Inspirerende og lærerik deltagelse i TV2 programmet Familiekoden.

Tekst: Heidi.O Roland Foto: Tv2 Publisert: 12.02.24

Etter jul har det gått et program på TV2, Familiekoden. Her har seerne blitt kjent med ni forskjellige foreldrestiler, blant annet hjemmeskolefamilien, ambisjonsfamilien, kaos-familien og grensesetter-familien. Et foreldrepar som har vært med er Rebekka Mattingsdal og Rizgar Khurshid fra Vennesla. Rebekka er vikar for Rizgar som har permisjon fra en stilling i Norkirken Vennesla, da han for tiden jobber på en ungdomsskole og kurser ungdomsforeldre gjennom foreldreveiledningsprogrammet ICDP. I Norkirken Vennesla jobber de med Onsdagsgjengen, som er et etter skoletid tilbud for barn fra 3. til 5. klasse. Der får de andakt, god mat, aktiviteter og frilek.

Gøy med nye utfordringer

Vi spurte de om hvorfor de ville være med på et slikt program.

«Vi ønsket å være med fordi det virket inspirerende og lærerikt, og vi syns det er gøy med nye utfordringer.»

Foreldrestilen de ble tildelt var kristenfamilien. At det var det de ville kalle de viste de ikke før lengre ut i prosessen.

«Nei, vi visste ikke at de ønsket å ha oss med fordi vi var kristne før litt senere i prosessen. Men vi ble veldig glad for at de ønsket å sette lys på det. Vi er jo ikke noe fasit på en kristen familie. Men de ønsket å dra frem våre verdier, og det felleskapet det er i kristenlivet.»

Barna skal lage middag alene

Hvordan programmet fungerer er at i hver episode får 3 par forskjellige utfordringer, dette kan være at barna skal hoppe fra 5 meteren i svømmehallen, og hvordan vil de guide barnet i å tørre det. En annen utfordring er at barna skal få lage middag. Denne utfordringen fikk Rebekka og Rizgar. Så guttene deres Emanuel og Linus setter i gang med matlagingen. Lillesøster Lydia er litt for liten til å delta i utfordringen. Kameraene viser en Rizgar som gir litt veiledning i starten, men setter seg på stua og leser i bibelen for å slappe av fra det som skjer på kjøkkenet. Guttene fikk lagd en pasta Bolognese, men den var noe sterk i smaken da de hadde puttet en hel pose med pepper i den.

Gode og konstruktive tilbakemeldinger

Da det begynte å komme reklame for dette programmet var det lett å tenke at dette kan bli utfordrende for familiene som er med. For foreldrerollen er noe som kan være sårt for mange, det er ikke godt når noen kritiserer deg på hvordan du er som forelder. Men programmet med programleder Katrine Moholt og psykolog og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi Reidar Hjermann har fokus på gode og konstruktive tilbakemeldinger. Rebekka og Rizgar føler seg godt tatt vare på, og fått mange nye vennskap pga deltakelsen i programmet.

«Det har vært kjempegøy å være med! Vi har blitt så glad i hele teamet i monster og TV2, alt fra kamera til sminkører og selvfølgelig de andre deltakerne. Vi har fortsatt god kontakt med dem. Og vi ble veldig godt tatt vare på av psykolog og barnepsykolog. Alle er så gode og heier så på hverandre.»

Ønsker å bruke tid på familien

Rebekka forteller at de har lært mye ved å være med, og funnet ut litt mer om hvordan de ønsker å være som familie.

«Vi har lært mye føler jeg, plukket litt fra alle foreldrene og lært av hverandre. Det er mange ganger jeg har tenkt «oi, sånn var lurt å gjøre» f.eks. Spesielt det med å bruke mer tid med barna har jeg ønsket veldig mye mer. Selv om jeg som regel har barna hjemme to dager i uka, og i barnehage resten så føler jeg at jeg er mer bevisst på å ikke ville jobbe så mye. Og heller fokusere på familien.»

På spørsmål på hvilken annen foreldrestil de kjenner seg igjen i så vil de si at de er en blanding av kaos- og hjemmeskole.

Seersuksess

Programmet har hatt gode seertall, og ligger på tredje plass på mest strømmet program på TV2 Play. Paret har fått mange fine tilbakemeldinger. Men de har kjent litt på at fremmede tar kontakt, som ønsker en diskusjon om oppdragelse.

«Vi har fått mange fine tilbakemeldinger. Venner og bekjente som kjenner oss sier de kjenner oss igjen, at vi er like på tv som vi er i virkeligheten, og det er jo en fin ting. Også har de kommentert at det er morsomt, ærlig og fint. Det er alltid koselig å høre. Andre kommentarer fra fremmede har vi ikke lest, og vet heller ikke om jeg vil lese. Det har vært litt ubehagelig når folk vi ikke kjenner kommenterer ting, selv om det er positivt. Det virker som folk tror at vi er klare for en diskusjon rundt oppdragelse fordi vi er med i programmet. Men vi er ikke psykologer og har ingen fasit, så det syns jeg kan være litt vanskelig. Men det skjer ikke så ofte. Rizgar har fått spørsmål om selfie i slalåmbakken, og jeg har snakket med tilfeldige på legekontoret på venterommet. Det er litt morsomt.»

Paret ser tilbake på deltakelsen som noe koselig, og de er takknemlige for opplevelsen. Noe også barna synes.

«Barna syns det er kjempegøy, og de liker oppmerksomheten», avslutter Rebekka.

Det er fortsatt noen programmer igjen, disse blir sendt mandager kl.20.00 på TV2 Direkte.