Skattkammeret på Askøy

Trenger du retrosofa, spisestue, vaser, skiutstyr, julepynt, barneklær, voksenklær, en gammel bibel, ski eller en bok om fluefiske? Dette og mye mer finnes hos Galleri Normisjon på Askøy.

Galleri Normisjon Askøy er for tiden gjort om til en stemningsfull julebutikk. Her viser Bjørg Sjelanger og Antonette Langeland frem noen varer for sesongen. Foto: Normisjon

– Vi får stadig nytt tilfang av varer, og vi har mye fint i butikken, forteller daglig leder Per Ove Uthaug. Nå er julebutikken på plass, og den varer ut året.

– De beste varene går først, så om en vil sikre seg en godbit, er det lurt å være tidlig ute, sier Uthaug.

Billig og fint tøy

Galleri Normisjon har hele sju bruktbutikkerbutikker totalt.

– Hos Galleri Normisjon kan man finne mange spennende varer til en rimelig pris. Man støtter en god sak, og man er med å redusere forbruket i verden. Det sier Anita Næss Thorängen som er daglig leder i Galleri Normisjon. Hun forteller at det er mange skatter å finne i butikkene for den som leter.

– Det kan være møbler, lamper, nytt og gammelt porselen, spesielle bøker man er ute etter eller diverse småting man samler på. Ikke minst når det gjelder klær kan man gjøre kupp. Det leveres inn mye fint tøy som selges billig. Her kan man også finne ulike type varer som ikke lenger er produksjon, enten man leter etter spesielle varer eller bare finner noe man liker.

Sjeldne bokskatter i hyllene

Gunvor Eline Kristensen er medarbeider i Galleri Normisjon Askøy. En av hennes mange arbeidsoppgaver er å se gjennom bøker som kommer til butikken.

– Mellom alt som kommer inn, er det bøkene som på en spesiell måte vitner om levd liv. Her kan en bla i en gammel kokebok fra 1946. Eller man kan se i en bok om gode råd i husholdningen fra 1789, opptrykt i 1989. Velbrukte bibler eller slitte salmebøker forteller om trosliv. At de fleste datert før 1926 er trykt med gotisk skrift er kanskje en utfordring, men med litt øvelse går det greit, sier Kristensen. Hun forteller at det for tiden er inne mange gamle bibler og blant annet boken «Åndelig sædekorn», som er en bønnebok skrevet av sokneprest Winsnes i St. Markus menighet i Bergen. Den er datert i gotisk skrift.

Sangbok til utvandrersenteret

En liten sangbok fra 1905, «Hyrdelokking» er trykt i Minneapolis i USA, og også skrevet i gotisk skrift. Den har fått nytt hjem på Vestnorsk utvandrersenter på Radøy, sier Kristensen. Hun forteller at for bibellesere er det inne et komplett bibelverk med forklaring til alle bøkene i Bibelen.

– Bøker om strikking, hekling og brodering kan en finne mellom blonder, duker og gardiner. En hjemmefikser kan finne nyttig hjelp i hyllen med hobby-bøker, og skulle man trenge opplæring i fluefiske, så har vi bøker om det også, sier Kristensen. Hun minner om at det er mulig å være frivillig i butikken.

– Nå er det spesielt innen transport-tjenesten vi har bruk for ekstra mannskap. Ta kontakt om du er interessert.

Velkommen til handel og kaffe

Tilbake i butikken er det kaffe på gang i kaffekroken, og praten går livlig rundt bordet blant de frivillige. Per Ove Uthaug oppmuntrer misjonsvenner til handel i butikken.

– Inntektene fra salget går til barn og unge i Acta, og det er en veldig god sak å støtte.