På veien med påskebudskapet

Tekst og foto: Heidi.O Roland Publisert: 14.03.24

5.mars gikk startskuddet for årets påsketurné for Hildegunn Reigstad Garness og Ingelinn Garness. Første konsert ble holdt i Norkirken Grimstad, de skal innom blant annet Søgne, Skien, Kulturkirken Jakob i Oslo, Kvernaland, Norheimsund og Geilo. Gåten om korset har de turnert rundt med flere ganger, førstegang i 2019. Da var responsen overveldende. Dette er et prosjekt som er et samarbeid mellom Stefanusalliansen, forfatter Jostein Ørum og duoen Garness.

Om konserten skriver Steffanusalliansen følgende;

«14 sanger som drar oss nærmere påskens grensesprengende budskap – og gåten om korset!»

Videre skriver de; «Sammen har de skapt et sterkt og gripende verk som utvilsomt vil berøre mange og leve lenge. Ørum har sagt at «Gåten om korset» har tre perspektiver: For det første er de fortellinger om personer som møtte Jesus i hans siste uke. For det andre har de i seg et ekko fra den lidende kirke og de som betaler en pris for å tro på Gud. For det tredje rommer de vår tro og vårt liv i dag. Disse perspektivene er vevet sammen i en troverdig helhet i Garness’ musikk og Ørums tekster.»

Jostein Ørum var til stede under konserten i Norkirken Grimstad, vi lurte på hvordan det er å se sine egne tekster komme til liv igjennom musikken til Garness.

«Det er stort. Jeg må innrømme at jeg blir litt stolt, for jeg kan stå for disse tekstene, og det er veldig fint å se og høre innpakningen Garness har gitt det, sammen med de gode musikerne sine. Jeg er skikkelig imponert over det de gjør.»

Ørum hadde i mange år gått og ruget på om han skulle ta en påskebok han hadde skrevet, De som så ham over i det musikalske.

«Det ligger så mye musikkpotensiale i fortellingen om Jesu siste uke – og de menneskene som var øyenvitner til dette. Og hvem kunne gjøre dette bedre enn Garness? Jeg ble veldig glad da de så de samme mulighetene. Samtidig ville jeg blande Jesu lidelsesfortelling sammen med fortellingen om den lidende kirken i verden i dag. Derfor ble det viktig for meg å få med Stefanusalliansen på prosjektet også. Den organisasjonen har en veldig god sak, og jeg er stolt av å samarbeide med dem om dette og andre ting. «

På spørsmål om hva han ønsker å formidle med disse tekstene svarer Ørum;

«Et sant gudsbilde, en tro som ikke er enkel, en Gud som valgte lidelsens vei og et håp som er ekte.»

Hva vil du at folk skal ta med seg etter å ha vært på Gåten av korset? 

«At de blir beveget og vekket i troen på han som er både langfredagens Gud og påskedagens Gud. Og like mye at folk blir minnet på at kirken i verden er mye større og mye finere enn vi først trodde, men at den også blør.»

På årets turné har de som vanlig Torjus Vierli på tangenter, bass og vokal, og Thomas Gallatin på trommer og vokal.

Bildekilde: Garness egen facebookside.

Før turné start var de gjester i God helg på TVL. Der snakket de blant annet om at Gåten om korset inneholder 3 perspektiv, Hildegunn forteller;

«For det første er det jo dramaturgien i påskefortellingen, og den er jo spennende. Så vi går fra palmesøndag til oppstandelsen. Men så har vi og dette ekkoet fra den lidende kirken i verden som blir vevd veldig fint inn gjennom Jostein sine tekster, og deltagelsen til Stefanusalliansen i konserten. Så er det og rom for vår egen tro, vårt liv i dag og kirken i dag. Så de 3 trådene går liksom parallelt.»

Responsen de har fått de tidligere år er at det er noe som folk liker.

«Det er tydelig at det er noe som treffer og at det er noe viktig å løfte fram, det er jo kjernen i det kristne budskapet. Så synes jeg Jostein Ørum er flink til å på en måte vinkle det litt på nye måter, slik at man får noen sånne aha-opplevelser innimellom.» forteller Ingelinn programlederne Rune Bratseth og Anette Jahr i TVL.

Gåten om korset spilles denne helgen i Norheimsund fredag og Knarvik lørdag før den avsluttes 26.mars i Geilo kulturkirke.