Hva kan jeg hjelpe deg med?

Tekst: Thomas Thesen Foto: Artem Beliaikin on Unsplash

Jeg jobbet i klesbutikk i mange år. Da lærte jeg meg ulike setninger for å få kontakt med kundene. Det er forskjell på «Vil du ha hjelp?» og «Hva kan jeg hjelpe deg med?». Det er ikke alltid så enkelt å si ja til å motta hjelp. Mange vil klare seg selv. Men hvis jeg heller spurte «Hva kan jeg hjelpe deg med?» var det enklere for kunden å si hva han var på jakt etter.

I en butikk handler det selvfølgelig om å få kunden til å handle, men det er mulig å tenke tilsvarende i våre fellesskap. Jesus stilte spørsmålet på samme vis. Når en blind mann møter Jesus tenker jeg det er selvfølgelig at han vil ha synet tilbake, men Jesus spør heller «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?». Det er nemlig ikke alltid slik at vi vet hva den andre trenger, selv om det kan virke åpenbart.

Denne høsten blir annerledes. I regionen har vi begynt å få telefoner med spørsmål om hvordan møtene på bedehuset skal være, om julemesser, om leirer og andre arrangement. Denne høsten er det ikke bare å gjøre som vi alltid har gjort. Vi må tenke annerledes og legge til rette med tanke på smittevern. Det betyr ikke det er umulig å gjennomføre arrangementene eller samlingene vi har planlagt. Det betyr bare vi må gjøre det på en litt annen måte.

Vi har nemlig fremdeles behov for fellesskapet, samtalene, bønnene, forkynnelsen og omsorgen vi viser hverandre. Jeg er mest urolig for at vi velger «den enkleste» utvei og avlyser. Det tror jeg ikke er det beste valget. Noen ganger må vi det. Det har jeg stor forståelse for, men jeg tror vi kommer langt om vi har en innstilling om at det er mulig å gjennomføre. Så skal vi selvfølgelig gjøre alle nødvendige tiltak for å hindre smitte.

Derfor må vi møte denne høsten med spørsmålet «Hva kan jeg hjelpe deg med?». Ikke tenk at lederen på bedehuset eller styrelederen skal ordne alt. Her må vi hjelpe til alle sammen. Det vil være ulike behov. Noen trenger praktisk hjelp, mens andre kanskje er urolige og vil ha noen å snakke med.

Vi som arbeider i regionen ønsker å hjelpe til så godt vi kan. Ta kontakt med oss hvis du har spørsmål. Vi vil være med å legge til rette, om det er med antibac, forkynnelse, samtale eller veiledning.

«Da Jesus nærmet seg Jeriko, satt en blind mann ved veien og tigget. Mannen hørte at det var mye folk på veien, og spurte hva som sto på. De svarte ham: «Jesus fra Nasaret kommer forbi.» Da ropte han: «Jesus, du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg!» De som gikk foran, snakket strengt til ham og ba ham tie, men han ropte bare enda høyere: «Du Davids sønn, ha barmhjertighet med meg!» Jesus stanset og ba om at den blinde skulle føres til ham. Da han kom nærmere, spurte Jesus ham: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Han svarte: «Herre, la meg få synet igjen!» Jesus sa til ham: «Bli seende! Din tro har frelst deg.» Straks kunne han se, og han ga seg i følge med Jesus og lovet Gud. Og hele folkemengden som så dette, lovpriste Gud.» (Lukas 18:35-43)