Vekkelse i Generasjon Z?

Mye tyder på at en ny vekkelsesbølge er i emning blant dagens unge. Generasjon Z – de som er født mellom midten av 1990-tallet og tidlig 2010-tall – søker fellesskap, dybde og mening på en måte som utfordrer oss som organisasjon og skoleeier. Er vi klare for neste bølge?
Tekst: Kjetil Vestel Haga – Foto: Tim A. Antonsen/Normisjon – Publisert: 25.05.2025
NRK meldte nylig at det aldri før har vært så stor pågang for å komme inn på kristne skoler i Norge. Elevene selv peker på at de søker fellesskap og verdier i en tid preget av uro og usikkerhet.
Også Vårt Land rapporterer om endringer i troslandskapet. For første gang siden 1980-tallet er det en økning i antallet som oppgir at de tror på Gud i Oslo.
Tilstrømningen merkes bredt – fra Ungdom i Oppdrag (UIO) og Misjonssambandet, til katolske og ortodokse menigheter.
Det er samtidig tydelige tegn på at dette ikke bare er et nasjonalt fenomen. På Alphas lederkonferanse i London i mai 2025, ble det trukket frem at en «stille vekkelse» er i gang blant unge i Storbritannia.
Kirkene opplever en økende oppslutning fra aldersgruppen 18–24 år: Andelen kirkesøkende har økt fra fire prosent i 2018 til 16 prosent i 2024.
Blant unge menn har tallet økt fra 4 prosent til hele 21 prosent i samme periode. Sekulariseringens fremmarsj er ikke så selvsagt som mange har trodd.
Utfordringen med vekkelsesforventning
Mange har lenge lengtet etter en ny vekkelse – og mye tyder på at vi nå ser de første tegnene. Flere unge ledere i London beskrev det som en bølge som er i ferd med å rulle inn.
Deres spørsmål til eldre ledere var klart og ærlig: «Er dere klare for at den kommer – og for at den kommer på en annen måte enn før?»
Det er et viktig spørsmål.
For én ting vet vi: Gud gjentar seg ikke. Han lar noe nytt spire frem.

Hvordan forbereder vi oss?
Mye tyder på at dagens unge ikke er ute etter underholdning eller overfladisk innpakning. En ung leder uttrykte det slik:
«Det finnes en dyp lengsel etter sannhet. ‘Fun is boring!’ Våg å snakke med oss om det som er vondt – isolasjon, ensomhet og sårbarhet. Vi tåler det.»
En annen sa: «Vær sammen med oss. Vi ønsker heller tilstedeværelse enn prestasjon. Ønsk det nye velkommen. Gråt med oss, og ta imot våre stemmer med Bibelen i hånd.»
Det er sterke og ærlige uttrykk – og jeg tror de har rett.
Vi må være klare til å ta imot dem, og det de søker er ekte vare. Ikke et show, men et levende fellesskap og en levende Gud.
En vekkelse med Jesus i sentrum
Det som gledet meg mest, var at vitnesbyrdene handlet om Jesus. Det er ham de har møtt, og det er ham de søker.
Da er vår oppgave klar: å gi dem tilgang til det de trenger – nemlig Jesus.
La oss derfor forberede oss på å arbeide sammen. For det som nå skjer, er større enn noen av oss.