Den nye gjenbruksbutikken i Bergen ble åpnet med fanfare og bløtkake

Snoren er klippet for den nye gjenbruksbutikken i Bergen. De siste ukene har lokalet blitt forvandlet fra et tomt skall til å bli en trivelig butikk, både for nabolaget og tilreisende som jakter på et bruktfunn.

Den som fikk æren av å klippe snoren var Karianne Fedøy Magnussen, KrFs ordførerkandidat i Bergen. I sin hilsen ønsket hun lykke til, og overrakte en vase til varesortimentet i gjenbrukssbutikken:– Det er veldig positivt at dere åpner gjenbruksbutikk i dette området, der det er så mye vekst, sa hun.– Dette vil vi heie på, sier Magnussen.

Anita Næss Thorängen er daglig leder i Galleri Normisjon, og gleder seg over siste skudd på stammen av gjenbruksbutikker i Norge:– Dere har jobbet så hardt for å få til dette, og på så kort tid. Det er imponerende, sa hun i sin hilsen til de fremmøtte på åpningsfesten.

En av mange som har jobbet mye dugnad den siste tiden er butikkleder Arthur Pilskog. Med seg på laget har han rundt 30 andre frivillige — med plass til enda flere.

– Det er veldig fint å endelig åpne dørene her på Kronstad, sier Pilskog.– Vi skal bidra til sirkulærøkonomi som reduserer unødvendig forbruk og avfall.

– Vi ser også fram til å skaffe inntekter til kristent barne- og ungdomsarbeid både i Hordaland og i Bangladesh, sier butikklederen.Overskuddet fra driften av butikken går til regionens Acta-arbeid og prosjektet Trygg Barndom i Bangladesh.

Eli Skaaland Tveitane ble den aller første kunden i den nye butikken, og fikk blant annet med seg et nytt — brukt — krus hjem til Norheimsund.

Hun både kjøpte og leverte noe i butikken på åpningsdagen:– Jeg synes det er viktig at det vi kjøper varer lenge, og så er det like viktig å resirkulere det når vi ikke trenger det lenger, sier Eli.– Langbruk, heter det visst, det har jeg nettopp lært.I tillegg til kruset kjøpte hun også en lampe og stoff som hun planlegger å sy om:– Denne lampen har jeg lett etter lenge, sier hun fornøyd.

De som ikke fant noen skjulte skatter i butikkhyllene, fikk både kaffe og marsipankake. I sofaen slo Bente Kjøde fra Askøy av en prat med Olav Wergeland fra Mjølkeråen og Sigfred Nygård, en av naboene på Kronstad. På åpningsdagen donerte Nygård en solseng til butikken, men foreløpig hadde det ikke blitt noe kjøp:– Konen min hadde et annet ærend i dag, var forklaringen på det.

Audun Stølås kunne dra hjem til Indre Arna med et horn, som antakelig skal brukes mest til pynt? En annen kunde fant et cruise board, en tredje kunde en skrivebordslampe som kanskje kan være fra 70-tallet.

Dessuten fikk han en lang prat med butikkleder Pilskog, som har en fortid både som misjonær i Ecuador og institusjonsprest i Bergen.

– Dette er både en gjenbruksbutikk og en misjonsstasjon. Noen kommer kanskje hit bare for å prate, sier Pilskog.– Det er det absolutt rom for. Det er meningsfylt!

Butikken ligger på hjørnet av Inger Bang Lunds vei 13 og Bjørnsons gate i Bergen. Kronstadparken Parkeringshus i Fabrikkgaten 6 er like ved. Butikken er åpen tirsdag til fredag mellom 12 og 17, og lørdager mellom 11 og 15. Velkommen til en god prat og en trivelig handel!