Erik Rørtveit går nye veier

Etter 11 år som regionleder i Normisjon Rogaland har Erik Rørtveit nå takket for seg og startet i ny stilling som prostiprest i Ofoten. Det er ikke første gang Eriks liv gjør en helomvending.

Tekst: Hjørdis Halleland Mikalsen

Han syns det er vemodig å slutte i Normisjon.

-Det er rart, men det er riktig. Årene som regionleder var gode og ikke minst lærerike år. Men nå var tiden moden for forandring, sier 55-åringen som har startet i jobben som prostiprest i Ofoten og sokneprest i Kjøpsvik.

-Jeg har fått litt lengre vei til jobben, sier Erik lattermildt.

Fra å kunne spasere den korte turen fra hjemmet i Sørbøtunet til kontoret i Sandnes sentrum, har han nå en over 1800 kilometer lang vei til jobb. 

Tydelig budskap

Det hele startet en dag han kom over en stillingsannonse hvor det ble søkt etter prostiprest i Ofoten. Erik tenkte at det hørtes spennende ut, og la inn en søknad, men han nevnte det ikke for andre enn familien. Av ren nysgjerrighet satte han seg ned for å lese mer om området stillingen omfattet, og fant blant annet ut at det årlig ble transportert store mengder malm fra Sverige til Ofoten og Narvik med tog. Erik tok dette med i sine bønner, men forventet egentlig ikke noe svar. Kort tid etter var han på IMI og hadde undervisning for bibelskoleelever.

-En som jobber i IMI kom bort til meg etter andakten og fortalte at hun hadde fått et bilde hun trodde Gud ønsket at hun skulle formidle videre til meg. Hun hadde sett for seg et tog lastet med malm, og spurte om det ga noen mening for meg, forteller Erik lattermildt.

-Noen ganger kan Gud være ganske tydelig. Det skjer ikke ofte, men utrolig kjekt når det skjer.

Han ble kalt inn til intervju, og fikk jobben.

– Jeg tror faktisk jeg var eneste søker, så det gikk smertefritt, sier han.

Dermed blir det pendlertilværelse mellom hjemmet i Sandnes og leiligheten i Narvik. 

-Jeg har hatt jobben i godt og vel tre måneder, og har blitt godt tatt imot. Jeg har stor tro på at tiden fremover vil bli både spennende og givende.

Jordskjelv

Det er ikke første gang Erik har gjort en helomvending i livet. Han er født og oppvokst på et småbruk i Finnøy i Ryfylke. Som eldste sønn var planen at han skulle overta driften. Han giftet seg med Mariann og bygde hus på gården. Veien var staket ut. Trodde han. Helt til den dagen han mistet faren Hilmar i en tragisk arbeidsulykke på gården.

-Pappa ble bare 60 år. Hans brå død ble et jordskjelv i livet mitt, forteller Erik som begynte å stille spørsmål han tidligere ikke hadde våget å spørre. Om livet. Om Gud. Om evigheten.

– Jeg begynte på Alphakurs. Det ble et vendepunkt. Jeg var en kristen, gikk i et kristent miljø, men jeg fløt på overflaten. Gudsbildet mitt hadde vært frykt, avstand og dom. Jeg oppfattet forkynnelsen på bedehuset at man måtte tro på Gud for å unngå helvete. Det skremte meg skikkelig.  Jeg hadde sterk gudsfrykt, men jeg hadde misforstått. Nå vet jeg at Jesus har tatt dommen for meg, og at jeg kan gå til Gud som jeg er, med alle mine dårlige – og gode – sider. Ulykken gjorde at jeg våget å gå nærmere Gud, og kristenlivet fikk en ny dimensjon. Det opplevdes som en ny start, sier Erik.

Helomvending

Dermed gjorde han sin første helomvending. Gården ble solgt til søsteren og mannen hennes, mens Erik selv startet presteutdannelse på Misjonshøyskolen i Stavanger. I 2007 ble han ordinert til prest av Ernst Baasland.  Familien flyttet til Sjernarøy i Finnøy kommune hvor Erik ble innsatt som prest i Sjernarøy og Talgje sokn. Da hadde familien økt fra fire til åtte. Erik og Mariann har fire egne barn og tre fosterbarn.

-Jeg har en fantastisk kone. Hun har en unik evne til å tilpasse seg. Jeg vet jammen ikke hva jeg skulle gjort uten henne.

Gode år

Etter to år var det tid for enda en helomvending i Eriks liv. Han sluttet som prest og familien flyttet til Sandnes hvor han fikk jobben som regionleder for Normisjon Rogaland.

-Det var 11 gode år som jeg ikke ville vært foruten. Jeg har hatt gleden av å bli kjent med mange fantastiske mennesker. Noe av det som har imponert meg mest er frivilligheten. Den innsatsen enkeltmennesker legger ned i organisasjonen er rett og slett rørende, sier Erik som nå har overlatt roret til sin tidligere kollega Thomas Thesen. Erik har bare godt å si om sin etterfølger.

-Thomas er et menneske jeg setter stor pris på, han er dyktig og klok og kommer til å gjøre en fabelaktig figur som regionleder.