Overraska av Jesus

Omid møtte Jesus og ble et nytt menneske

Tekst/foto: Roar Flacké

I mai 2019 møtte Omid Jesus på en måte som forvandla livet hans totalt. Han og kona hans er kurdere fra Iran, og kom til Kopervik i 2002. De har muslimsk bakgrunn, men hun har tilknytning til Zarathustra, en gammel ilddyrkningsreligion. Da de kom til Norge tok Omid sterkt avstand fra Islam og all religion. Han ble ateist og reagerte også negativt på mye i hverdagen – inntil han møtte Jesus. Da ble mye forandra, blant annet hans måte å møte mennesker og hverdagsutfordringer på. Gjennom Alpha i Norkirken Åkra er de begge i ferd med å bli bedre kjent med Jesus.

– I mai besøkte du broren din i Nederland, Omid. Hva skjedde der?

På den tiden var jeg både sint og deprimert og uten håp og mening. Jeg ble bare provosert når broren min og kjæresten hans sa at de var så takknemlige for alt det gode i livet. Da de gikk ut en tur, ble jeg alene igjen i leiligheten. Jeg satt og leste på internett om noe «overnaturlig» som skjedde i trafikken. Det var rett før pinse og ei due skjulte for kameraet identiteten til en sjåfør som hadde kjørt for fort. Som om Den hellige Ånd hjalp ham til å ikke få straff. Jeg ble bare enda mer irritert av overtroen i det jeg leste. Hvis Gud finnes, hvorfor kunne han ikke hjelpe meg?

Plutselig skjedde det noe rundt meg, som jeg aldri hadde opplevd før og som er vanskelig å beskrive. Hjertet banka kraftig og jeg ble livredd og likbleik. Så ringte det på døra. Jeg klarte til slutt å åpne opp og slippe broren og samboeren inn. Da de så meg i den tilstanden, ville de ringe etter ambulansen. Men jeg ville ikke. Jeg spurte broren min: «Hvor er far?» Han trodde jeg tulla, siden faren vår var død for 27 år siden. Men jeg bare fortsatte å rope på Far.

På terrassen så jeg en utskåret trefigur med armene løfta oppover. Da løfta jeg armene mot Gud og ropte: «Vær så snill! Hjelp meg, Far – Gud – Jesus!» Der møtte jeg Jesus. Og jeg begynte å rope «Halleluja!». Broren min trodde først jeg tulla, og han prøvde å få meg ut av det. Han filma også deler av det som skjedde. Det hele varte i fire og en halv time, men jeg opplevde det som et kvarter. Jeg opplevde det som et sterkt møte med Jesus. Og en overveldende kjærlighet – en slags forelskelse. Det endte med at jeg brøt ut: «Takk, Jesus! Til slutt fant Gud denne sønnen, som hadde vært borte i 52 år.»

– Hva skjedde når du kom hjem til Kopervik?

Da var jeg en helt ny person. Kona mi kjente meg ikke igjen.

Kona beskriver noe av det som hadde skjedd med mannen sin. Den ene forandringen likte hun veldig godt. Fra å være negativ til mye i hverdagen, var han nå blitt bare positiv og snill. Den andre forandringen var hun mer usikker på. Han snakket bare om Jesus. Noen ganger kan det kanskje bli litt mye, men nå har hun også blitt nysgjerrig på han som har forvandla mannen hennes.

Like etter at han kom hjem fra Nederland tok hun ham med til legevakten på Åkra. Hun ville sjekke at han ikke var syk eller hadde tatt narkotika. Tre år tidligere hadde han hatt et hjerneslag. Men bortsett fra litt famling etter ord når han snakker, ble han frisk etter det. På legevakten tok de mange prøver og undersøkte ham grundig, men fant ingenting galt.

– I sommer ble du døpt i Kopervik kirke, Omid. Hvordan opplevde du det?

Det var en fantastisk opplevelse, som bekrefta tilgivelsen og alt det Gud hadde gitt meg.

– Hvordan vil du beskrive ditt forhold til Jesus i dag?

Perfekt! Jeg er blitt ett med Jesus! Det er fantastisk å leve med Jesus og mitt høyeste ønske er at alle skal få oppleve det samme!

– Dere er nå med i Normix, en av smågruppene i Norkirken. Hva betyr det for dere å være med i et kristent fellesskap?

Der er jeg sammen med familien min – brødrene og søstrene mine. Og der kan vi hjelpe hverandre til å bli bedre kjent med Jesus og finne ut hva det betyr å følge Ham.

Når Jesus skal introduseres for nye mennesker, bruker han vanligvis oss som sine medarbeidere. Men noen ganger gjør han det direkte og overraskende. Slik som med Omid, som ikke visste så mye mer om Jesus enn det som står i Koranen. Kanskje Gud noen ganger ser at det ikke er så lett å nå inn på andre måter. Jesus er stadig på vei mot folk. Og så ønsker han å koble oss på, slik at vi kan få gleden av å være med på det han gjør.

Omid sin historie ligner på Paulus sin. De siste årene har mange i muslimske land møtt Jesus i drømmer og syner. Ikke minst i Iran er det mange som har begynt å følge Ham. I boken «Drømmer og syner» av Tom Doyle kan vi lese sterke og trosstyrkende historier om slike møter. Det er spennende å følge Jesus og være med på det han gjør!