Alpha når nye

Alpha-samling i Ganddal. Foto: Arkiv

Tekst: Tone Julseth Ydstebø

Det er over 20 år siden jeg erfarte Alpha-kurs for første gang. Jeg var student i Trondheim høsten 2003 og ble spurt om å være gruppeleder på et Alpha-kurs i regi av Norkirken Trondheim Salem. Jeg hadde kjent Jesus i 4 år og var sånn sett relativt ny i troen, samtidig som jeg hadde hatt mange erfaringer med Jesus uten helt å vite hvordan alt hang sammen. Det hjalp Alpha meg til å forstå. Sammen med andre studenter i byen fikk vi undre oss over spørsmålene vi sammen stilte, dele tvil og erfaringer hånd i hånd. Det var trygt, godt, sant og ekte.

Nå 20 år senere er jeg igjen med på Alpha-kurs, denne gang som deltaker på et spansk Alpha-kurs. Motivasjonen var å snakke om tro på et språk jeg trenger å praktisere. Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle finne et fellesskap hvor jeg ble omfavna og inkludert på en slik måte at jeg kjente meg hjemme allerede fra første kveld. Det er en salig blanding av latinamerikansk kultur og typisk Alpha, likt alle steder i verden og samtidig sitt eget.

Det er også helt typisk Alpha at mennesker kommer til tro gjennom Alpha kurs. Eller som Egil Elling Ellingsen, pastor i IMI-kirken, sier «det er sjelden at folk ikke kommer til tro i løpet av et Alpha-kurs». Hvor mange som er kommet til tro i løpet av alle årene IMI har kjørt kurs vet han ikke, til det er IMI-kirkens Alpha-historie for lang. I flere år har menigheten gjennomført både små og store kurs. Siste året har huskirkene blitt utfordret til å ha kurs i hjemmene. Egil Elling forteller at de gode ressursene som ligger på Alpha sine nettsider har gjort det lett for folk å invitere naboer og venner til Alpha i egen stue. I tillegg har flere hatt 1:1 kurs med mennesker som er nysgjerrig på tro. Da har de opprettet et Alpha-kurs og sett Alpha-filmene som ligger tilgjengelig på nett. Og så har de møttes over en kopp kaffe for å snakke om det de har sett og hørt. Egil Elling sier at det har vært godt og meningsfullt å gå tett på og følge enkeltmennesker som er på vei til å ta imot Jesus på denne måten.

På Ganddal har Kristian Dragsund holdt Alpha-kurs de siste 7 årene. Kursene har hatt ulike uttrykk for ulike målgrupper. Han opplever at ungdommene ønsker det som er autentisk og nært og har derfor invitert til Ungdoms Alpha i hjemmet. Det er lettere for de å følge løpet i den lille sammenhengen i hjemmet enn om kurset hadde vært på bedehuset. Han forteller at Alpha i hjemmet også kan være en inngang til å starte et småfellesskap. Gjennom Alpha samtaler en i grupper, og ved å ha små kurs for bare en gruppe, blir gruppen viktig særlig om en ikke er vant med kristne fellesskap fra før.

Denne høsten har Salem Ganddal invitert til flergenerasjonskurs på bedehuset. Undervisningene er Alpha-video fra nettsiden vist på storskjerm. Kristian sier at videoene oppleves å fungere godt som samtalestartere i gruppene som også er på tvers av generasjonene.

Kristian Dragsund driver veiledning og begravelsestjeneste og vet hva han snakker om når han sier at alle mennesker vil i løpet av livet komme i en eksistensiell krise. Og tror derfor at Alpha kan hjelpe mennesker med å håndtere de store spørsmålene i livet før en står midt i egen krise. Den største motivatoren for Kristian gjennom disse 7 årene med Alpha er at mennesker skal få ta stilling til tro på et skikkelig grunnlag. «Mennesker tar avstand fra tro uten å ha utforsket troen, derfor skaper vi disse arenaene for at mennesker kan ta et reelt valg,» avslutter Kristian.