Oppskrift valnøttbrød
Oppskriften er hentet fra Morten Schakendas kokebok, og resultatet ble som vanlig et utrolig luftig og smakfullt brød, som anbefales på det varmeste.
Til tre brød trenger du:
ca 1250 gram hvetemel
50 gram sammalt rug, grov
50 gram siktet rugmel
50 gram sammalt spelt
50 gram sammalt hvetemel
50 gram havremel
40 gram maltekstrakt (jeg brukte 1 ss honning)
1 liter vann, ca 30 grader
20 gram grovt havsalt
15 gram fersk gjær
ca 100 gram valnøtter
Ha alle ingrediensene med unntak av gjær, salt og valnøtter i en eltebolle, og elt i ca 2 minutter, til deigen er godt arbeidet sammen. La deigen hvile ca 30 minutter og tilsett deretter salt og smuldret gjær og elt videre i ca 15 minutter på sakte fart. Tilsett så valnøttene (ikke nødvendig å hakke dem) og kjør på rask hastighet i ca 2 minutter.
Sett deigen til heving og dekk med plast eller lokk. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som tar ca 3 timer. Del deigen i tre like emner og form til kuler. La de ligge på melet underlag under plast i ca en time. Form til ønsket fasong og sett på stekebrett eller i brødformer. Jeg valgte det siste. Strø litt mel på toppen av brødene og sett til etterheving til de får nesten dobbel størrelse.
Snitt brødene i toppen og stek dem ved ca 220 grader. Sleng ca 1/2 dl varm vann i bunnen av ovnsrommet og lukk døra raskt igjen, slik at minst mulig damp slipper ut. Skru ned varmen etter 5 minutter, ned til 180 grader, og stek videre i ca 35-40 minutter, eller til brødene er passe stekt. Avkjøl brødene på rist.
Valnøttbrød smaker godt som tilbehør til mat, men ikke minst er det godt til ost, sild og julens øvrige herligheter.