Glendrangeposten

Therese Glendrange med to hjertebarn.

Her har vi tatt inn gode og utfordrende nyheter fra siste utgave av Glendrangeposten. Therese Glendrange er vår teamleder i Mali. Vær med og be for henne, situasjonen i Mali og det spennende som Normisjon får være med på i landet. Mer kan leses på Thereses blogg: http://glendrangeposten.blogspot.com/

Lærerik undervisning på bibelskolen

Første uke i april underviste jeg i det Gamle Testamentet på Normisjon sin bibelskole her i Mali. Utrolig slitsomt å være «på» hele tiden. Litt korte netter, siden jeg ikke er god til å planlegge før jeg absolutt må. Men utrolig gøy! Elevene på bibelskolen i år er aktive og gode til å stille spørsmål. Det var en lærerik og oppbyggelig uke for meg, og jeg tror de fikk med seg en del også. Vi har hatt noen utfordringer på bibelskolen tidligere, men de to siste elevkullene har vært veldig fine. Det gjør det mer attraktivt for andre å komme til skolen. En godt voksen dame begynte nesten på skolen i januar. Nå var hun med bare på et kort seminar. Etter to dager sammen med elevene angret hun på avgjørelsen sin. «Hadde jeg visst at det var så seriøse elever her, så hadde jeg nok begynt. Nå ber jeg bare om at Gud må gi meg liv og helse, så jeg kan begynne neste gang dere tar opp elever» (i 2025). Skoleåret ble avsluttet 29. april. Nå venter 8 måneder praksis i lokalkirkene som har sendt elevene til bibelskolen. Jeg håper de får bruke noe av det de har lært, og at de kommer motiverte tilbake til skolen i januar.

Flott feiring av oppstandelsen!

Jeg setter utrolig pris på det å feire jul og påske i et fellesskap. Vi feirer virkelig oppstandelsen med mye sang og musikk på gudstjenesten. Det er ikke så viktig om du har fin sangstemme, eller om du kan holde rytmen. Det er innsatsen som teller! Menigheten utvikler seg, og det gjør også opplevelsen av fellesskap. For et par år siden, var det bare en håndfull som ble igjen etter gudstjenesten for å delta i et fellesmåltid. Nå er det fullt alle steder med skygge. Det satt grupper under alle trær og pratet, spøkte og drakk te. Barna og ungdommene var igjen inne i kirken for å fortsette dansen og sangen. Det er flott å feire oppstandelsen sammen. Det er godt å kjenne på et fellesskap på tvers av ulike kulturer og etnisiteter.

Fantastisk Agenda1

Vi har hatt Agenda1 samlinger i fire år. Nå i april startet vi opp et nytt kurs, som skal gå over to år. Tidligere har vi holdt kurset på 3 steder i vest. I år utvider vi med et lærefellesskap i øst-Mali. I øst er det ulike islamist- og militsgrupper som kjemper om makten, og det er ikke mulig for hvite å være med, men et lokalt Agenda1 team reiste opp. De kom tilbake med stjerner i øynene. Det hadde vært en fantastisk samling! Den beste vi noen gang har hatt!! Over 20 menigheter var til stede, fra flere ulike kirkesamfunn og etniske grupper. De opplevde et fantastisk fellesskap. Eneste negative var at strømmen var borte hele uka, så de hadde ikke kaldt vann, lys eller vifter. Temperaturene lå godt over 40 grader på dagen, og rundt 30 på natta, MEN det var fantastisk, og ikke en eneste gikk ut av salen mens det var undervisning.

Jeg var litt usikker på om vi kunne nå opp til denne forventningen på samlingene våre i vest-Mali. Nå har jeg nettopp kommet tilbake til Bamako fra to flotte samlinger. De var også de beste samlingene vi har hatt noen gang. De to første årene kom et team fra Norge for å undervise. De to neste årene var det pastorer og misjonærer her. Nå er det «vanlige» maliske kristne som står for undervisningen. Og de er kjempeflinke! Å se mennesker få plass og rom til å utvikle seg og gå inn i nye oppgaver er fantastisk. Å oppleve at folk fra en folkegruppe sier «vi kan ikke dra herfra før vi har bedt for den etniske gruppen til vår bror her», og så se alle reise seg og omslutte en person i bønn, det er fantastisk!

Det er varmt i april. Utover dagen det ble for varmt til å ha undervisning inne. Men da vi kom oss inn i skyggen under et mangotre fikk alle fornyede krefter. Da var ikke for varmt til å lovprise og danse!

Denne uken skal vi gjennomføre Agenda1 her i Bamako. Da har vi hatt første undervisning på fire ulike steder. Jeg ber, og har store forventninger til at denne samlingen også skal bli den beste vi har hatt noen gang.

Lovprisning og dans på Agenda1-samling.

Situasjonen i Mali

Regjeringen melder om flere seire over islamistgrupper i nord og øst. Islamistgruppene svarte forrige uke med et koordinert angrep på tre militærleirer. Utenlandske medier skriver om sivile som er drept i militære angrep. Det virker som om «folk flest» mener at islamistene er så blandet inn i lokalbefolkningen at sivile tap er uunngåelig. Den militære overgangsregjeringen har fremdeles støtte i befolkningen, men det ligger store utfordringer foran dem. Regntiden i fjor var dårlig. Selv om myndighetene allerede i høst innførte forbud mot eksport av lokalprodusert mat, så begynner det å bli vanskelig å få tak i basisvarer som mais, hirse og peanøtter. Og det kan se mørkt ut for årets produksjon. På grunn av krisen i Ukraina og Russland, er gjødsel en mangelvare. Nå nærmer regntiden seg, og foreløpig er det lite gjødsel i butikkhyllene. Uten det blir det magre avlinger til nest år. Vest-Afrika får 70% av drivstoffet sitt fra Russland. Både i Mali og i nabolandene begynner det å bli vanskelig å få tak i diesel og bensin.

Du vet at når de sier på film «nå kan det ikke bli verre», så viser neste scene at det kan det. Jeg blir nesten litt fasinert over hvor mye som kan rase sammen, på så mange områder i samfunnet, mens livet fremdeles tusler videre. Vær med og be for Mali, og for en befolkning som sliter. Be om ledere med evne og vilje til å ta tak i de ulike utfordringene.

Forventning

På tross av alt som truer. April har vært en måned med mange oppturer, og jeg er full av forventning om hva mai vil bringe med seg.