Første jul i et fremmed land
Det blir en annerledes jul for 22 av studentene på Gå Ut Senteret (GUS) i år. Nå er de på plass i tre ulike verdensdeler.
Tekst: Arne Sæteren – Foto: Gå Ut Senteret – Publisert: 21.12.21
I november dro fem Global disippel-team fra Trondheim på et 4,5 måneder praksisopphold til Sør-Amerika, Asia og Afrika. For flere av dem er det den første julen hjemmefra.
Rektor Ørjan Tinnen forteller at det er tradisjon for at disse studentene ikke reiser hjem til jul:
– Alle på Global disippel feirer jul i utlandet, enten på ferie eller sammen med venner i sine nye hjemland. Det er spesielt å være hjemmefra i jula, men det er også en unik opplevelse som de vil huske resten av livet.
De fem teamene på årets studentkull er i Ecuador, Paraguay, Kenya, Indonesia og Kambodsja.
Nesten tusen studenter
Praksisopphold i noen av Normisjons samarbeidsland har tradisjon tilbake til 90-tallet, og Ørjan Tinnen mener antall studenter som har vært med på det nå nærmer seg tusen.
– Så å si alle blir engasjert for videre kristen tjeneste i Norge eller i utlandet. Det er fantastisk!
På grunn koronautbruddet ble dette avlyst i fjor.
– Det er jo en stor sak i et normalt år å få sende så mange studenter til andre verdensdeler, men det er en enda mer sjelden begivenhet nå etter koronapandemien, understreker han.
Alle tre satt helt fascinerte da vi kjørte gjennom byen og så på alt utenfor. Tenk at dette skulle bli vårt nye hjem!
Team Kambodsja
Gått etter planen
Etter at studentene reiste i slutten av november har smittesituasjonen endret seg dramatisk. Tinnen forteller at praksisoppholdet så langt har gått etter planen.
– Alle de fem Global disippel-teamene er utenlands og er ikke mer begrenset av pandemien enn det vi er her hjemme. Like etter nyttår sender vi også ut et ektepar i praksis til Kenya. De går på linjen Faith in action.
Teamet som er stasjonert i Kambodsja forteller dette på sin blogg om ankomsten til landet:
«Etter lange 36 timer på reise, ankom vi endelig Phnom Penh internasjonale flyplass. Der ble vi møtt av en slående varme, selv om sola var gått ned for dagen og det regnet hunder og katter. Vi kom oss gjennom innreisekontrollen, fant koffertene våre og testet oss før vi ble tatt med til stedet der vi skulle være i karantene i én uke. Da vi kjørte dit fikk vi et innblikk i den ukjente trafikken som er her. Det var biler, tuktuk-er og mopeder overalt. Ikke minst, tuting.
Alle tre satt helt fascinerte da vi kjørte gjennom byen og så på alt utenfor. Tenk at dette skulle bli vårt nye hjem!»
Les flere blogger fra gus-studentene her
Dele evangeliet
Studentene på Global disippel-linja utgjør i år nesten halvparten av studentkullet på skolen.
– Hva betyr denne linja og disse utenlandsoppholdene for søkningen til GUS?
– Først og fremst betyr tilbudet mye for både Normisjon og andre organisasjoner og menigheter. Gjennom korttidsmisjon får unge mennesker et engasjement for å dele evangeliet og være involvert i diakonalt arbeid. Det viser seg i lokale menigheter i Norge og gjennom utenlandstjeneste. Her på skolen er utenlandsopphold og misjonærforberedelse på mange måter selve hjertet i skoledriften.
Søkningen til neste skoleår er godt i gang.
– Vi merker fortsatt mindre søkning til utenlandsopphold på grunn av koronapandemien, men fordelt på alle linjer har 45 søkere fått tilbud om plass. Så får vi håpe at mange velger å beholde plassen og starter neste høst, sier Tinnen.