Fotvasking i Mali

Hva betyr det å være leder? Det var et av temaene på Agenda1-samling i høst.

MALI: Vi håper vi kan være gode forbilder, vise at lederskap handler mer om å tjene de andre enn å sjefe. Fotvaskingen var en illustrasjon på hva Jesus la i det å være leder, sier Eli Tveitane. Hun er med i teamet som reiste til Mali i høst, og hun har også vært misjonær i landet.

– Dette er utrustende lederskap; at den som leder lærer opp andre i fellesskapet slik at også de kan gå inn i lederoppgaver etterhvert. Dette er en litt fremmed tankegang i Mali. Er man lege, bør man ikke dele kunnskapen sin.

Godt samarbeid

Tveitane forteller at teamet jobber bra sammen.

– Vi har god arbeidsfordeling og fint samhold. Vi kan utfylle hverandre og supplere hverandre underveis. Det føles veldig meningsfylt å være med. Ikke minst har Svein Høysæter en stødig hånd i ledelsen av Agenda1. Han er god til å tilpasse undervisningen til mottakerne, selv om han er avhengig av tolkning til og fra lokalspråk, sier Tveitane.

Samarbeid mellom flere

I tillegg til Eli Tveitane, var rådgiver Svein Høysæter og tidligere Mali-misjonær Gjermund Lygre med til Mali. Som stasjonert i Mali har Therese Glendrange ansvaret for alle arrangementene, oppfølgingen av superviseurer (oppfølgere), og også ansvar for fasiliteringen av Agenda1-prosessen. 
– Agenda1 Mali er et samarbeid mellom internasjonal avdeling, og region Hordaland og region Rogaland i Normisjon, forteller Svein Høysæter.

Ser mulighetene

Tveitane var tilbake for andre gang i Mali nå. Deler av Agenda1-teamet har vært der hyppigere. 

– Det var veldig fint å være tilbake. Jeg opplevde vel at gruppene ute på landsbygda var mer ivrige i deltakelsen enn i byen. Der har en så mange tilbud, og noen var borte på grunn av sykdom og lignende. Det er veldig kjekt å høre på rapportene deres, og høre hvordan det går i de ulike landsbyene og i bydelene i hovedstaden. Agenda1 gir  motivasjon og får dem til å se mulighetene mer enn hindringene. De oppdager egne ressurser og tenker mindre på hindringene.

Kompetansen er avgjørende

– Vi bygger på en grunnvoll av erfarne misjonærers engasjement og kompetanse, sier Svein Høysæter. Han forteller at Agenda1-teamet bygger et «Agenda1-hus» som mobiliserer og reiser opp kirkene til å dele evangeliet gjennom et misjonalt disippelliv.

– Det er fantastisk at ledertreningen gjennom Agenda1 gir så gode resultater og viser oss en vei videre i å nå nye mennesker med evangeliet, sier regionleder i Hordaland, Kristian Bjørkhaug. Han mener det samtidig er gledelig at kompetansen som tidligere misjonærer har opparbeidet seg blir avgjørende viktig for at man lykkes. – Kunnskaper som Normisjon har gjennom misjonærer som tidligere har vært i tjeneste kommer nå til anvendelse igjen. Dette  er spennende.