Vil leve ut drømmen i Senegal

Allerede som ung jente kjente hun at misjonærenes historier fra Afrika berørte henne sterkt. Nå tar 28 år gamle Anne-Gitte Stenhaug fra Trondheim over ansvaret for Normisjons skole og barnehage i Senegal.

AV: MAGNE VIK BJØRKØY – publisert i Panorama nr. 6-2019

Læreren fra Byåsen smiler spent der hun sitter i en kontorstol på Salems kontor i Trondheim. Hun legger ikke skjul på at det er selve drømmen hun oppfyller når hun i august reiser til det vestafrikanske landet for å undervise barna til misjonærene der.

– Jeg bestemte meg allerede da jeg studerte på Gå Ut Senteret, og hadde praksis blant Normisjons misjonærer i Mali. Det er vanskelig å forklare dette, men jeg kjente at det var her jeg ville være, og aller helst ønsket jeg å bli brukt som lærer, forteller Anne-Gitte.

Som sagt, så gjort: Da hun var tilbake fra Mali og ferdig på Gå Ut Senteret (GUS), og etter å ha jobbet et år ved Åsveien skole, fylte hun målbevisst ut søknaden til lærerstudiene i Trondheim. Da hun var ferdig utdannet, ga hun beskjed til Normisjon at hun var klar for å reise ut. Og nå; noen år senere har drømmen blitt virkelighet.

Et tydelig kall

– Jeg har opplevd dette som et kall fra Gud. Og jeg har flere ganger kjent tårene presse på når jeg har hørt om arbeidet og behovene som finnes i andre deler av verden, forteller den unge læreren, som i tillegg til engasjementet for Mali og Senegal også har arbeidet for båtflyktninger i Hellas og organisert «Godhetsfester» i Salem for mennesker med en utfordrende hverdag.

– For meg handler det om å gi videre det jeg har lært – i praksis, sier Stenhaug.

KALL: - Jeg opplever det å dra til Senegal som et tydelig kall. Vest-Afrika har alltid betydd noe spesielt. Da misjonshistoriene derfra kom, spisset jeg alltid ørene, forteller Anne-Gitte Stenhaug, som snart er på plass som lærer for misjonærbarna i Senegal. FOTO: MAGNE VIK BJØRKØY

– Tøff og modig

De siste tre årene har Anne-Gitte Stenhaug arbeidet som lærer og spesialpedagog på Åsveien skole. Her har reaksjonene vært kun positive på at hun nå tar et radikalt livsvalg:

– Lærerkollegene kaller meg tøff og modig, og sier de er imponert over at jeg våger å følge drømmen min. Det har vært godt å kjenne på støtten fra alle jeg snakker med her.

HJELPEARBEID: Anne-Gitte Stenhaug har lenge vært brennende i arbeidet for medmennesker. Her fra utdeling av hjelpemateriell til båtflyktninger i Lesvos i Hellas. FOTO: PRIVAT

Lærer og rektor

Som lærer i Senegal, vil hun ha ansvar for all skoleundervisning til misjonærbarna som lever i landsbyen oppe ved grensen til Mali. Hun vil med andre ord fungere både som lærer og rektor i en alder av 28 år….!

– I disse dager sitter jeg og setter opp læreplaner og bestiller bøker. Jeg kan nesten ikke vente med å komme i gang, smiler hun.

– Hva gleder du deg mest til?

– Jeg ser veldig frem til å bli enda bedre kjent med kulturen i Vest-Afrika. Da jeg var i Mali som GUS-student, møtte jeg en så stor åpenhet og gjestfrihet. Jeg er selv en type som liker å prate med folk og bli kjent med stadig nye, så dette vil passe meg bra. Samtidig er jeg forberedt på at det tar tid å bygge relasjoner, sier Anne-Gitte Stenhaug.

– Jeg håper at jeg kan være med på å gi noe til dem som blir mine nye naboer i det vestafrikanske landet. Men jeg ser også at jeg kan få så mye tilbake. Og at en slik jobb i et slikt land kan utvide perspektiv og takknemlighet for det hverdagslivet jeg har her i Trondheim, avslutter Normisjons nye lærer i Senegal.

PS: Flere av PANORAMAs lesere kjenner Anne-Gitte allerede, og i løpet av året som kommer vil det bli flere muligheter til å bli kjent med den trønderske utsendingen i det som blir Normisjon Trøndelags nye satsningsland. Anne-Gitte lover nemlig å sende rapporter som blir satt på trykk i PANORAMA.

I PANORAMA nr. 6 kan du også lese om det unge misjonærparet Ingrid og Einar Amlie, som leder Normisjons arbeid i Senegal.

Ikke abonnent? Send en mail til panorama@normisjon.no, så får du gratis abonnement ut året, samt siste nummer tilsendt i posten!