IMI-kirken bygger ny kultur

I oktober startet IMI-kirken Stavanger den nye taleserien «Brobygger – Hvordan elske muslimer?» med et ønske om å forkorte avstanden mellom kristne og muslimske landsmenn. Inspirasjonen fikk de bl.a på Unåddkonferansen M28. 

Tekst: Normisjon – foto: IMI-kirken – publisert: 02.11.21

– Det er ikke umulig at radikaliserte på begge ytterkanter vil gjøre alt de kan for å skape frykt og dermed avstand. Det blir ikke et motbevis på vårt ønske om nærhet, det forsterker viktigheten av å stå skulder til skulder, forteller Terje Høyland som er en del av ledergruppa i IMI-kirken Stavanger sitt internasjonale arbeid. 

Normisjon.no møter han og flere representanter fra Normisjons-menigheten på Unåddkonferansen 2021, som i år samlet hele 31 misjonsorganisasjoner og kirker.

Han mener at avstanden mellom den kristne befolkningen og muslimer er i ferd med å øke.

– Det utfordrer oss. Vi har derfor startet en tre måneders periode med fokus på hvordan vi kan elske muslimer. Dette tar vi med oss hjem i huskirkene våre og på gudstjenestene våre. Vi håper at dette kan være starten på en ny kultur i vår egen kirke som kan minske denne avstanden, sier Høyland. 

Historien om Jona
Det var spesielt historien fra Bibelen om Jona som fikk oppdraget om å reise til Ninive som inspirerte lederskapet i IMI-kirken. I fortellingen kan en lese om Jona som flykter fra Gud, fordi han ikke ønsket å reise dit Gud kalte han. 

– Vi begynte å tenke på om det fantes en lignende situasjon for oss. Hvor er vårt Ninive i dag? Hvor er det Gud er, men ikke vi? Vi så at Gud bor blant muslimene, men at vi gjør det i liten grad selv. Det kan ikke bety noe annet enn at Gud elsker muslimene. Hvorfor skal vi gjøre noe mindre?

Han forteller at staben ønsker å bygge en ny kultur i kirken.

– Hvordan bygger en kultur?

– Å gå fra prinsipp til kultur er en krevende vandring. Repetisjon er en viktig del av det å skape en ny kultur, og det tar tid. Det må snakkes om over så lang tid at det blir allemannseie. Men forskjellen på å ha en liten stab versus en hel menighet som er opptatt av noe, er utrolig slagkraftig, sier Høyland. 

Ikke et prosjekt
På andre siden av bordet sitter Alida (20) som er student ved HLT Stavanger (Høyskolen for ledelse og teologi). Som en del av studiene er hun ettåring i IMI-kirken i Stavanger. Hun er svært spent på den nye taleserien som nå er satt i gang:

– Jeg er litt spent fordi jeg selv ikke er i et miljø med mange muslimske venner. Hvordan vil det være relevant for meg og prege mitt liv? Likevel tror jeg det er relevant for alle selv om en ikke nødvendigvis kjenner så mange muslimer, sier Alida. 

– Jeg håper vi får frem at dette ikke handler om å gjøre muslimer om til et prosjekt. Det handler ikke om at vi skal ut å frelse alle muslimer. Målet vårt er kun å elske dem.

Snakker om tro på trening
Når middagskaoset begynner å senke seg blant bordene setter Jin-Samuel (23) seg ned med resten av IMI-gjengen. Selv har han vært aktiv gjenganger i IMI-kirken i flere år. I hverdagen trener han jiu-jitsu, en brasiliansk kampsport, som har åpnet dører for nye relasjoner med folk med en annen tro enn han selv. 

– Det hele startet på trening en kveld da jeg spurte en av utøverne om han var muslim. Jeg var litt redd fordi jeg ville ikke forhåndsdømme noen om hvilken tro de har, men jeg var nysgjerrig. Han svarte ja og da fortalte jeg at jeg var kristen, sier Jin-Samuel.

– Men da åpnet det seg for en relasjon der vi kan snakke om tro på en naturlig måte. Det handler ikke om at jeg skal pøse på med teologi eller debattere for min tro, men vi lærer av hverandre og bygger en relasjon.

Taleserien til IMI-kirken kan du følge HER