Når rødt hjerte ikke betyr kjærlighet

Kanskje var fellesskapet viktigere enn skriftfargen?

Tekst/foto: Therese Glendrange

Vi har hatt Agenda1 her i Mali. Undervisningen handler mye om Gud og hans kjærlighet, illustrert med et rødt hjerte. Men i Mali symbolisere rødt raseri og dårlige nyheter. 

En misjonær skrev en gang brev til en av vaktene. På konvolutten stod navnet med rød skrift. Han ble skremt da han fikk det. Hva kunne det være? Oppsigelse? Informasjon om dødsfall? Rød skrift varsler alltid dårlige nyheter. Han torde ikke åpne brevet, men gikk til en venn for at de kunne åpne det sammen. Til deres store overraskelse stod det ingenting skummelt i brevet. 

Selv om jeg egentlig visste det, er jeg norsk. Jeg tenker på kjærlighet med røde hjerter. Så da teksten til Agenda1 kom fra Norge nikket jeg gjenkjennende til alle hjerter og rød skrift. 

Så skulle en av mine maliske kolleger oversette teksten. Han ringte til meg. – Må jeg bruke alle bildene som de står? Du skjønner når vi ser et rødt hjerte så betyr det at Gud er rasende. Det blir litt kontrast til det vi prøver å formidle i resten av undervisningen.

Jeg spurte andre hva de tenkte. Det var ingen som himlet med øynene, men jeg så at det var like før. En sa: – Det er noe alle vet. Gud har et hvitt hjerte. Det å si at Gud har et rødt hjerte – det blir helt feil. Da er Gud rasende, full av hevn. Men Gud har et hvitt hjerte. Det er noe alle vet. 

Kultur. Akkurat når du tror du begynner å få grepet på det, går du i en ny felle. Nå har vi sluttet å bruke rødt for å understreke kjærlighet og glede. Heretter blir det bare svart penn!