En solskinnshistorie fra KFskolen

For 13 år gamle Erle var skolehverdagen vond og vanskelig. Så begynte hun på KF-skolen, og fikk et helt nytt liv.

Tekst/foto: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen

For Erle Berge-Kristensen (13) fra Madla ble KFskolen starten på et nytt og bedre liv.

-Erle hadde det ikke bra på den offentlige skolen hun gikk på. Skolehverdagen var et mareritt. Det ble så ille at hun mistet hørselen og måtte bruke høreapparat, forteller mamma Anne Berge (42).

Moderne skolebygg

Men før vi forteller hele historien om Erle og familien hennes, må historien om KFskolen fortelles. Det hele startet med ni elever i 2013. Elevtallet økte. Og økte. Behovet for mer plass meldte seg. Planene om ny skole på Solborgmarka begynte å ta form. Men det var mang skjær i sjøen. Politikerne i Stavanger sa nei. De mente at det ikke var behov for plassene og fryktet «et A-lag og et B-lag av skoler». Men det gikk likevel veien, og i høst kunne rektor Svein Bjarte Sårheim og de andre ansatte ønske elevene velkommen til en splitter ny og moderne skole med unikt inneklima og store uteområder. Arkitektonisk er den til sammen 4.500 m2 store skolen inspirert av gamle Stavanger-hus. Bygget består av fire deler i ulike farger bygget sammen med et amfi i midten. Både fundament, reisverk og kledning er i tre. Hvert trinn har nesten 120 kvadratmeter til undervisning. Til sammen er skolen i underkant av 5000 kvadratmeter stor. Prislappen for det hele kom på rett over 170 millioner kroner.

Mistet hørselen

Men KFskolen er mye mer enn et hypermoderne skolebygg. Det er en skole som bygger på viktige verdier som sannhet, godhet, tilgivelse, kvalitet og kreativitet. Og det er en skole med lærere og ansatte som bryr seg. Og da er vi tilbake til historien om familien Berge-Kristensen.

-Erle er et høysensitivt barn, og hun hadde det ikke bra på skolen. Hun ble utestengt og utfryst og følte seg ikke trygg. Hver dag ble en kamp, sier mamma Anne. En dag kom datteren hjem og sa at hun nesten ikke hørte lenger. Anne tok Erle med til lege som kunne bekrefte det datteren sa. Hun hadde fått sterkt nedsatt hørsel og måtte bruke høreapparat.

-Jeg forstod ingenting. Hvordan hadde det skjedd? Da fortalte legen at noen ganger, når barn ikke hadde det bra, kunne det føre til ulike former for nedsatt funksjonsevne. For Erle sin del gikk det utover hørselen

Utrygg og redd

Erles familie fortvilte.

-Vi hadde mye kontakt med skolen, men følte ikke at de tok situasjonen på alvor. De syntes sikkert at jeg var en hysterisk hønemor. Men Erle hadde det vondt og det var smertefullt for meg som mor, sier Anne som til slutt bestemte seg for å ta grep.

-Vi måtte gjøre noe. Det kunne ikke fortsette sånn. Jeg begynte å undersøke om det fantes andre skoler hun kunne gå på. Jeg hadde hørt om KFskolen, men visste ikke så mye. Frelsesarmeen er vår menighet, og vi var sjelden i IMI. Det var en venninne av meg som mente jeg burde ta kontakt med KFskolen.

Vendepunktet

Det skulle bli et vendepunkt for familien Berge-Kristensen.

-Vi gikk mange runder i familien, før vi landet på å at Erle skulle bytte skole. Det har vi aldri angret på. Erle har ikke bare fått livet sitt tilbake, men også hørselen, sier Anne.

Dermed ble marerittet til en solskinnshistorie. Etter å ha gått KFskolen en stund kunne Erle legge bort høreapparatet. Da arrangerte klassen fest for henne.

-Det er ikke bare Erle som har fått det mye bedre etter at hun begynte på KFskolen. Hele familien har fått det bedre. Da det stod på som verst var jeg delvis sykemeldt. Jeg måtte bruke mye tid på å motivere Erle for skolegang, og jeg ble totalt utslitt av det vi stod i. Å se at barnet ditt ikke har det bra er belastende for både den fysiske og psykiske helsen. Nå er jeg tilbake i full jobb, forteller hun gledesstrålende.

Erles lillesøster Kaja (8) gikk på samme offentlige skole som Erle. Hun hadde ikke de samme problemene som Erle, og klarte skolehverdagen bra.

-Til å begynne med tenkte jeg at siden Kaja hadde det bra på skolen, kunne hun fortsette, men etter hvert ønsket vi at hun også skulle begynne på KFskolen. Vi la det frem for henne og sa at hun selv kunne få bestemme. Kaja valgte KF- skolen. Og hun stortrives, sier Anne, og fortsetter:

-At skolen er ny og moderne er kjekt, men for meg og min familie er det viktigste at de som jobber der ser barna, at de tar de på alvor. Det betyr mer enn noe annet og jeg er så takknemlig for alt KFskolen har hatt å bety for meg og min familie, sier Anne.

Også Erles lillesøster Kaja stortrives på KF-skolen.