling av til sammen 10 kvelder, i tillegg til weekend på Ersdalstunet utenfor Moi.  Denne kvelden skal det handle om å fortelle andre om sin tro. Hvordan – og hvorfor. Kjell Morten Eggebø leder lovsangen, Espen står for undervisningen.  I 2002 var Kjell Morten selv en av de skrålende ungdommene. 16 år og usikker.

-Jeg var kristen, men jeg var usikker på meg selv og min rolle. Jeg var ikke bevisst mine nådegaver, og jeg var veldig sjenert. Det skjedde noe i løpet av de månedene på Alpha. Jeg ble tryggere på meg selv og min tro. Dessuten utfordret Espen meg til å gjøre ting jeg ikke trodde jeg klarte. Det at jeg har undervisning og leder lovsang er et resultat av det, sier Kjell Morten, som gikk direkte fra å være deltaker til ung leder. Siden har han vært aktiv som leder i Ungdoms-Alpha.

Verdifullt og viktig

– Ungdoms-Alpha handler om å gå fra barnetro til voksentro, om å bli rotfestet og grunnfestet i sin tro, og ikke minst om å utruste nye leder. Kjell Morten er et godt eksempel på det, sier Espen Idsøe (47). Siden han selv gikk på Alpha-kurs for første gang i 1999, har han vært leder for ungdomskursene i en årrekke.

-Å være leder gir rikt tilbake. I Alpha legges det stor vekt på at også lederne skal ha åndelig og sosialt utbytte av kursene. Derfor har vi en samling både før ungdommene kommer – og etter at de har gått, hvor vi ber for hverandre. Det er verdifullt og viktig, sier den erfarne Alpha-lederen. 

Undervisningen er over. Det er tid for grupper. Praten flyter lett. Ungdommene forteller om medelevers reaksjon på at de går på Alpha-kurs. De går i 10. klasse, neste år skal de ut i livet. Ny skole, ny tilværelse. Hvordan blir det da å stå frem som kristen? Hvordan går vi fram?  Hva er egentlig forskjellen på en kristen person og en ikke-kristen person? Tanker og erfaringer utveksles. Ungdommene reflekterer og stiller spørsmål i god Alpha-ånd.  Samtalen dreier over på Alpha- kurset. Hvordan har det vært?

Dritbra

-Kjempefint, sier Lars Skeiseid, og fortsetter:

-Undervisningen er tilpasset ungdom. Det er ikke kjedelig å høre på. Kult med mange små filmsnutter og sånn. Men jeg liker egentlig gruppene best. Det blir lettere å prate når man er i en liten gruppe, sier han. Simon Idsøe er enig med klassekameraten.

-Stemmer det Lars. Dessuten har jeg lært mye om bønn. Det å be høyt var litt skummelt i begynnelsen. Nå er det lettere, sier han. Også venninnene Natalie Rørheim og Helle Urtegård Austbø har gode erfaringer med Alpha.

-Jeg begynte fordi jeg syntes det hørtes gøy ut. Jeg var kristen fra før, men gjennom Alpha har jeg kommet nærmere Jesus. Det har vært både lærerikt og sosialt. Undervisningen var lett å forstå, og det var kjekt å kunne diskutere i små grupper etterpå, sier Natalie.  Helle nikker samtykkende.

-Jeg også føler at jeg fikk styrket troen min på mange måter. Lederne er supre og maten er god. Dessuten var det dritbra på weekend. Jeg anbefaler gjerne Alpha til andre ungdommer, sier hun.

Da Kjell Morten (t.h) gikk på kurs som 16 -åring var Espen Idsøe kursleder. Nå har de kurs sammen.
Fire 16-åring som er enige om at Ungdoms-Alpha er dritbra. F.v; Helle U. Austbø, Natalie Rørheim, Simon Idsøe og Lars Skeiseid.