Alpha for alle

Tekst: Inge Morten Paulsen, nasjonal leder, Alpha Norge

Vi mennesker har alltid hatt mange spørsmål om Gud. Men ikke alltid har vi funnet gode anledninger til å stille dem. Hvordan kan Jesus være relevant i dag? Og hva gjør de kristne egentlig når de tror?

Alpha er en anledning til å utforske livet, troen og meningen. Det er et sted som skaper plass for å komme sammen og diskutere de store spørsmålene i livet. Hver samling tar opp ulike spørsmål rundt tro, og er designet for å skape samtale i en avslappende og trygg atmosfære.

Alpha brukes over hele verden, og siden starten i 1977 har over 32 millioner opplevd Alpha. De siste årene har om lag 170 menigheter i Norge kjørt Alpha, og i fjor ble det arrangert 420 kurs her til lands. Overalt er alle velkomne. Alpha kjøres i kafeer, kirker, universiteter, fengsler, hjem, online – overalt! Alpha brukes i praktisk talt alle typer kirkesamfunn, organisasjoner og sammenhenger. Ingen Alpha ser helt like ut, men generelt har de tre viktige ting til felles: fellesskap, tema og en samtale.

Hvordan ser en Alpha-samling ut?

Alle samlinger begynner med en tid for å møtes, slappe av og finne vennskap. Å spise mat sammen skaper rom for folk å koble til og dele livet på et dypere nivå. Vi liker å kalle deltakerne for gjester, og tenker at fellesskap og gjestfrihet er to ord som hører sammen.

Så er det tid for undervisning, som gjerne er en inspirasjon til samtalen etterpå. Budskapet i Alpha har vært det samme side starten, men «innpakningen» har forandret seg mye, spesielt de siste årene. Tidligere ble temaene alltid presentert av en lokal underviser, og noen gjør det slik fremdeles. Men de fleste bruker nå Alpha Filmserie – eller Alpha Ungdomsserie for tenåringer. Disse filmene har høy kvalitet, og kan i sin stil minne om dokumentarprogrammer på tv. Filmene fordyper seg i de viktigste bekymringene for liv og tro, gransker det grunnleggende i kristen lære og tar opp emner som «Hvem er Jesus?» og «Hvorfor og hvordan ber jeg?» og «Hvordan leder Gud oss?»

Etter undervisningen kommer det mange mener er den beste delen av en Alpha-samling: Tid for samtale. Det gjør vi i faste grupper, slik at vi lærer hverandre å kjenne gjennom kurset. Her kan vi svare på foredraget eller budskapet i filmen, høre fra andre og bidra med eget perspektiv. Alphas logo er spørsmålstegnet. Det passer godt, for på Alpha kan vi spørre om hva som helst. Vi må ikke si noe, men det er ingenting vi ikke kan si.

Fornyelse

Alpha er et verktøy som er bygget for lokale menigheter og forsamlinger. Men Alpha er mer enn et kurs, og det kan fungere som navet i menighetens virksomhet. Både gir det nye mennesker innføring i troen og det gir nødvendig ledertrening for ledere og medarbeidere. Ledertreningen passer like godt inn i alt det menigheten gjør. Som en sa til meg: «Du vet at på Alpha er det nye som blir kristne, men på Alpha er det også slik at kristne blir nye.» Mange menigheter trenger en revitalisering eller fornyelse, og da passer Alpha perfekt inn i det. Alpha kan være modellen som bygger en helhetlig kultur for menigheten.

Alpha sin visjon er å bidra til å evangelisere landet, revitalisere kirker og menigheter, og forvandle samfunnet. Det vil vi gjøre ved å hjelpe menighetene med sitt oppdrag, som er å hjelpe mennesker til å oppdage og utvikle en relasjon med Jesus.

Du kan starte Alpha

Det er lett å starte Alpha – enten det gjelder en menighet eller en liten gruppe. Klikk inn på nettsiden alphanorge.no og registrer et kurs. Det gir gratis tilgang til alle digitale ressurser – både filmseriene og treningsvideoer. Menigheten trenger kun å kjøpe kurshefter og litt materiell til lederne.

Da jeg vokste opp, kjente jeg nok noen av bibelhistoriene vi hadde lært på skolen, men visste lite om tro, og jeg kjente ikke Jesus før jeg ble tenåring. I dag er det også mange som er nysgjerrige, men som heller ikke vet særlig mye om Jesus. Det er jo ikke alltid så lett å vite hva vi skal si eller svare. Da er Alpha en flott mulighet til å fortelle folk rundt oss hvem Han er – enten vi er to stykker, en gruppe på 15 eller en stor gjeng på 50.

Alpha er egentlig ikke en formel. Det er fellesskap rundt et bord, med evangeliet om Jesus og en åpenhet for Den Hellige Ånd. Gjestfrihet, deling og åpen samtale, som gir et felles uttrykk for proklamasjon, tjeneste og vitnesbyrd. Det er det en menighet er ment til å være.

Mer info:
https://alphanorge.no
Epost: imp@alphanorge.no
Telefon: 41321901