Varemerket

Flotte medarbeidere på den nye gjenbruksbutikken på Vigrestad.

Tekst/foto: Tone Julseth Ydstebø

Gjenbruk er kommet for å bli. «Gjenbruken» er et ord som burde fått plass i ordboka, ordet som brukes om bruktbutikker uavhengig av deres tilhørighet. Men gjenbruk er mer enn bare butikk, langt mer enn hva vi tror det er.

Selv kunne jeg lett si at jeg ikke driver med gjenbruk, men når jeg ser rundt i mitt eget hjem, har jeg mange bruktfunn fra Finn.no, og er flittig bruker av gjenbruksappen Tise. Nylig besøkte jeg en gjenbruksbutikk i området. Jeg skulle lage et etasjefat og på «gjenbruken» fant jeg akkurat det jeg lette etter. Resultatet ble langt bedre enn jeg hadde sett for meg, mitt kreative jeg fikk en skikkelig boost gjennom skapergleden.

Da min datter fikk valget mellom å arve min eller mormors bunad og valget falt på min, ble det fort bestemt at min mor og jeg skulle lage festdrakt til meg. På «gjenbruken» fant jeg rosa gardiner som ble til bluse, og beltet ble redesignet av en gammel løper. Gjennom prosjektet fikk vi utløp for kreativitet, skaperglede og mestring, et nå synlig godt minne som jeg kan bære i årene som kommer.

I Galleri-butikken i Sandnes, ble jeg møtt med et «hei!» i det jeg kom inn døra. Siden Torhild ble pensjonist for 10 år siden, har hun vært å finne i gjenbruksbutikken 1 dag i uken. Hun hadde ingen butikkerfaring, for ifølge Torhild er ikke det nødvendig. Viktigere er det å være utadvendt og glad i folk, for å jobbe i butikk er sosialt.

Midt i sentrum av Vigrestad åpnet vi vår nyeste gjenbruksbutikk. Det var lang kø foran kassen på åpningsdagen, gjengen iført blå Normisjon t-skjorter hadde en travel første dag på jobb. Etter åpningen var det ei som kom innom butikken og sa at butikken var det beste som hadde skjedd på Vigrestad i år. Og da er «gjenbruken» noe mer enn butikk, for på samme måte som jeg blir møtt i Sandnes er dette varemerket også på Vigrestad. Hver lørdag serveres grøt i den romslige sofakroken. Folk kommer da, ikke nødvendigvis for grøten, men fordi de inviteres inn i noe. Noe som egentlig ikke kan beskrives før du har erfart det selv.

Jeg tror gjenbruk er kommet for å bli. Gjenbruk for de på skattejakt, for de kreative sjelene, for de som ønsker et fellesskap, som trenger noen som ser og byr på kaffe, en arbeidsplass, et sted å tjene. Ringvirkningene er mange, og når langt ut. Helt til verdens ender. Dette er misjon i praksis.

Vil du bli med, kom innom!