Et fyrtårn i byen

For fem år siden startet Jorun og Helge Brunstad Bibelbutikken i Sandnes. Nå driver de fire kristne bokhandler i fire ulike byer.

Tekst: Hjørdis Irene Halleland Mikalsen Foto: Rune Helliesen

De skulle bare starte den ene bokhandelen. Nå har de fire butikker, fem fast ansatte, syv årsverk, 15 ekstrahjelper, og alt for få timer i døgnet.

-Rundt oss går vennene våre av med pensjon. De trapper ned, vi trapper opp. Hadde noen for fem år siden fortalt meg at vi skulle starte fire butikker i fire ulike byer hadde jeg trodd de var sprø. Det var aldri i våre planer. Men Gud ville det annerledes, sier Jorun.  

Jorun er 65 år, Helge er 64. De kunne ha trukket seg tilbake nå. Hvilt på laurbærene. Men slik ble det ikke.

-Vi kunne pensjonert oss, ja. Men hvor gammel er Joe Biden, spør Helge og ler.

Fikk ikke roen for nei

-Barna hadde forlatt redet, og vi hadde lenge pratet om å gjøre noe sammen. Så da Reidun Kristoffersen skulle selge Sandnes Kristelige Bokhandel etter 33 år, slo vi til, forteller Helge.

De pusset opp lokalene og de trivdes. Bokhandelen gikk bra, men det var travle dager. Så skulle det som en gang var «Bok og Musikk» i Storgata i Egersund selges. Ekteparet ble utfordret, men gikk mange runder med hverandre og med Gud.

– Vi hadde allerede mer enn nok med butikken i Sandnes. Første innskytelse var å takke nei. Men det fikk vi ikke roen for. Gud ville vi skulle ta denne utfordringen, sier Helge.

Dermed overtok de butikken i Egersund. Det ble en tøff start. Ikke lenge etter åpningen kom pandemien og alt den medførte av utfordringer.

-Vi kom oss gjennom, men det var vanskelig. Nå har vi klart å stable butikken på beina, men vi går fortsatt i minus.

Aldri i livet!

Men historien stopper ikke her. For ekteparet fikk nok et tilbud på bordet. Heidi og Tore Kransberg i Tro+ Bøker & Gaver i Drammen ønsket å starte kristen bokhandel i Tønsberg, og inviterte Jorun og Helge til kompaniskap.

-Planen var at vi skulle gjøre det sammen. Men så fikk Tore helsemessige utfordringer. Det ble en sorg for både han og oss, men sånn er livet, sier Helge.

Dermed satt ekteparet med tre Bibelbutikker. En i Sandnes. En i Egersund. Og en i Tønsberg. Men nå var det stopp. Dagene gikk fra travle til travlere. Full rulle fra morgen til kveld.

Nok en gang ville Gud det annerledes. I fjor sommer fikk Helge en telefon fra Haugesund. I 75 år hadde Indremisjon drevet kristen bokhandel i Haraldsgata. Nå trengte de nye eiere.  Hadde Jorun og Helge lyst til å ta turen til Haugesund for å diskutere saken?

-Aldri livet, var Joruns umiddelbare reaksjon.

-Det kom ikke på tale. Vi hadde ikke nok timer i døgnet. Dette ville jeg ikke, sier hun ettertrykkelig. 

Hun ba Helge ringe å si at det var uaktuelt. Helge var enig, men han mente det var normal høflighet å takke ja til invitasjonen om å komme på besøk. Så fikk de forklart situasjonen ansikt til ansikt, og takke nei til tilbudet på en god måte.

Jorun gikk med på det. Under tvil.

-Jeg orket ikke tanken på en butikk til. Derfor var jeg litt på siden av meg selv mens vi var der. Jeg orket ikke engasjere meg, vi skulle likevel ikke overta.

Men så skjedde det noe.

Lyse opp i mørket

Jorun fikk et bilde. Det var som om hun ble løftet ut av seg selv. Plutselig kunne hun se Haugesund i fugleperspektiv. Alle hustakene, gatene, menneskene langt der nede. Så kom det tre ord til henne: Fyrtårn i byen.

-Det var en sterk opplevelse. Gud talte til meg. Vi skulle takke ja til tilbudet fra Haugesund. Vi skulle være et fyrtårn i byen. Moren min kommer fra Bokn, fra en familie med sjømenn. Morfar var los. Jeg vet hva et fyrtårn er. Det skal vise vei. Lyse opp i mørket. Føre mennesker til en trygg havn. Kan det bli mer tydelig enn det?

Da de hadde tatt ferja over Boknafjorden tidligere på dagen hadde Jorun vært skråsikker. Dette var ikke noe mer enn en høflighetsvisitt. De skulle ikke starte Bibelbutikk i Haugesund.

På samme ferjeturen hjem var de allerede godt i gang med planleggingen. 

En kraftstasjon

-Ja, vi har hendene fulle. Men vi går i Guds ledelse. Det føles godt og riktig. Vi driver ikke disse butikkene for vår egen del. Vi er drevet av et kall. Gud er med oss, sier hun.

De fire Bibelbutikkene til Jorun og Helge er mer enn bare butikker. De er et møtested, kraftstasjoner og fyrlys.

– Terskelen inn til en bokhandel er langt lavere enn inn til en kirke eller et bedehus, sier Jorun som tidligere har jobbet mange år som diakon i kirken.

-Jeg har ofte gode, oppbyggende samtaler med mennesker som er søkende, som aldri har eid sin egen Bibel, men er nysgjerrig og ønsker å skaffe seg en. Det er ikke å stikke under en stol at vi har mye å gjøre, og det hender jeg tenker at jeg gjerne skulle ha trappet ned som andre på min alder gjør. Men først og fremst føler vi oss privilegerte. Vi gleder oss til hver dag på jobb.

Jorun og Helge Brunstad utenfor Bibelbutikken i Sandnes.

17 butikker i Norge

Ifølge Helge Brunstad i Bibelbutikken er det 17 kristne bokhandlere i Norge i dag, hvorav seks av disse er i Rogaland.

-Det vanskelig å definere hva som er kristne bokhandlere. Noen har et bra utvalg kristen litteratur, men vil likevel ikke definere seg som en kristen bokhandel, forklarer Brunstad. I «storhetstiden», på 1970 – 80-tallet, fantes det på landsbasis 60 butikker med kristen profil. «Bok og Media», som senere ble Vivo, hadde på det meste 20 butikker (2004). Vivo gikk konkurs i 2016, siden har det ikke eksistert noen kjede for kristne bokhandler.