Kjøkkenbordet på Solbakk

Ragnhild Alsvik og Arne Dalehaug i samtale ved kjøkkenbordet. Foto: Stine Hasfjord

Tekst: Tone Julseth Ydstebø

Rundt kjøkkenbordet på Solbakk er det rom for de dype samtalene. Praten glir lett mellom de små og store spørsmålene. Det er ikke svarene de jakter på, men tar seg tid og inviterer til en undring. Jeg er ikke til stede i rommet, men lytter meg inn via podkasten «Kjøkkenbordet». Ragnhild Alsvik og Arne Dalehaug gjør det lett å være lytter, de er trygge i samtalen som tar form mellom dem, en blir kjent med de to samtidig som en kjenner seg selv igjen i temaene som tas opp.

Vi må noen år tilbake i tid, tre mennesker som på ulike vis kjente at livet hadde røynt på gjorde at det store fellesskapet ikke lenger var like lett å ta del i. Det var en periode hvor fellesskap var viktig, men kreftene til å tjene og være til stede blant mange var ikke hva det hadde vært.

«Vi var litt tomme, klarte ikke møte forventningene til andre, fellesskapet eller oss selv. Men hadde allikevel et behov for et fellesskap. Det ble kveldsmat rundt kjøkkenbordet til Arne og Elisabeth på Solbakk på Jørpeland. Vi snakket om alt, uten å nødvendigvis ha alle svarene. Men fikk undre oss sammen og lytte oss inn i hverandres historie,» sier Ragnhild Alsvik, da vi møtes over en kopp kaffe.

Ekteparet Dalehaug og Ragnhild satt jevnlig rundt bordet og kjente at det de bar på, erfarte og samtalte om, kanskje også skulle være tilgjengelig for flere. Samtalene rundt kjøkkenbordet viste seg å bli så viktige at de måtte deles med andre.

Ragnhild og Arne tilhører Strand Huskirker, som er et av fellesskapene i Normisjon Rogaland. Det en sitter igjen med etter å ha tilbragt en time og to med disse to og flere andre som er engasjert i huskirkene, er at etterfølgelse og invitasjon er et helhjertet og bevisst valg de gjør i hverdagen. Strand Huskirker har et sterkt misjonalt fokus, de følger, tjener og ærer Jesus gjennom sine liv, i sine hjem og lokalt hvor folk møtes og samles på Jørpeland.

Påsken 2021 var det ny nedstengning og permisjon. Kirkene stengte, og en hadde god tid. 26. mars 2021 ble første episode i podkasten «Kjøkkenbordet» lansert. De første episodene tok for seg dagene i påsken. Tilbakemeldingene var gode, og det åpnet for å ta samtalene rundt kjøkkenbordet et steg videre.

Erfaringene fra de gode samtalene rundt kjøkkenbordet hadde vært en øyeåpner for hva kirke er og hvordan fellesskap kan ha andre former. Samtalene hadde vært nedpå, personlig og rett fra hverdagen, sant om livet som det var og åpent og ærlig om hvordan Gud er en del av alt det. Listen for den gode, ærlige og sårbare samtalen i podkasten ble lagt ved at de to delte fra sine liv i to episoder dedikert til hver av dem.

Ragnhild tar en slurk av kaffen, før hun forklarer meg hva hun mener med at visjonen til podkasten var å skape et såkalt «Nikodemus-rom». På samme måte som Jesus hadde tid og plass til Nikodemus og lot Nikodemus komme i sin tid, gir podkasten også lytterne denne muligheten til å snike seg inn til samtalene om tvil og tro rundt kjøkkenbordet. «Jeg tror det finnes en lengsel etter Gud i alle mennesker, men så er det så høy terskel til å nærme seg Jesus i de formene vi har skapt,» forklarer Ragnhild. «Gjennom en podkast kan en trykke play og pause når en selv vil, og med det skapes et Nikodemus-rom hvor lytteren selv kan snike seg inn bakdøra lik Nikodemus.»

Ragnhild avslutter praten vår med å si at hun håper alle som lytter innom kan bli møtt av noe. Du finner podkasten på Spotify, iTunes eller på hjemmesiden (kjokkenbordet.no). Finn frem te- eller kaffekopp og bli med på en refleksjon og undring over livet, troen og tvilen.