Førpremiere på ny kinofilm om Hans Nielsen Hauge

På Bibelcampingen i Grimstad i sommer vil vi få en førpremiere på dokumentarfilmen om Hans Nielsen Hauge.

Dette er historien om en manns totale overgivelse til Gud og sine medmennesker, og som forandret en nasjon gjennom forkynnelse, bøker og etablering av bedrifter.

Fredag 15.07 kl 20.30 vil filmen bli vist i Normisjonhallen i samarbeid med Grimstad kulturhus.

Om Hans Nielsen Hauge

Hans Nielsen Hauge er en av de personene som har hatt størst innflytelse i Norge gjennom alle tider, som forkynner, likestillingsmann, industriherre og forfatter. Han påvirket både sin samtid og ettertid på en helt unik måte. 

Hauge ble født i Tune i Østfold i 1771 som sønn av en bonde. 25 år gammel hadde han en sterk opplevelse i møte med Gud som forvandlet livet hans på alle måter. Frem til 1804 vandret Hauge på kryss og tvers i Norge og Danmark og startet atskillige innflytelsesrike bedrifter og vennesamfunn, som ble kalt haugianere. Kvinner og menn hadde total likestilling i haugianernes arbeid og organisasjon, takket være Hauges innflytelse, mer enn 100 år før kvinner fikk stemmerett i Norge. 

Knuste alle salgsrekorder

Hauges bøker knuste alle salgsrekorder og mer enn 200.000 eksemplarer ble solgt (Norges befolkning var 800 000 i 1790). Det betyr at nærmest hver fjerde nordmann hadde minst en av Hauges bøker. Populariteten hans gjorde at mange lærte seg å lese og skrive for å lese Hauges korrespondanse og bøker.

Hauge underviste at den kristne nestekjærligheten skulle gå foran privat eiendomsrett, og dette gjorde at Hauges venner gikk sammen om å starte ulike bedrifter og foretak. Flere av bedriftene haugianere startet, lever i dag i beste velgående, bl. a. Devold i Ålesund. 

Konventikkelplakaten – en 30 år gammel lov som aldri hadde blitt håndhevet – ble tatt frem for å hindre den enorme populariteten Hauge opplevde, både i sitt arbeid og for sin væremåte. Han ble regelrett forfulgt og konventikkelplakaten ble brukt for å arrestere Hauge, selv om han hadde fått passet sitt påskrevet. På 1800-tallet måtte man alle ha tillatelse til å forlate det stedet de bodde og arbeidet, et såkalt reisepass.

En dokumentarfilm

Gjennom intervjuer med Hauge-eksperter, programvertens besøk på historiske plasser og dramatiseringssekvenser fra Hauges liv fortelles historien om Hauge. Den tar for seg reisen fra åndsdåpen på åkeren i Tune i Østfold, via forfølgelse og nesten ti år i varetekt uten dom under kummerlige forhold, helt frem til Hauges totale oppreisning i 1814.

Fakta om filmen

Regi: Harald Flem
Språk: norsk
Produksjonsår: 2022
Skuespillere: Odin Waage Ingvild Deila Per Christian Ellefsen Ola Grytten Per Sævik Helje Kringlebotn Sødal Linda Helén Haukland Dag Kullerud Knut Dørum Bjørg Selnes Seland Pål Repstad Arne Bugge Amundsen
Sjanger: Dokumentar
Spilletid: 1 t. 15 min.
Nasjonalitet: Norge
Produksjonsselskap: Hans Media AS