Ny rektor med allsidig bakgrunn

Halvard Aase, ny rektor ved Solborg Folkehøgskole.

Tekst/bilde: Hjørdis Halleland Mikalsen

-Dette kommer til å bli bra, jeg klør i fingrene etter å komme skikkelig i gang, sier den nybakte rektoren ved Solborg Folkehøyskole, Halvard Aase.

Vi møter Halvard på hans aller første dag som rektor. Snart skal skolen på Tjensvoll i Stavanger fylles med forventningsfull ungdom fra hele landet. Staben er allerede på plass, og i full sving med forberedelsene. Plenen er nyklippet, og det lukter maling i gangene.

Nummer seks i rekken

– Jeg føler meg trygg på at det er Gud som har ledet meg hit, sier Halvard som er den sjette rektoren i løpet av skolens 110 år.

– Det må bety at dette er en god arbeidsplass, så dette lover svært godt, sier jørpelendingen som overtok jobben etter Kjell Konstali.

-Arbeidsmiljøet her er helt topp, og jeg føler meg allerede hjemme.  

Nektet å legge fra seg korset

Halvard Aase er bosatt på Jørpeland, hvor han også er født og oppvokst. Han er gift med Silje som han har kjent siden barndommen. Sammen har de tre barn på 10, 13 og 15 år. Musikken har alltid vært en sentral del av Halvards liv. Som liten gutt slet han med stamming.

-Men jeg oppdaget at stammingen forsvant hvis jeg sang, derfor sang jeg istedenfor å snakke, smiler han. Han gikk på musikkonservatoriet i Kristiansand, og spesialiserte seg til bassist. I flere år jobbet han som frilansmusiker i Oslo, og var blant annet kapellmester og bassgitarist for Bertine Zetlitz, Sigvart Dagsland og Oslo Gospel Choir. I tillegg har han jobbet for både Idol og VG-Lista Topp 40.Bare for å nevne noe. Årene som frilansmusiker var lærerike år.

 -Mange profesjonelle musikere lever et destruktivt liv med rus og alkohol. Jeg var en del av miljøet, men tok avstand fra den livsførselen og var hele tiden tydelig på mitt kristne standpunkt, sier Hallvard.

-Det ble et kall for meg å være en del av dette miljøet, å vise hva jeg stod for. Det førte til mange gode samtaler. De aller fleste respekterte mitt kristne livssyn, men ved et tilfelle fikk jeg beskjed av et plateselskap at jeg måtte ta av meg korset jeg hadde rundt halsen, hvis ikke ville de ikke bruke meg. Jeg svarte at da fikk de se seg om etter en annen, sier han, og legger til.

-Jeg fikk jobben likevel.

Elevene viktigst

Halvard har en allsidig bakgrunn. Han har vært kultursjef i Forsand kommune, og har jobbet som lærer ved Vågen videregående i Sandnes og på Jørpeland ungdomsskole. Han har også skrevet masteroppgave i endringsledelse og har arbeidet med et doktorgradsprosjekt om innovasjon og utvikling i offentlig sektor.

-Endringsledelse og musikk er to helt ulike felt, men begge deler representerer kunnskap som jeg vil få god bruk for i jobben som rektor ved Solborg, sier Halvard og forteller at hovedfokuset i den nye jobben er elevene.

-Solborg Folkehøyskole skal være et sted hvor hver enkelt elev skal føle seg ivaretatt. De skal få muligheten til å bruke og utvikle egne evner og ressurser til glede for både seg selv og andre. Det er ikke bare enkelt å være ung i dag, derfor er det viktig at de blir sett og hørt, sier den sympatiske 44-åringen.  

-Så skal vi gjøre skikkelig mye gøy. Vi skal spille, synge og danse, vi skal surfe på Borestranden og dra på spennende reiser i både inn og utland – så sant ikke koronaen stopper oss, sier den nye rektoren som også er opptatt av å bygge broer mellom de ulike institusjonene innad i eierorganisasjonen.

Viktig arbeid

-Normisjon består av mange gode ledd som allerede samarbeider godt, jeg ønsker å jobbe for å bygge videre på dette. Vi går spennende tider i møte, blant annet med byggingen av ny Kristen Friskole som foregår like utenfor her, sier han og legger til:

– Dette kommer til å bli skambra. Jeg gleder meg som en unge til å bli kjent med elevene og til å være en brikke i det viktige arbeidet som legges ned her på Solborg.