Som ild i tørt gress

Anne Kristin og Steve Bruns forteller engasjert om veksten i Agenda 1.

Tekst og bilde: Hjørdis Halleland Mikalsen

-Dette er en drøm som har gått i oppfyllelse, sier Anne Kristin og Steve Bruns om de 10 årene som har gått siden arbeidet med Agenda 1 startet.

160 menigheter i Norge. 240 menigheter i utlandet. Det er blant fruktene Agenda 1 har høstet siden starten i 2009.

-Agenda 1 sprer seg som ild i tørt gres. Vi er vitne til rivende åndelig utvikling. Dette er stort, sier ekteparet entusiastisk.

Engasjert ektepar

Det er lite å si på engasjementet. Det er tydelig at Agenda 1 er noe de brenner for.

-Agenda 1 har forandret mange liv, mitt inkludert, sier Anne Kristin. Hun er en travel dame for tiden, som nyvalgt leder for Stavanger KrF i tillegg til en 25 prosent stilling i Agenda 1.

-Politikk og Agenda 1 har flere fellesnevnere; begge deler handler om positiv innflytelse, om å påvirke, sette ting i bevegelse. Det sies om politikk at det er mulighetens kunst. Det samme kan man si om Agenda 1, sier hun.

– Og når vi snakker om dette med å se muligheter. Husk at jeg er vokst opp i en liten vestlandsbygd hvor man skulle vokte seg vel for å stikke hodet frem, eller å ha for store visjoner. Mannen min derimot, kommer fra USA, mulighetenes land. Steve har lært meg mye om det å tro at noe er mulig, om å våge å tenke utenfor boksen. Og det er akkurat det Agenda 1 handler om; å tenke nytt og å gi slitne kristne ny glød, sier hun. 

En familie i vekst

Det hele startet i januar 2009 da 22 ledere fra fem menigheter kom sammen i Stavanger til det som ble det første Agenda 1 lærefellesskap. Siden den gang har 160 menigheter og fellesskap fra hele Norge og 240 menigheter fra til sammen ni land kommet til.

-Vi er en stor global familie i stadig vekst. Oppdraget vårt er misjonsbefalingen, enten det gjelder naboen vår her hjemme eller å reise ut i verden, sier Steve og forklarer at Agenda 1 er et redskap som har blitt selvgående.

-Nå ser vi at «våre» menigheter i Thailand gir Agenda 1 videre til menigheter i Nepal, menigheter fra Kambodsja reiser til Bangladesh. Slik sprer det seg rundt i verden, sier Steve som jobber fulltid med Agenda 1. Nylig kom han hjem fra et besøk på Filipinene og Thailand.

-På grunn av vitnesbyrdene som vandrer fra person til person, fra land til land, er vi nå invitert videre til nye land som Vietnam og USA. Det er utrolig spennende det som skjer, forteller Steve.

Å tenke nytt

– Agenda 1 handler om å utruste ledere, det handler om bibelske prinsipper, om vekst, håp og om å heie hverandre frem. Men det handler også om å lære seg selv å kjenne, sier Anne Kristin og forteller fra sitt eget liv.

– Jeg ble kristen som tenåring, men opplevde det som utfordrende å praktisere misjonsbefalingen. Til slutt spurte jeg meg selv: Hvem er du sendt til Anne Kristin? Svaret jeg fikk var å virke blant kvinner. Et konkret resultat av dette er konseptet «Kvinner, mat og tro», sier hun og forteller om en kvinne hun møtte i Thailand.

– Hun hadde et inderlig ønske å fortelle de andre i landsbyen sin om Jesus. Hun hadde en oppfatning av at det var en oppgave for presten eller misjonæren, helt til det gikk opp for henne at det var noen hun selv kunne gjøre. I dag driver denne kvinnen en barnekirke. Et lokalt eksempel er menigheten på Finnøy. De ønsket å øke rekruteringen til Alpha-kursene. Da en av ildsjelene la frem forslag om å stille med Alpha-stand på Tomatfestivalen var det flere som tenkte at det var et sprøtt påfunn som umulig kunne la seg gjøre. Likevel bestemte de seg for å prøve, og de siste årene har Alpha-kursene på Finnøy hatt egen stand på festivalen. Begge disse historiene er gode eksempel på hvordan Agenda 1 virker – både lokalt og globalt.

FAKTA AGENDA 1:

  • Agenda 1 er et nettverk av menigheter og fellesskap som vil hjelpe hverandre til å nå flere mennesker med evangeliet.
  • Hensikten med Agenda 1 er å skape læringsmiljø hvor ledere utrustes med ferdigheter og redskaper til å bygge menigheter som er til for å fullføre Jesu oppdrag om å gjøre mennesker til disipler.
  • Inspirert av European Church Planting Network (ECPN). IMI kirken ble med her i 2007 og møtte andre menigheter med en brann for å nå ut.
  • Agenda 1 arrangerer årlige konferanser og driver et eget ledernettverk.