– Det er min overflod jeg gir av

Rettedal Bilkontroll As er en bedrift litt utenom det vanlige. Eier Olav Johannessen Rettedal har de fire siste årene har gitt bort nær to millioner av overskuddet til mennesker i nød.

Tekst og foto: Hjørdis Halleland Mikalsen

Det er lang vei mellom Bangladesh og Sola utenfor Stavanger. På så mange vis. Men det er til et hjelpearbeid blant barnebruder i det fattige asiatiske landet at deler av overskuddet fra Olavs verksted går. En av fire jenter i verden blir giftet bort som barn, og Bangladesh er en av verstingene. Jenter som giftes bort til voksne menn, de mister muligheten til utdannelse og et normalt liv. Og de utsettes for vold og undertrykkelse.

– Jeg har alt jeg trenger, og vel så det. Det er min overflod jeg gir av. Å få lov å være med å gjøre en forskjell for medmennesker som lider er en stor velsignelse i livet mitt, sier han.

Bedriftsleder Olav Johannessen Rettedal har gitt bort nær to millioner av overskuddet til ulike misjonsprosjekter.

To millioner

Det er full rulle og god stemning i Rettedal Bilkontroll sine lokaler på Sola. Mekaniker Bjarte Vevle og Olavs eldste sønn, Johannes, står bøyd over en bilmotor. Sjefen sjøl er akkurat ferdig med lunsjen.

– Det er nok å gjøre, ja. Men det er vi selvsagt glad for, sier han og viser vei inn til et trivelig pauserom.

Olav og sønnen Johannes trives godt med å jobbe sammen.

I 2017 hadde Rettedal Bilkontroll As bortimot 20 millioner i omsetning. Halve resultatet fra fjoråret har Olav gitt bort. Det utgjør 770.000 kroner for 2016. Til sammen har han gitt bort rett i underkant av to millioner til ulike prosjekter de fire siste årene. Blant de som får nyte godt av hans store giverglede er Normisjon.

– Jeg gir til organisasjoner som jeg vet får utnyttet hver krone til det beste for de som trenger det, sier Olav som tar ut en moderat lønn til seg selv. Utbytte nytter han seg ikke av.

– At en bedriftseier gir uoppfordret til misjonen er ikke vanlig, og vi setter enormt stor pris på det. Den siste gaven vi fikk fra gjengen på Sola har vi gitt til et hjelpearbeid blant barnebruder i Bangladesh, sier innsamlingsrådgiver i Normisjon Sunniva Vikan. Hun har selv vært i Bangladesh og sett hvilke forhold barnebrudene lever under.

– De er dobbelt så utsatt for vold som andre kvinner og de blir gravide og føder barn lenge før kroppen er ferdig utviklet. Dette er et viktig hjelpearbeid, sier hun.

Også organisasjoner som Det Norske Misjonsselskap, Bibelselskapet, Åpne dører og My Father’s House har fått penger av Olav.

Veldrevet bedrift

Olav startet Rettedal Bilkontroll i 2001. De første 10 årene jobbet han alene. Nå er det fem årsverk i bedriften.

Olav på trucken sammen med sine ansatte. Fv: Johannes Rettedal, administrasjonskonsulent Dina Skogøy Lea, mekaniker Bjarte Vevle og grafisk designer Tone Gundersen. Mekaniker Elisabeth Skadsem Skorve var ikke tilstede da bildet ble tatt.

– Vi drev lenge med EU-kontroll av biler, nå er det en mindre del av virksomheten, sier Olav og forteller at den viktigste inntektskilden i dag er import og salg av et rustbeskyttende middel, samt luftavfuktere til bruk i kjellere.

Og bedriften går så det suser. I fem år har Rettedal Bilkontroll blitt utnevnt til å være en gasellebedrift, det innbefatter blant annet at virksomheten har hatt omsetningsvekst de siste 4 årene, og at omsetningen skal være mer enn doblet på denne tiden. 

Gleden av å gi

– Jeg får en vond smak i munnen av å bruke mye penger på meg selv når jeg vet at det er så mye nød i verden, sier 47-åringen som har arbeidsplassen sin på Sola, er bosatt i Forsand kommune men opprinnelig kommer fra Bergen. Han er gift, har tre voksne barn, og to fosterbarn.

– Vi sitter alle i glasshus, jeg er ikke noe unntak. Jeg har hus, båt og flere biler og lever i overflod. Jeg tenker på meg selv som heldig fordi jeg har muligheten til å hjelpe, sier han, og legger til:

– Mitt ønske er at andre bedriftseiere også skal få øynene opp for gleden av å gi. Det føles godt.

Olav Rettedal har blant annet gitt til prosjektet Like Mye Verdtgi en gave du også!

Teksten sto opprinnelig på trykk i Ferskvare 1/2018