Stemnestadenfellesskapet

Unge voksne samla på Stemnestaden. Foto: Arkiv

Tekst: Tone Julseth Ydstebø

Har du opplevd Stemnestaden? Det har jeg! Jeg var relativt nyansatt da jeg besøkte stedet for første gang, men det tok ikke lang tid før jeg forsto at dette stedet var helt spesielt. Ikke bare ligger det idyllisk til og har et varmt vertskap som disker opp med deilig mat alltid med et smil om munnen. Det lever noe mer her, noe som ikke kan ses med øyet, men som likevel tar deg fra første stund.

Rik historie

Stemnestaden har ei spennende historie, den har jeg flere ganger fått glimt av gjennom menneskene jeg har fått bli kjent med her. Det aner meg at det er utallige historier som kunne blitt fortalt om hva som har skjedd her gjennom en mannsalder. Her har sanger blitt sunget, kioskpenger blitt brukt på is og sjokolade, kanoer har veltet i salig blanding av fryderop og skrekk. Kilovis av gjærbakst har blitt eltet, hevet og fortært. Bryllup har blitt feiret her, opptil flere på en dag. Hvor mange har vel ikke hoppet ut gjennom   vinduet etter sengetid bare for å få enda litt mer ut av et spennende leirdøgn? For hvor mange barnesko har vel ikke tråkket her? Vi har ikke tall på hvor mange som har fått et første møte med en Gud som er god og valgt å følge Ham nettopp her. Men det oser liv og Gudsnærvær her, og nettopp derfor gir det grobunn for en ny drøm.

Solvor Kringeland Sundfør har de siste årene jobbet på leirstedet, mange har nok blitt møtt av hennes store smil og blitt smittet av hennes engasjement. For er det noe som kjennetegner Solvor, så er det at hun er glad i mennesker og i Jesus. Og så brenner hun for nærmiljøet sitt, og midt i hjertet av det ligger Stemnestaden. 

Barnekor

Hun er for ung til å ha erfart mannsalderen av historien til Stemnestaden, men har likevel bidratt til noe av det som har vokst frem de siste årene. Etter Covid var alle barnekor lagt ned, og det var et ønske om at de kunne finne noen til å starte opp et kor. Den personen fant de ikke, men da tok firebarnsmoren Solvor selv ansvar. Første korkveld i 2022 møtte 47 sangglade små. I en periode hvor folk ikke hadde kunne samles, og fortsatt med restriksjoner på maksantall på 30, var dette et tydelig signal om at her var det et behov.

Unge voksne

Ganske samtidig som barna ønsket seg et kor var det noen unge voksne som også savnet et fellesskap. Det var et spenn mellom de som var engasjert i leirarbeidet og småbarnsforeldrene. Hvor var deres fellesskap?  Lilly Rishton Eikje (med i regionstyret) og Elise Frønsdal Øien ville samle de som var hjemme på ferie og som fra før hadde relasjon til Stemnestaden gjennom leirmiljøet. Sommer og jul har de samlet unge voksne til møter. Romjulen 2023 var det 35 stykker som trosset været og møtte til fellesskap på Stemnestaden. Men to møter i året er ikke nok. Nå planlegges det for påskemøte dette året. En gang i måneden samles unge voksne til Enkel Kirke. Lisa Jackobsen leder og Solvor stiller med nybakte pizzaboller. Første gang kom 25 personer. Og de kommer igjen og inviterer med seg flere. Hver gang har det kommet noen nye. Det er nok helst fellesskapet og åpenheten som trekker, men da Solvor foreslo å servere noe annet enn pizzaboller hver gang, ble det fort nedstemt.

Drømmer

I høst startet Solvor som Ledertrener i Acta – barn og unge i Normisjon. Når jeg spør henne hva hun drømmer om nøler hun først litt. Ikke fordi hun ikke vet hva hun drømmer om, men fordi hun ikke vet hvor hun skal begynne. Stemnestaden er blitt et forlenget uteområde for skolen, det er lett tilgjengelig. Solvor drømmer om at stedet skal oppleves slik for flere, ikke som en park for bygda, men for en større og dypere betydning for lokalsamfunnet. Et sted hvor man finner fellesskap med andre og med Jesus.   Mange kjenner ikke Jesus, eller kjenner tilhørighet til et sted hvor en både menneskelig og åndelig kan oppleve tryggheten i å ha fast grunn under beina. Da blir problemene i hverdagen store, fordi en står alene i det. «Jeg er så glad i folk og her er det så mye kjekt en kan finne på sammen. Hvem vil vel ikke være med på det?» avslutter Solvor.

Det er etter hvert mye som skjer ut ifra Stemnestaden. Søndagssamlinger, barnekor, husfellesskap og Enkel Kirke er bare noe. Ta kontakt om du vil ha mer info eller koble deg på det som skjer.  Følg «Fellesskapet Stemnestaden» på Facebook for info om hva som skjer for barnefamilier. Eller «Unge voksne Stemnestaden – Infogruppe» for å koble deg på Enkel Kirke og andre møtepunkt.