Julens skjulte skatter

Kan hyrdenes forventning til hva de skulle finne i stallen, sammenlignes med et lite barn som gleder seg til jul?

Helt siden tidlig høst har vi bli minnet om at det snart er jul, igjen. Vi som har levd noen vintre får fort mange assosiasjoner og tanker om hva det innebærer at det snart er jul. Det er lister med må-/kan-/har lyst til å gjøre før jul. Og det er få eller mange planer og tradisjoner for hvor og hvordan jula skal feires.

Noen har store forventinger til jula og noen gruer seg, og noen gjør kanskje ingen av delene. Det er vel det samme juleevangeliet, de samme julesangene og de samme julekakene….

 

Så la oss gå med åpne sinn
Som hyrdene til barnet inn
Med gledestårer takke Gud
For miskunnhet og nådebud        («Det kimer nå til julefest»)

 

Englenes reklamestunt på himmelen skapte både forventing og nysgjerrighet; «Dette må vi få med oss!» Med åpne sinn gikk de til stallen og fikk se Jesusbarnet i krybba.

Vi vet ikke hvordan hyrdene opplevde disse ekstraordinære timene, men jeg tror de kløp seg i armen, kjente det i magen og i hjertet, undret seg og samtalte om det i mange sene nattetimer rundt bålet, resten av livet. I etterkant vet vi at det hyrdene fikk være vitne til den natta, er større enn det noen av oss egentlig kan fatte.

Det lille barnet i krybba endret hele verdensbildet, både for livet her og inn i evigheten.

Ordet ble menneske, i en liten kropp. Det er derfor vi feirer jul. Gud ble små hender og små føtter. Gud fikk sine første melketenner, lærte å si sitt første ord og tok sine første skritt. Han lo da han lekte og gråt da han fikk skrubbsår på kneet.

Når Gud kom til Jorda som et lite barn, tror jeg han ønsket å minne oss på hvor forbilledlig et lite barn er. Med sin sårbarhet er det avhengig av noen større enn seg selv. Med sin ekthet er barnet ærlig og lite påtatt.  Med sin bekymringsløshet er det mye lek og glede. Med sin tillitsfulle tilnærming skapes det gode relasjoner. Med sin nysgjerrighet oppdager barnet skatter som voksne ofte overser.

Kanskje kan vi gå inn i julehøytiden med åpne sinn, barnlig nysgjerrighet og tillitsfull forventning om at julehøytiden og julebudskapet inneholder noen uoppdagede skatter.

Velsignet god jul til små og store!

«Når Gud kom til Jorda som et lite barn, tror jeg han ønsket å minne oss på hvor forbilledlig et lite barn er», skriver vår andaktsholder, Aud Kristin Saltvik Aasen. Hun er undervisningsrådgiver ved Nidaros bispedømmekontor.