Balanse tross økte kostnader – behov for økt giverstøtte

Eivind Milton Saaghus, økonomi- og administrasjonssjef, og Sondre Bjåland, controller i økonomi- og administrasjonsavdelingen, kan glede seg over et positivt årsresultat for Normisjon.

Normisjons regnskap for 2024 viser et positivt årsresultat, til tross for krevende rammevilkår. En styrket fondsportefølje og engangsinntekter gjør at tallene ser solide ut, men det trengs økte giverinntekter.

Tekst: Arne Sæteren – Foto: Elise Fosen Osmundsen – Publisert: 07.05.2025

– Likevel er den økonomiske virkeligheten krevende. Lavere gaveinntekter og økte driftskostnader gir utfordringer, særlig med tanke på likviditeten og bærekraftig drift fremover, sier Eivind Milton Saaghus, økonomi- og administrasjonssjef i Normisjon, og legger til:

– Regnskapet viser at vi har god kontroll på inntektene og kostnadene, men vi møter en krevende virkelighet med økte driftsutgifter og lavere gaveinntekter.

Inntektsvekst

Galleri Normisjon har vokst i 2024 med flere nye butikker. Inntektene fra gjenbrukssatsingen forventes å bli 12,2 millioner kroner – et viktig bidrag til Normisjons arbeid i Norge og i samarbeidslandene.

– Selv om totalinntektene er positive, er omsetningen per butikk lavere enn vi skulle ønske. Kun enkelte butikker skiller seg ut. Her ligger et stort potensial for videre vekst, men også en risiko dersom utviklingen skulle stagnere, understreker Saaghus.

Testamentariske gaver økte også i 2024, blant annet takket være en enkeltgave på to millioner kroner. Dette bidro til å motvirke noe av nedgangen i ordinære gaveinntekter. Likevel ble årets samlede gaveinntekter cirka 3,5 millioner kroner lavere enn budsjett.

– Det er gledelig at vi har klart å demme opp for en negativ trend i gaveutviklingen, men vi må være ærlige og si at inntektene må styrkes fremover, sier Saaghus.

Stabilisering blant faste givere

Antall faste givere har vært fallende gjennom flere år, men 2024 viser tegn til stabilisering.

– Vi har jobbet målrettet, og ser en økning i antall sporadiske givere. Men det samlede innsamlede beløpet er lavere, og vi er avhengige av vekst her i årene som kommer, sier Saaghus.

Økte kostnader og valutasvingninger

På utgiftssiden har lønnskostnadene økt, delvis grunnet generell lønnsvekst, men også fordi stillinger som var vakante i 2023, nå er besatt, blant annet i Region Nord.

Reisekostnadene har også økt betydelig, særlig for internasjonale reiser.

– Økte priser på flyreiser og losji utfordrer oss, og vi har et sterkt ønske om å redusere miljøbelastningen ved å være enda mer bevisst viktigheten av hver enkelt reise vi foretar oss, sier Saaghus.

I tillegg har valutavariasjoner påvirket Normisjons prosjekter. Svekket norsk krone mot dollar og euro har økt kostnadene, selv om enkelte valutaer har gitt økt kjøpekraft i andre regioner.

Totalt ble det i 2024 overført 32,1 millioner kroner til arbeid i utlandet.

Fondsavkastning bidrar

Normisjon har etter eiendomssalg bygd opp en fondsportefølje som i 2024 hadde en avkastning på ti prosent, med en verdiøkning på 22,5 millioner kroner. Normisjon tok ut 13 millioner kroner fra porteføljen i 2024, noe mer enn budsjett.

– Fondsavkastningen har vært viktig i 2024, men det er ingen løsning på lengre sikt. Pengene er begrensede, og store deler vil bli brukt som lån til omfattende rehabilitering i Staffeldtskvartalet, forklarer Saaghus.

I løpet av 2025 skal det lånes ut 110 millioner kroner fra fondet til Normisjon Eiendom AS. Det er rentebærende og skal tilbakebetales over tid. Netto verdien på fondet blir derfor redusert betydelig fremover. 

Tross balanse, trengs det mer gaveinntekter.

Fortsatt avhengig av gaver

– Årsregnskapet for 2024 gir altså et positivt resultat – men det må leses i lys av eksterne forhold som fondsavkastning, lån, og engangseffekter. Driften av Normisjons arbeid i Norge og internasjonalt er helt avhengig av stabile og økte gaveinntekter. For å sikre Normisjons langsiktige arbeid er vi derfor avhengige av fortsatt og økt støtte fra givere. Hver faste giver, hver gave, gjør en forskjell, avslutter Eivind Milton Saaghus.