Temakveld med fokus på takknemlighet

Tekst / foto: Aud Vihovde Hoftun

En nydelig forsommerkveld med blomsterduft og fuglesang, en fargesprakende kveldshimmel og smak av sommer i lufta, inviterte Normisjon / Fermate Rogaland sammen med Førresfjorden menighet til temakveld på Stemnestaden.

Kveldens tema var: Takknemlighet som nøkkel til livsmestring.

Psykiatrisk sykepleier Evy Kjønø løftet frem betydningen av takknemlighet som kilde til livsmot og håp. Å øve seg i takknemlighet gjør noe med våre tankemønster og fremmer både fysisk og psykisk helse. Takknemlighet er faktisk noe man kan lære, også når livet er når livet er tungt og det meste ser håpløst ut. Det er en motsats til det å ta noe for gitt.

Takknemlighet gjør oss mer tilfreds. “Den som er tilfreds, kan man aldri ruinere,” siterte hun . Det handler om å omfavne hverdagen og se den i takknemlighetens lys.

Tidligere sokneprest Harald Grønnevik gikk videre inn i temaet ut fra bibelsk perspektiv ved å løfte frem tilliten til Gud som skaper og hvilen i Jesu gjerning for oss, som den dypeste kilden til takknemlighet. “En tro som har stor plass for Gud som skaper og opprettholder, gir en slitesterk kristendom,” sa han bl.a. Takknemlighet er derimot ikke et krav – noe vi må få til.

 I Guds verden er der plass til hele livet. Der er også rom for klagen. Han holdt samtididig frem takknemlighet som en grunnholdning, som kan gi bærekraft til stå i livets utfordringer.

Kantor Johannes Stødle rammet kvelden inn med vakre pianotoner. Han avsluttet med å synge Edvard Hoems sterke salme: “No stig vår song vår takk til Gud”.

NO STIG VÅR SONG, VÅR TAKK TIL GUD FOR DENNE HEIM VÅR JORD,

MED BARNESMIL OG VOGGESONG OG HEITE KJÆRLEIKSORD.

VI TAKKAR FOR KVAR NYFØDT DAG DA VÅRE SANSAR OPNAR SEG,

FOR TANKENS GLANS, FOR HJARTESLAG OG ALLE UNDER PÅ VÅR VEG.

NO STIG VÅR SONG, VÅR TAKK TIL GUD FOR HAN SOM ER VÅR FRED.

NÅR KRISTUS SPRENGER DØDENS ROM, FELL SISTE STENGSEL NED.

DA STIG VÅR SONG, VÅR TAKK TIL GUD FOR SPOR PÅ STRAND, FOR BØLGJERS SLAG.

KOM NATT, KOM SØVN, KOM MORGONGRY, KOM EVIG SOMMARS LYSE DAG. ( NOS nr.854)