La Familia

Claudia, Tone og Ezperanza, gode medarbeidere for Cuba.

Tekst: Tone Julseth Ydstebø Foto: Kjell Ove Hatlem

«Disipler som gjør disipler» er et utrykk som ofte blir brukt i Agenda1-sammenheng, på Cuba blir det tydelig praktisert.  

«Takket være Agenda1 ble jeg kjent med Guds ord og begynte å følge Jesus,» sa Alfredo da jeg møtte han første gang og spurte han hva Agenda1 har betydd for han. Det hører til historien at studiekameraten hans var sønn av et pastorpar fra Guantánamo som hadde deltatt på Agenda1. Det de hadde lært på samlingene lærte de videre til resten av menigheten, inkludert sin sønn. Sønnen var kjapp med å ta verktøyet om hvordan gjøre disipler i bruk, og som gjorde at Alfredo fikk høre om Jesus. «Selv om jeg er et resultat av Agenda1, var det først i mai 2019 da jeg selv fikk delta på Agenda1 at jeg virkelig fikk bli kjent med Jesus,» sier Alfredo og forteller at Agenda1 har gitt han kunnskap og verktøy som igjen har hjulpet han å kunne veilede andre mennesker til Jesus.

Elise Hausberg Anfindsen har lenge vært engasjert i 10:13-festivalen, og da regionleder Thomas Thesen fikk nyss om at hun snakket spansk, var hun ikke vanskelig å be da hun ble spurt om å bli med på team Cuba. «Jeg har så stor tro på måten Agenda1 er lagt opp. Det er et opplegg som fungerer i å gjøre Jesus kjent, og gir bærekraft til lokale menigheter. Siden jeg også har veldig hjerte for Latin-Amerika var det lett å si ja når jeg ble spurt om å bli med teamet til Cuba. Det hørtes rett og slett ut som både en spennende, gøy og lærerik mulighet!»

Claudia bor i Santiago, er småbarnsmor, den yngste i lederteamet og eneste i teamet som ikke er i ordinert tjeneste i kirken. Hun er ei dame det er lett å bli glad i med sine sjeldne asurblå øyne, smittende humor og energiske vesen. Gjennom de siste årene har både pandemi og dens påvirkning på landet gitt store utfordringer for henne og resten av det cubanske teamet. Men fra hennes munn er det alltid en himmelsk optimisme og stor tillit til Gud å spore. Hun forteller at det å være en del av lederteamet i Agenda1 er en stor velsignelse, fordi hun har blitt kjent med mennesker som på tross av forskjell i alder og språk har delt liv og tro gjennom ei krevende tid. 

«Det har gjort stort inntrykk å se hvordan på tross av at troen vår uttrykkes på forskjellige måter, er Gud og kraften og kjærligheten fra Han den samme,» sier Elise og legger til: «Det som har satt dypest spor i meg er helt klart folka. Vi kaller oss «La Familia», og det oppleves virkelig som familie! Det gjør meg stolt å tilhøre en familie med disse menneskene som lever ut en så enorm omsorg, stå-på-vilje og raushet i møte med skikkelig vanskelige situasjoner.»

Det er nå over to år siden vi hadde siste samling med Agenda1 Cuba. Planen var å starte nytt lærefellesskap i mai 2020, men det er blitt lagt på vent. Det er derfor med store forventninger vi teller ned til 15. mai når vi igjen setter kurs mot Cuba for å gjenforenes med familien på Cuba. Da skal vi endelig omfavne, be, le og gråte sammen igjen. Vi som reiser er Kjell Ove Hatlem, Elise Hausberg Anfindsen, Carolina Harboe, hennes datter Nataly og undertegnede. Be gjerne for oss!

La Familia. Alfredo foran til venstre.

Cuba,

du var ikke som jeg trodde.

Ikke som forventa.

Du var så mye mindre

og samtidig så mye mer.

Så veldig mye fattigere,

men og så mye rikere.

Så veldig støvete og skitten,

samtidig fargefull og vakker.

Cuba, ditt navn er Yadira, 

Miladis og Yamilka.

Du er stødig, sterk 

og uendelig vakker.

Du kalles Juan og Alfredo,

Ismael og Santiago.

Du er stolt, du er raus,

trofast og sårbar.

Jeg har hørt din historie,

sett dine tårer,

og holdt dine hender. 

Jeg har danset, ledd

og felt mine tårer.

Kjent på smerte og tomhet

i møte med din desperasjon 

og din skam.

Men mest av alt,

har jeg jublet

og frydet meg

fordi du lever.

Så takk kjære Cuba

for alt du har gitt meg,

så uendelig mye mer enn jeg ba om. 

Vil du bli med i team Cuba?

Vi skal starte nytt lærefellesskap på Cuba og kjenner behov for familieforøkelse. Kanskje er det du som leser eller noen du kjenner, som snakker spansk, har hjerte for Latin-Amerika og som brenner for at andre skal få bli kjent med Jesus? Ta i tilfelle kontakt med Tone Julseth Ydstebø (tonejy@normisjon.no) for en uforpliktende samtale.